Ildrev – Mozilla Firefox på norsk

En Microsoft-infisert venn av meg prøvde Mozilla Firefox etter min anbefaling, var ganske fornøyd, men det var en ting han savnet etter å ha brukt «Vinduer 95 og 2000», kontorstøttepakken «Kontor 2000», Internettleseren «Internett Utforsker» og e-postprogrammet «Rask utsikt»: Norsk språk i Mozilla Firefox!

«Ta det med ro», sa jeg. «Er det ikke laget allerede, så kommer det snart». Og i dag fant jeg det, sånn tilfeldigvis: «Prosjektsiden for norsk bokmålsoversettelsen av programpakkene fra Mozilla.org».

Hvis du har Firefox installert, er det bare å velge ikonet til Firefox ute til venstre, rulle litt ned til «Språkpakker («Firefox Extension»)»den neste siden og klikke «last ned» ved riktig versjon av nettleseren. Hvis du er usikker på hvilken versjon du har, finner du det under «Help»-menyen, valget «About Mozilla Firefox». Deretter klikker du på «Install now», og laster ned og installerer utvidelsen. Start nettleseren på nytt.

For å skifte til norsk språk, velger du «Tools»-manyen, menyvalg «Extensions», finn «Norsk språkpakke» i listen, høyreklikk på denne og velg «Options». Sett så kryss i det eneste feltet som det er mulig å sette kryss i og start nettleseren på nytt.

Hvis du så vil skifte tilbake til engelsk språk, gjør du akkurat det samme – men husk at menyvalgene har skiftet navn …

Hvis du ennå ikke har prøvd Mozilla Firefox, kan du laste ned norsk versjon fra den samme siden. Her er det også oversatte versjoner av Mozilla 1.x og mailklienten Thunderbird. Og på denne siden finner du nynorske språkpakker for Mozilla 1.x.

7 tanker om “Ildrev – Mozilla Firefox på norsk

 1. Knut: Flott at du har funnet en nettleser du liker. Jeg synes også at Opera er en god nettleser, og jeg har siste versjon installert.

  Men det er en del ting jeg ikke liker med den, blant annet at det er et «alt-i-ett-program», at det ikke er åpen kildekode og at det ikke har den fleksibiliteten utvidelsene i Mozilla gir. Så, jeg skifter nok ikke foreløpig.

  Men takk for tipset.

 2. No som eg endeleg har fått heimesida mi til å virke like godt i Firefox som i Opera og IE er Firefox faktisk ganske grei… Det er bare eit minus:

  Eg har enno ikkje funne ut at det går ann å ha mange tab-ser (eller faner) opne når du avslutter nettlesaren og få dei automatisk opp igjen når eg startar han. Slik som det går i Opera. Det har kanskje med at eg bare har v. 0.9.1 og ikkje 0.9.2 (???)

 3. Nei, dette skal egentlig komme med Tabbrowser Extensions:

  http://white.sakura.ne.jp/~piro/xul/_tabextensions.html.en

  Dette er i teorien en glitrende extension, men den har noen små bugs – som for eksempel at den funksjonaliteten du nevner ikke fungerer på min maskin med Windows 2000 og FF 0.9.2. Men det går an å prøve.

  Men hvis du installerer Tabbrowser Extensions, og merker noe rart med Firefox, så «slå av» (disable) denne og prøv igjen. Feilen er ofte der.

 4. Opera og Firefox kan vel egentlig ikke sammenliknes, da målene for hver av nettleserne er helt forskjellig: Opera ønsker å kunne tilby et program som skal dekke alle behov man har på Internett, mens Firefox skal være «liten og lett».

  Personlig foretrekker jeg Opera, men Firefox 1.0 er uansett nydelig og med utvidelser som AdBlock, blir den enda nydeligere.

  Så lenge folk ikke bruker Internet Explorer, så er i hvert fall jeg fornøyd. Firefox og Opera er begge knallnettlesere, så det går egentlig bare på hvilket behov man har og hva man foretrekker.

  Nå som Opera 7.60 kommer i fullversjon i løpet av året og jeg får denne på norsk (kjører engelsk beta-versjon nå og den er meget stabil), ser jeg ikke bort i fra at jeg kommer til å surfe med begge to … 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.