Liberation

I grafiske grensesnitt er bokstaver rimelig nok ganske vesentlige. Og for å vise bokstaver på skjerm, trengs det en skrifttype, eller «font» som det ofte kalles. Gode fonter er det dessverre ikke så mange av, i alle fall ikke fritt tilgjengelig. Microsoft Windows leveres med noen brukbare, som de tidligere gjorde tilgjengelig for alle som kunne bruke Apples fontformat TrueType, men denne godviljen er det nå slutt på. Heldigvis er det noen andre som har god vilje!

Linux-distributøren Red Hat har nemlig tatt tak i dette problemet, og fått utviklet tre skrifttyper som kan brukes i de aller fleste sammenhenger, ikke bare på skjerm, men også i utskrift. Det er en Serif-skrift som kan erstatte slike typer som Times New Roman, Thorndale, Nimbus Roman og Bitstream Vera Serif, en sans serif som erstatning for for eksempel Arial, Albany, Helvetica, Nimbus Sans L og Bitstream Vera Sans og til slutt en monospace-font til erstatning for slikt som Courier New, Cumberland, Courier, Nimbus Mono L og Bitstream Vera Sans Mono.

Det er flere fordeler med disse tre. Den mest åpenbare er for mange at de er frie og gratis. De kan brukes på alle plattformer med støtte for slikt, ikke bare Linux men også Windows og Mac, og de er også frie til å distribueres sammen med det du produserer. Og bruken av disse fontene har ingen innvirkning på rettighetene til det du produserer.

Videre er disse fontene laget for å være «kompatible med» (som i dette tilfellet betyr å ligne på og oppta samme bredde som) Microsofts meget utbredte fonter Times New Roman, Arial og Courier New. Dette gjør at sideombrekking og linjelengde blir den samme med Liberation-familien. Microsofts fonter ble igjen laget for å være kompatible med postscriptfontene Times Roman, Helvetica og Courier, så her kan vi følge en lang linje mot endelig frihet.

Personlig liker jeg også utseendet på skriftene veldig godt. Serif-skriften er ikke så utpreget at den blir ubehagelig å lese på skjerm, og skriftene gir et behagelig, moderne utseende på papir.

Fontene er selvfølgelig tilgjengelige fra Red Hat som RPM fontfiler for den som har et operativsystem som støtter det, og som TTF-filer for alle andre. Dersom noen har problemer med .tar.gz-filen TTF-filene er pakket i, har jeg lagt dem ut i en «vanlig» ZIP-fil her:

Bruker du disse fontene i programmene dine, trenger du ikke å bekymre deg om rettigheter, lisensregler eller annet — samme om det er hobbyprosjekter eller profesjonelle trykksaker du produserer. Takk skal dere ha, Red Hat!

1 tanke om “Liberation

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.