Mozilla Firefox – The Browser, Reloaded

Jeg har skrevet om min nye favorittnettleser, Mozilla Firebird, for ikke lenge siden. Nå har jeg en ny favoritt: Mozilla Firefox!

Get Firefox

Ok, da – min utroskap er ikke så ille som ingressen kan hinte om: Det er ikke jeg som har skiftet browserfaforitt, det er browserfavoritten som har skiftet navn. Det var et annet prosjekt som også het Firebird, og i det miljøet som Firefox stammer fra er man løsningsorientert, og foretrekker derfor å skifte navn framfor å bidra til pensjonsfondene til amerikanske advokater når slike ting oppstår.

Det er en del nytt i Firefox 0.8 i forhold til Firebird 0.7. Noen bugfikser, selvfølgelig, offlinemodus og ny nedlastingsbehandler har den også fått, og den kommer nå med en Windows-installer! En kjempefordel for alle dem som ikke vil vite noe om hvor filene på harddisken ligger.

Hvis du har installert en tidligere versjon av Mozilla Firefox og vil oppgradere, så les dette først, slik at du deaktiverer eventuelle utvidelser på riktig måte. Og hvis du ikke allerede har prøvd, så prøv Firefox. Du har ikke noe å tape …

8 tanker om “Mozilla Firefox – The Browser, Reloaded

 1. Testet, og bortsett fra installeren kan jeg ikke si det er mye nytt i forhold til forgjengeren.En av de tingene som plager meg litt med mockingbird^WFirefox, er at den er tregere i oppstarten enn andre browsere. Hos meg bruker Mozilla 1.6 omtrent 3 sekunder på å starte opp, mens Firefox er omkring halvannet sekund tregere. (Jeg har forøvrig ikke aktivert hurtigstartverktøyet til Mozilla).Jeg oppfatter Firefox som er relativt lettfattelig browser. Passer muligens for noen som kommer rett fra IE, men for meg som er svoren Opera-tilhenger oppfattes enkelte deler som litt upolert; særskilt Gestures og Tabs fungerer dårligere i FF, i tillegg til at jeg er nødt til å hente tillegg for endel av den funksjonaliteten jeg bruker hver dag.

 2. Heh – merkelig. Hos meg er opplevelsen av hastighet nøyaktig den motsatte. Det vil si, jeg har åpanbart noe mer foreldet maskinvare enn deg, for man må i snitt regne en liten femgang eller noe slikt på dine oppstartstider for å få mine, men Mozilla er betraktelig tregere.Uansett, jeg hevder ikke at Firefox er løsningen på alle verdens problemer 😉 men den har altså blitt min foretrukne nettleser, for hva det er verdt.

 3. Jeg må jo si at Mozilla / FireFox fortsetter å skuffe jeg. Mest på grunn av akkurat oppstarts-hastigheten.

  Jeg fortsetter nok dog å laste ned FireFox i fremtiden også. Ikke for å _bruke_ den; for det må store forandringer til før jeg velger å leve med hastigheten og «brukervennligheten», men jeg vil jo selvfølgelig ha den liggende så jeg kan teste nye sider og slikt i den.

  Det er synd å si det men akkurat _nå_ er faktisk MSIE den nettleseren jeg foretrekker av ymse grunner (bruker Opera 7.50 akkurat nå dog).

  MSIE er; i motsetning til de andre nettleserne faktisk (altså på mine maskiner) _mye_ raskere. Særlig i oppstart (ikke overraskende kanskje). MSIE har (og _dette_ kan kanskje være overraskende) _aldri_ krasjet for meg. Og dette til tross for at windows-installasjonen på denne maskinen er over et år gammel.

  Men. De har alle sine feil og mangler. Som skrevet synes jeg FireFox (Mozilla) er _alt_ for treg. I tillegg klarer jeg ikke helt å bli fortroelig med dennes «rendring» av sider.

  Opera er stabil som nitroglyserin [1] (og har vært det de siste 3-4 versjonene jeg har lastet ned), og gjor store feil med tanke på CSS til utskrift (også de siste 3-4 versjonene jeg har lastet ned). Og… Ja. Også på forskjellige windows-maskiner.

  MSIE… tja. Den har jo «sikkerhetshullene» men som en nogenlunde oppegående windows-bruker passer jeg på ting.

  [1] At Opera har fått en del «skryt» på grunn av at den har en slags «restore» ved neste «oppstart» etter en krasj er; for min del; bare latterlig så lenge det faktisk også er den eneste nettleseren jeg vet om som _trenger_ det 😀

 4. Jeg synes FireFox er en ypperlig erstatning til IE. IE yter oppstartsfordelen ved at den er ganske integrert i operativsystemet, noe FireFox naturligvis ikke er.

  Hvis man aktiverer hurtigstarteren for FireFox, kan jeg ikke tenke meg at IE er raskere på noen verdens ting. Og en verden uten en nettleser konstant oppe kan jeg ikke tenke meg, så å si at man vil spare minne på å ikke bruke hurtigstarteren, glir ikke inn hos meg. Jeg har en snarvei til Opera liggende i «Startup»-mappa. 🙂

  Opera er utvilsomt den mest avanserte og funksjonelle nettleseren. Den tar utvilsomt tid å vende seg til, men når man først er over kneika ser man seg aldri tilbake. Jeg pusler litt i IE og Mozilla i ulike versjoner nå og da fordi jeg må, men føler meg så bundet, kneblet og handikappet at jeg nesten føler for å skrike. F8 -> G -> søkeord (søker etter ‘søkeord’ på Google) er f.eks. en funksjon jeg ikke kan leve uten.

