Innherredssodd

illustrasjonFor oss som har aner fra Nord-trøndelag, er det dette som er festmat. Til konfirmasjon, barnedåp og lignende familieanledninger, ble det servert sodd. Jeg var vel en 10-12 år før jeg forsto at det faktisk fantes annen festmat, og jeg ble meget forundret.

Det er mange som kaller Innherredssodd for en suppe, men dette er feil. En suppe er et utvalg råvarer som er kokt sammen, slik at det blir en rett ut av det. Sodd er i dette tilfellet kjøtt, boller, potet og gulerøtter med kjøttkraft. Smaksforskjellen er formidabel.

Så, hvordan lager man Inherredssodd? Det er en lang og omstendelig prosess, med mange små hemmeligheter og triks, så det korte svaret er: Det gjør man ikke. Det beste er likevel det du kjøper ferdig, det vil si, hvis det er riktig type!

Det er nemlig bare én produsent som vet hvordan denne retten skal smake, og det er Inderøy Slakteri. De lager sodd i to forpakninger, en bøtte med teksten «Innherredssodd» og en med «Inderøysodd» påskrevet, men jeg er ikke i stand til å kjenne forskjell. Sjekk om to- litersbøtta er merket med «Inderøy slakteri», og er den det, så har du godsorten. Jeg kjøper det på Rimi. Den lokale Rimien prøvde seg med en «Bøndernes salgslag»-variant, men jeg sa i fra, jeg. Helt sant.

En bøtte med slikt holder til 4 personer. I tillegg trenger du kokte gulerotskiver, råskrelte, kokte poteter og flatbrød. Det vil si, egentlig skal det være «skjenning» til. Skjenning er et søtt, tynt flatbrød fra Innherred. Du finner det kanskje hos en velutstyrt kolonial?

Og drikke? Er du trønder, finnes det kun et alternativ: Ingefærøl. Fra EC Dahls bryggeri. Skal det drikkes noe sterkt, tar vi det i kaffen etterpå!

Bildet er tyvlånt fra www.norskebilder.com, som forhåpentligvis er så snille at de ikke saksøker.

11 tanker om “Innherredssodd

 1. Hei
  Vi bor i Grimstad og må helt til OBS på Sørlandssenteret for å kjøpe sodd. Det er litt for langt, og nå lurer jeg på om det er noen andre kjeder som forhandler sodd eller om dere leverer til andere butikker rindt Grimstad.
  Maten hjemmefra blir viktigere jo eldre vi blir.

  Vennlig hilsen
  Kristin Nergård Johansen
  oppr. skogning

 2. Jeg har veldig lyst til å kjøpe Inderøysodd, men lurer på hvor jeg kan få kjøpt det. Er det alle Rimi-butikker som har det??

 3. Hei Berit. Jeg vet ikke om alle har det, men jeg tror nesten det, for min lokale RIMI fortalte meg at det hørte til i «basisutvalget» eller hva det nå het. Så, om du ikke finner «Inderøysodd», kan du jo prøve å etterlyse det?

 4. Sodd fra Inderøy slakteri kan bestilles direkte fra slakteriet, feks hvis du ska ha et større lag. Da frakte dæm soddet te dæ 🙂

  Ellers så må æ sei mæ heilt enig i at det e bærre sodd derfra eller hæmlaga som e brukant.

 5. Nyttig informasjon, Oddlaug. Men tror du de leverer over hele landet? Dersom noen har googlet seg inn på denne siden og lurer på det samme, må de nesten kontakte Inderøy Slakteri direkte. De finnes på denne webadressen:

  http://www.inderoysodd.no/

  (Nå må jeg da snart få noe igjen for all denne gratisreklamen … 🙂

 6. Hei Lasse. Sku inn å sjekk kor en får kjøpt sodd og kor mang som går på bøtta! Og så havna e på hjemmesia di :-). My nyttig info ..
  Hilsen eks. sekretær i Sjøgården

 7. Heia, Trine!

  Hyggelig å høre fra deg. Det går fire sultne voksne på bøtta, og den riktige typen sodd (fra Inderøy slakteri) selges av en god del Rimi og ICA-butikker rundt om — for eksempel på Fauske.

  Og så skal det helst være skjenning til, da — og det tror jeg nesten du må til Trøndelag for å få kjøpt. Men jeg har funnet det hos vanlige Rema, Rimi og Cooper bade på Levanger og Steinkjer, så stikk innom der på neste gjennomkjøring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.