Gratulerer med fem-års-dagen, Ubuntu!
Ubuntu er et operativsystem for PC-er og servere. 20. oktober 2004 ble den første versjonen av Ubuntu, en «fork» eller «avstikker» fra Debian GNU/Linux, utgitt. Siden da har det kommet en ny versjon av Ubuntu hver 6. måned, X.04 i april (med ett unntak – den første versjonen jeg prøvde het 6.06, og kom naturlig nok i juni) og X.10 i oktober.
Ubuntu-utgivelser inkluderer alltid den aller siste utgivelsen av skrivebordsmiljøet GNOME, samt siste testede versjon av en rekke populære applikasjoner som Firefox, OpenOffice.org, filmavspiller, CD- og DVD-brennerprogramvare, the Gimp grafikkmanipuleringsprogram og en rekke annet. I tillegg kan man velge blant tusenvis av andre programmer som installeres ved et museklikk. Operativsystemet og installerte programmer oppdateres etter hvert som det slippes nye versjoner og sikkerhetsoppdateringer.
Jeg har altså, som såvidt nevnt over, brukt Ubuntu siden september 2006, og kjører nå både Ubuntu 8.10 på den maskinen jeg bruker mest, Xubuntu 9.04, Ubuntu 9.04 og Ubuntu 7.10 på andre maskiner. Alle fungerer problemfritt, yter langt bedre enn de av dem som har kjørt Windows har gjort under det operativsystemet, og jeg føler at Ubuntu gir meg mulighet til å bruke maskinene istedet for å administrere dem til enhver tid.
I tillegg kommer jeg meg på mobilt Internett med et museklikk, jeg installerer skriveren min via ei fil på 93 KB, jeg får gjort alt det jeg skal med maskinen og jeg «rebooter» stort sett bare ved å slå den av når jeg er ferdig med å bruke den, og på igjen når jeg skal bruke den neste gang.
Og om kun kort tid kommer neste versjon av Ubuntu. Jeg gleder meg. Men er så fornøyd med det oppsettet jeg sitter på nå, at det nok bare er nysgjerrighet som får meg til å oppgradere. Hvis du har lyst til å prøve noe nytt, så last ned Ubuntu, brenn en CD og se hvordan det ser ut (du kan prøve Ubuntu fra CD-en uten å installere noe på harddisken din og ødelegge det du har fra før).
Uansett, gratulerer med dagen, Ubuntu — og lykke til i de neste fem år.
Hallo der.
Ubuntu sier du. Kan man legge Umuntu oppå Windows, eller bør man helst formatere først slik at maskinen er helt tom? Hva med ting som allerede er lagret på maskinen?
Hei!
Jeg vil anbefale å starte «på scratch» med Ubuntu, men før du har kommet så langt, går det an å teste ut Ubuntu.
Dette kan du gjøre med en live-CD som jeg nevner i artikkelen, eller ved å installere det som et OS, eller et program «oppå» Windows ved hjelp av Wubi: http://wubi-installer.org/ I disse to tilfellene vil det du allerede har på maskinen, være tilgjengelig akkurat som før.
Dersom du ønsker å prøve ut Ubuntu mer seriøst, vil jeg anbefale å installere Ubuntu ved siden av Windows, slik at du velger om du vil starte i Windows eller Ubuntu når du slår på maskinen.
Ubuntus installasjonsprogram kan dele harddisken du har Windows på i to, slik at du får en del for Windows og en del for Linux. Dette er et valg du gjør når du installerer. Selv om det har gått bra de åtte-ti gangene jeg har gjort dette, anbefaler jeg på det sterkeste at du tar backup av alle dine filer før du begynner med en slik prosess.