  Uansett hva noen sier er ikke IE bedre enn noen annen nettleser nevnt i denne diskusjonen, verken på hastighet, funksjonalitet eller sikkerhet. Dog synes jeg sikkerhetsaspektet ved IE er det minst problematiske. Det er den manglende funksjonaliteten og buggete CSS-støtten jeg mister mest hår av, og at noen som har prøvd en annen nettleser orker å tusle tilbake igjen til IE-vraket, fatter og begriper jeg ikke.

  Men, smaken er jo som kjent som baken. Men for meg er det uforståelig hvorfor noen absolutt ønsker å grave inni den (der IE befinner seg) etter alternativer, når det finnes åpenbare, og bedre alternativer på utsiden.

 5. Joda. Jeg savner også (de fleste?) funksjoner fra Opera når jeg bruker andre nettlesere. Og jo. Selv _med_ Mozilla sin «hurtigstart» _er_ MSIE raskere på min maskin. Både i oppstart og bruk.

  Sikkerhetsaspektet er det jo så som så med. Det vet jo de fleste (men ikke «de fleste nok»). At MSIE gjør både det ene og andre galt CSS og HTML – messig er meg egentlig «knakendes likegyldig» så lenge tingene er godt synlig og brukbart for meg og på de sidene jeg besøker.

  Nå og da må jeg jo også bite i støvet å starte Opera (som nå) så MSIE er på ingen måte en «enehersker» på maskiner jeg er i besittelse av. Det morsomme er at Opera nå; på en eller annen merkelig måte virker «mer stabil» enn den gjorde før jeg tømte cachen og defragmenterte harddisken.

  At undertegnede gikk tilbake til MSIE som standardleser? Det var rett og slett at jeg ikke orket vente på Mozilla og at jeg ikke gadd sitte å vente på Operas neste krasj.

  Prioriteringsrekkefølgen min når det gjelder nettlesere er enkel.

  1. Den må fungere; og da altså ikke krasje.
  her kunne jeg jo brukt Mozilla men…
  2. Den bør være rask.
  … det er altså ikke Mozilla hos meg. Opera
  burde også være et alternativ her men den
  feiler jo på pt. 1 (selv om dette har rettet
  seg godt nå).
  3. Den bør vise de sidene _jeg_ besøker på en god måte.
  … noe Mozilla ikke alltid gjør.

  MSIE i utviklings-sammenheng er dog ikke et alternativ for meg (ikke uten å også bruke de andre nettleserne).

  Antallet sider som ikke fungerer i MSIE kontra Mozilla og Opera (fra mitt ståsted) er få. I de fleste tilfeller er det faktisk Mozilla som ikke gjør tingene bra nok.

  Neida. Jeg har ikke noen som helst forkjærlighet for MSIE. Jeg sier bare at den passer best for meg akkurat nå; og på de sidene jeg besøker oftest. Den fungerer strengt tatt stort sett også best på sider jeg ikke er hyppig besøker av.

  Men: Igjen: Jeg savner mye av Opera. Funksjonsmessig. Hvem vet. Når de slipper 7.5 har de kanskje også luket ut ustabiliteten.

  Tanke 1:
  Jeg må jo også si at jeg synes det virker litt «merkelig» at andre uttaler seg så bastant om hvordan hastigheten til MSIE kontra Opera / Mozilla er på _min_ maskin 😉

  Tanke 2:
  Og jeg synes det er forkastelig at Opera faktisk krever betalt dersom man skal oppgradere nettleseren i «minor»- releaser. En rask lesing av «bugfixes» og slikt sier meg _kun_ at en slik oppdatering burde være gratis. Det blir i mine øyne faktisk litt værre en MS klarer å gjøre. De tar i alle fall ikke betalt for å fikse _sikkerhetshull_ 🙂

 6. Kyrre skrev: «I de fleste tilfeller er det faktisk Mozilla som ikke gjør tingene bra nok.»

  Mener du at IE er mer standardkonform enn Mozilla, eller at «webdesignere» som ikke følger standarder heller koder for IE enn for Mozilla?

  I det første tilfellet er jeg nemlig uenig med deg – mens det i det andre tilfellet er IE som er problemet, ikke løsningen …

 7. Jeg var kanskje litt for bastant mtp uttalelsene mine rundt hastigheten på IE på din maskin, Kyrre. 🙂 Når dét er sagt, må jeg bare få lov til å uttrykke at jeg er uenig i nær sagt alt annet du skriver. 😉

  Altså. Opera rendrer websider nesten identisk med MSIE. Websider som ikke fungerer i Opera gjør ikke dét fordi webutvikler-dassene som har laget dem gjør UA-streng-parsing og skriver ut ting som «We do not support anything but Internet Explorer» osv. Slike websider fortjener ikke min oppmerksomhet, uansett.

  Den eneste måten man kan aktivt bidra til å bedre denne tilstanden på, er ved å slutte å bruke IE, slutte å utvikle mot IE, og påvirke andre til å gjøre akkurat det samme. Nå er Opera svært stabilt og raskt hos meg (ytelse er sjelden et problem lenger), men selv om Opera kræsjet en gang om dagen, ville jeg heller valgt denne enn IE. Årsaken er rett og slett standard-konformitet og funksjonalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.