Arve skriver om juleønskene sine i en litt ironisk tone, og konkluderer med at:
I disse førjulstider skader det ikke å tenke litt på, og gjøre litt for de som ikke er like heldig stilt som deg.
Jeg støtter selvfølgelig fullt ut dette, men utsagnet avstedkom likevel et par refleksjoner.
Den første er naturligvis at man godt kan tenke på andre hele året, men den er så selvfølgelig at jeg egentlig burde latt være å nevne den. Den andre er det at alt henger sammen.
Vi har bare en plass å ta alt fra. Og dess mer jeg vil ha, jo mindre må det bli på noen andre. Dette ser vi jo selvfølgelig veldig lett for eksempel i politikken, hvor bare skatteletten Stein Erik Hagen får, overgår regjeringens «fattigdomssatsing», men prinsippet gjelder mer enn rikspolitikk, det gjelder selvfølgelig også internasjonal politikk, og det starter med hver enkelt av oss.
Jeg vil fremdeles spise både ribbe og pinnekjøtt til jul, og jeg vil nok både gi fra meg og forhåpentligvis glede meg over å motta, julegaver. Det er nok en viss mulighet for at det blir en juleøl, også. Og jeg skammer meg ikke over det. Samtidig husker jeg julene da jeg var yngre, med langt dårligere økonomi enn hva jeg har i dag, og at de faktisk var like hyggelige de, også. Kanskje er det ikke prislappen som avgjør om julefeiringa blir vellykket eller ikke?
Så mitt forsett for jula i år, er å
Og hva veldedige saker angår, skal jeg også i år finne en mulighet til å støtte Unicef sitt arbeid for å redde noen av de tretti tusen barna som hver dag dør av mangel på rent vann.
Selvsagt mener jeg at man skal tenke på de som ikke er fullt så priviligerte som oss *hele året.*
Det er bare så mye lettere for folk flest å glemme dem denne måneden, der vi vasser rundt mellom kjøpesenternisser, plasma-TVer og ribbefett.
Jeg skjønte det, Arve. Da jeg skrev at det var for selvfølgelig til å nevnes, regnet jeg med at du så på det på samme måte. Men at det ble for selvfølgelig til å nevne.
Innlegget ditt er helt på sin plass, og synes det er fint at du med dette viser litt av hva julens budskap egentlig handler om.
Med kommersialiseringen av julen har budskapet om nestekjærlighet og varme kommet litt i skyggen dessverre. Ditt tiltak med å gi litt til eks. Unicef er et eksempel til etterfølgelse.
Det er naturlig at de veldedige organisasjonene minner folk på dette i julestria, ettersom det er i denne måneden vi legger igjen desidert mest penger i butikkene. Derimot syntes jeg vi må være bevisste på dette resten av året, og ikke gi utelukkende på grunn av dårlig samvittighet. Jeg har et ekstra hjerte for Frelsesarméen, hvor jeg gir penger og gamle klær.
Det er viktig å ha ønsker, men som en god bekjent av meg sa, «enkelte ønsker skal aldri gå oppfyllelse!» Kan være verdt å tenke på når man strever etter å handle hele ønskelisten til de nærmeste.