Om å slå på stortromma

… eller slå seg på flaska. Når det er sommer, gjør man mye man ikke gjør ellers om året. Jeg, for eksempel, leser VG. Der ser jeg i dag at Frp ønsker lavere priser på brennevin og bensin. Altså en nyhet på linje med «fisker liker vann». Men det morsomme med akkurat denne saken, var tabloidens dekning av den.

For der er det listet opp, kledelig illustrert med en spritflaske, hvor mye brennevinet koster, og hva det ville kostet med FrPs avgiftspolitikk. En treliter med rødvinen Gato Negro, for eksempel, koster i dag svimlende tre hundre kroner, mens FrP vil selge den for latterlige 169 — slik de gjør i Sverige. Og i følge VGs oversikt, gjør det at du sparer 131 kroner!

Matematikken i dette er selvfølgelig uomtvistelig i utgangspunktet — tre hundre minus etthundreogsekstini er etthundreogtrettien. Men det jeg lurer på, er hvem det er som sparer så mye på det.

Avgiftene på alkohol i Norge forsvinner inn i statsbudsjettet sammen med alle statens inntekter. Der brukes alko-kronene sammen med alle andre kroner blant annet til veibygging, eldreomsorg, barnehager og alt det andre som FrP vanligvis er så glad i. Når disse pengene ikke lenger kommer inn i statsbudsjettet som alkoholavgift, må de jo komme andre steder fra.

Jeg vet om mange måter staten burde kreve inn flere penger på, det er ikke det, men jeg synes likevel det blir litt merkelig når VG presenterer en gigantisk overføring av penger fra storsamfunnet med barn, avholdsfolk, eldre på institusjoner og alle andre som ikke drikker til de av oss som er gjerne tar oss et glass vin, som sparing.

Det er veldig mange som ikke sparer en krone på FrPs alkoholavgifter, men tvert i mot blir sittende med regninga. Og da har jeg ikke engang nevnt alle de nye alkoholikerne FrPs politikk vil skape. Jeg tror jeg synes at avgiftsnivået er greit nok, jeg — dersom jeg skal se lengre enn til min egen lommebok og fjorten dager frem i tid!

4 tanker om “Om å slå på stortromma

  1. Det FrP og de-andre-som-synes-det-er-så-billig-i-Sverige ofte glemmer er at svenskene tjener mindre enn nordmenn. Man må heller ikke glemme, som du skriver om, at velferdtjenester er bygd opp på en annen måte i Norge enn i land der bensin og alkohol er billigere enn vi er vant med.

    Sverige har nok et fungerende statsbudsjett, men man kan ikke bare ta med en bit av avgiftspolitikken, man må ta alt. Og jeg er ikke riktig sikker på om nordmenn vil gå ned i lønn før å få billigere vin …

  2. Jeg synes noen kan tatovere inn alle data fra Finland om hva som skjedde der etter de senket prisen på alkohol for en liten stund siden, i panna på disse frp-erne som alltid gnåler om dette. Der har alkoholkonsumet gått rett til himmels med alle de problemer det fører med seg. Og alle vet jo hvor flinke nordmenn er til å drikke…

  3. Hei Merete,

    Jeg kjenner ikke til Finlands erfaring med å redusere avgifter på alkohol, men gitt at det er riktig som du sier at forbruket gikk kraftig opp og at veldig mange ble alkoholikere, nei, la oss anta at det gikk ennå verre, at halve Finlands befolkning daua av alkoholforgiftning! Jeg innser fremdeles ikke hvorfor det er galt å behandle alkohol som enhver annen vare, slike som melk og brød. En befolkning under ett har bare fordel av å bli kvitt alle de skrullinger som drikker seg ihjel, så sant de har råd til det. Og hvis de bare har råd til å drikke seg ihjel om prisen på alkohol, herunder Gato Negro tilsvarer den pris som markedet setter uten avgifter: 169.- så er 169 fremdeles riktig pris på denne alkohol. Hvis det er samfunnet en vil beskytte med alkoholavgifter, så er alkoholavgifter imot sin hensikt. De sørger bare for at befolkningen aldri lærer seg fornuftige alkoholvaner. De blir født, vokser opp, og dauer som ubeherskede barnesinn.

  4. Chris Joy, problemet er at alkoholproblemene i første rekke rammer dem som ikke drikker. Det er ikke han som ble slått ned sin feil at gjerningsmannen tok noen pils for mye. Det var ikke familiefar Hansens skyld at sjåføren i den andre bilen var full bak rattet. Og, det er ikke lille Pers skyld at pappa drikker seg dritings og slår ham. Det finnes mange tusner av denne typen «Per» i Norge i dag.

    Det vi vet, er at en redusert tilgjengelighet, gir et redusert forbruk, og dermed også et redusert skadeomfang. Det ble kraftig bevist i Finland. I Norge har vi fortsatt en god alkoholpolitikk, og det resulterer i at Norge har Europas nest laveste forbruk, og forholdsvis små alkoholproblemer — sett i forhold til andre europeiske land.

    Mer bakgrunnsinfo:
    http://www.actis.no/article.php/article/Alkoholpolitikk%20i%20Finland%3A%20Fakta/?articleID=2583
    http://www.actis.no/search.php?searchtext=Finland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.