A day at IKEA

En av ferietradisjonene har blitt et IKEA-besøk. Vi har såpass langt å dra til nærmeste varehus at det må noen feriedager til før vi gidder, så det blir ikke så ofte. Selv om jeg beklager meg over konemor som bare til denne forvokste sponplatebutikken, må jeg innrømme at det heller ikke er de verste timene i mine ferier. Men det er likevel greit at det ikke blir oftere. Uansett; ved siste IKEA-besøk tok jeg meg tid til å tenke litt over hvorfor IKEA har blitt den suksessen det har blitt. Jeg fant bare delvis svar.

Selvfølgelig vil noen argumentere med at det er bra utvalg, andre med at det er flotte møbler. Enkelte synes det er praktisk med alt på ett sted, nesten alle nevner den lave prisen som en suksessfaktor – men det er slettes ikke alt. IKEA er også rendyrkelsen av anerkjente serviceledelsesprinsipper. Poenget med IKEA er ikke at vi skal kjøpe møblene vi trenger. Poenget er heller ikke at vi skal få billige varer. Poenget med IKEA er å gjøre oss fornøyde. Varene og alt det fører med seg, er bare et middel for å oppnå dette. Kjöttbullerna er minst like viktige som bokhyllen Ivar .

Det moderne mennesket har det samme behovet for trygghet som våre forfedre søkte å stille gjennom storfamilier og drømmen om å eie ei ku. Men foreldrene våre vil ikke lenger leve sammen med oss, og vi har råd til å kjøpe de kyrne vi trenger men ikke plass til dem, så vi må finne tryggheten vår andre steder. Et vekslende og uoversiktlig samfunn med økt fremmedgjøring skremmer oss, og vi trenger trygghet og en følelse av at vi mestrer livet vårt. Og hva gir IKEA oss? Er det noen som har opplevd å ikke forstå, eller å ikke greie å finne ut av, hva man skal gjøre på IKEA? Neppe. Det er trygghet, det. Trygghet i en flat pakke.

Dette er IKEAs suksess, dette er det alle leter etter og det vet IKEA. Det er derfor de finnes i alle verdenshjørner, over alt og alltid. Det ironiske blir da når man ser slike ting som Folkeaksjonen for IKEA. Vi Nordlendinger er egentlig ikke så kåte på bokhyllen Ivar som denne aksjonen skulle tyde på. Vi er bare så veldig utrygge. Vi vil til IKEA.

Så, hvorfor IKEA har blitt en slik suksess? Vel, litt fordi de gjør tingene sine riktig. Men også ganske mye fordi vi føler at vi trenger dem, at vi trenger en butikk for å føle at vi mestrer våre egne liv. Og det er det som er litt trist med IKEA

6 tanker om “A day at IKEA

 1. Jeg må kjøre til min mor i Stavanger for å besøke IKEA, d.v.s. 18 mil. En grei avstand. Men det var egentlig ikke poenget mitt, jeg ville bare si at jeg foretrekker Billy framfor Ivar. Og fortsatt god påskeferie.

 2. IKEA er rett og slett et trivelig sted å handle og de ansatte er meget service innstilte.

  Jeg har et fornuftig forhold til IKEA. IKEA er for meg er en hobby enn det er en besettelse. En av mine søstre har ikke et IKEA der hun bor, hun er veldig ivrig når hun har muligheten til å besøke et av varehusene. Jeg synes det er trivelig å montere møbler – «lego for voksne» 🙂

  Det beste med IKEA er maten, det går fint an å ta med gjester til IKEA kun for å spise middag.

 3. Maten på IKEA har jeg ikke noe forhold til, jeg har aldri smakt den. Men flatpakking er en veldig undervurdert ide.

  Vi kjøpte et skap på loppemarked for ikke så lenge siden, og det SÅ jo ikke så stort ut. Men det var tungt. Og det viste seg at uansett hvordan en snudde og vendte på det var det akkurat 5 cm for bredt til å komme opp svingen i trappa.
  Vi tok av topp og bunn, og brukte en fem-seks timer på å innse at uansett hvordan en snudde og vendte på det, var det fremdeles 1 cm for bredt til å komme opp svingen i trappa.

  Til slutt sagde vi det opp, og tok det opp i to deler, for så å sette det sammen igjen. Det funket på et vis, sprekken er ikke synlig hvis ikke man ser veldig nøye etter. Men etter så mye slit og sagflis lengtet vi litt etter ikea, det kan jeg si deg…

 4. Flatpakking er flott, dét. Spesiellt sammenlignet med sag. 🙂

  Jeg som bor på landet har nesten glemt at det finnes andre måter å omsette møbler på, det er stort sett bare sofaer jeg har sett kommet delvis montert de siste årene. Og ikke mye er kjøpt på IKEA.

  Men det er jo ikke møbler IKEA selger – men lykke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.