Dagbladet melder i dag at ingen trær vokser inn i himmelen. Den verdenskjente økonomiprofessoren Robert J. Schiller mener boligbobler er under utvikling en rekke steder i den vestlige verden, og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i analysehuset First Securities kommenterer dette med «Mye tyder på at en boligboble er under oppbygging også i Norge».
Vi som tapte på forrige boligboble på 80-tallet, blir litt skremt når vi leser slikt. Vær forsiktig! Ikke kjøp dyr bolig hvis du tror du vil eller kan komme til å måtte selge den om få år, og ikke lån mer penger enn at du klarer en rente på minst 7%.
Joda, jeg vet at mange tjener penger under slik Klondyke-stemning som vi har nå – men det er minst like mange som taper. Så vær forsiktig, og vær skeptisk til bankenes rådgivere. Og tenk langsiktig!
En venn av meg som har investert i og solgt leiligheter i femten år i Oslo, og som i dag er høyt på inntektslista pga det, fortalte meg i går at han ler like høyt hver gang disse uttalelsene kommer. Iflg han har «eksperter» uttalt dette tre fire ganger i året hvert eneste år siden midten av 90-tallet. Personlig står jeg på terskelen til boligkjøp selv og får litt isvann i årene.
På den annen side, det var «eksperter» som anbefalte meg å binde studielånsrenta da den var på 5,9%…
Som jeg sier, noen tjener penger på boligspekulasjon. Men disse pengene er det andre som taper. Jeg tror ikke den menige boligkjøper er kompetent til å satse i dette markedet, det blir for de fleste av oss som Lotto. Og joda, jeg spiller litt Lotto – men jeg satser ikke halvannen million på det.
Når det gjelder rentebinding, var det en rentebundet venn av meg som sa det enkelt på lørdag: Hvis man tror man er flinkere enn banken til å forutsi hva som skjer i markedet, da bør man binde renta.
Jeg fikk heldigvis ikke lov til å binde renta da «alle» skulle gjøre det, jeg.
Forøvrig: Stor sett alle som har solgt og kjøpt boliger i norge i de siste 15 år, har tjent penger på det. For 15 år siden hadde bobla nettopp sprukket. Hvis du derimot forlenger historikken til 20 år, er situasjonen litt mer utydelig.
«Difficult to see – always in motion is future.» Yoda sa det bra, han. Alle spådommer om renter og markedfall tar jeg med en god klype salt. Mye tyder på at renta kommer til å holde seg lav relativt lenge. Skjønt; rådet ditt er ikke dumt, Lasse. Man bør, nei, man må ta høyde for at den kommer til å stige når man tar opp lån.
Jeg lurer også på hvor lenge man kan fortsette å bygge og bygge, før bunnen faller ut av markedet. Her i Tromsø bygger man leiligheter til den store gullmedalje, og de selger som hakka møkk. Jeg vet, for jeg har vært engasjert i flere nybyggkampanjer. Hvor lenge kan det vare? Hvor mange er det som har behov for å bo her i byen? I tillegg til at det bygges nye boliger, så stiger prisene noe enormt på gamle leiligheter også. Vi kjøpte leilighet for drøyt ett år siden, og siden den tid har prisene i snitt steget med 33 % på den type leilighet vi har. Vi burde kanskje selge nå …?
Boble? Jeg er ikke helt sikker på om mediene bruker dette ordet riktig, Når en boble sprekker faller bunnen ut av hele markedet på en gang. At enkelte prosjekter eller områder har et prisnivå som er gått totalt av hengslene gjør ikke så mye for andre enn de som har hatt så stort behov for å kjøpe bolig akkurat der at de har lånt mer enn det som er lurt.
Veldig mange har ikke kjøpt bolig i det siste, og de som ikke har brukt en antatt høy boligverdi for å låne mer til å kjøpe helt andre ting vil ikke merke så mye til et krakk. Må vi bytte bolig får vi ikke så mye for den gamle, men den nye vil være tilsvarende billig og livet går videre.
Helt enig i din vurdering, Håkon. De jeg først og fremst oppfordrer til å være forsiktige, er førstegangsetablerere. Man kjøper seg gjerne en leilighet som passer til en singel eller et par, og så går det noen år, barna kommer og man må kjøpe noe større. Hvis markedet har gjort noen sprell i mellomtiden, kan det være vanskelig å få til dette.
Jeg kjøpte en leilighet i 87 for nesten 400 000. Beskjedent både nå og da. Men tre år senere gikk den for 90.000. Å gå ut i boligmarkedet med en negativ egenkapital på 300.000 er ikke en øvelse jeg anbefaler andre (jeg hadde heldigvis noen å dele gjelda med).
Men det er klart, nå spiller det ingen rolle for meg hva huset mitt er verdt – jeg har ingen planer om å selge det, og kommer heller ikke til å låne på det på mange år ennå.
Men boble og boble – her hvor jeg bor, langt utenfor noe pressområde, har vi hatt en prosentvis økning i boligpriser de siste årene som er temmelig lik den resten av landet har hatt, selv om tilgangen på boliger til salgs er god. Så det er nok litt mer enn enkelte prosjekter som «går av henglsene».
Eg for min del håper at eit prisfall skjer innan dei 5 neste månadane, sidan førstegongsetablerar skal ta mine første steg inn i bustadmarknaden. I mellomtida får eg vel spele Lotto.
Jeg har nettopp kjøpt en leilighet til nesten to millioner kroner, og vi var nødt til å ta opp et lån på over en million kroner. Leiligheten er stor nok for en familie på tre, ihvertfall til datteren v(som er 2 månder i dag!) blir tenåring.
Likevel, så synes jeg prisnivået er absurd høyt i storbyene, men det er fordi mange mennesker gjerne vil bo midt i for eksempel Tromsø og Oslo og at det er begrenset med plass til nybygging.
Prisnivået er ganske akseptabelt i foreksempel Kongsvinger, Kokelv og i størsteparten av landet.