Ny bil?

illustrasjonDet er lettvint, det. Det lokale postkontoret gir lån til kjøp av ny eller inntil ti år gammel bil – eller snøscooter, for den saks skyld – kun med sikkerhet i kjøretøyet. Forlokkende?

Og i de siste månedene, har jeg blitt bombadert med tilbud om forbrukslån og kredittkort til høyre og venstre. Her skal det pøses ut penger! Røkke har jo ny båt, hvorfor skal ikke jeg?

For oss som er litt gamle av oss, minner dette sterkt om det kjøret som var på 80-tallet, og som gjorde hver tredje nordmann til gjeldsslave. Men hvis man nevner dette for en økonom, blir man raskt fortalt at det er en rekke forskjeller på nordmenns situasjon da og nå, og at markedet er et annet nå.

Og jeg var ikke så gammel på 80-tallet at jeg fulgte godt nok med til å bestride det – og dessuten er jeg ikke noen økonom – men igjen, jeg ser likhetene – og de kan ikke noen økonom bestride. Og når markedet gjør slike hopp som i dag, hvor børsen faller slik at direktøren nesten stammer når NRK intervjuer ham, og krona ramler så fort at finansekspertene finner på nye ord ad hoc for å forklare hva som skjer, viser det seg at økonomene har ikke alltid den fulle oversikten, heller …

Men nå har ikke jeg greie på dette da – egentlig. Jeg blir bare litt betenkt. Så hvis bilen din holder et år til, kan du jo vente med å bytte den ut? Og kredittkort er ikke alltid like lurt …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.