En ting man irriterer seg litt over når man er bilfører i Nordland, er radiodekningen. Jeg tror ikke vi har en eneste tunnell med radiodekning – og jeg har en fire-fem tunneller på de tre milene jeg kjører for å komme meg på jobb – men verre er det at også mellom tunnellene er det mer eller mindre ren flaks hvis jeg hører hva menneskene i radioen prøver å fortelle meg.
Dette skal visst bli så mye bedre med DAB-radio, som vissnok er det nye på den fronten. Så da er det vel bare å kjøpe seg en ny radio, da? Nånei.
De røde feltene i kartet til høyre her viser hvor i landet det er DAB-dekning. www.dabdigitalradio.no melder at:
Nettet dekker nå 70% av befolkningen. Planen er å nå 80% dekningen i løpet av de nærmeste to årene.
Det stemmer sikkert. Men det som frustrerer meg, er at det ikke er dekning mellom Grong i Nord-trøndelag og Senja i Troms. Det er et helt fylke og vel så det mellom disse to stedene. Det fylket heter Nordland, og jeg bor litt nord i dette – sånn omtrent midt mellom Grong og Senja.
Nordland er et fylke med over 5% av Norges befolkning, og deler av E6 gjennom Nordland er faktisk til og med fullstendig uten FM-dekning. Har jeg stor tro på at Nordlands befolkning skal bli blant de 10 prosentene som skal få DAB-dekning de neste to årene? Ikke egentlig. Bodø vil nok få. Kanskje Narvik, også. Men E6 mellom Fauske og Saltdal? Det tviler jeg veldig sterkt på.
Men Norkring kan gjerne få lov til å overraske meg!
Du ER klar over at man kunne ha valgt å dekke Norge med digital satelittradio (DAB har også støtte for det), men man har valgt å basere seg på bakkebasert nett. Det er nok en god del billigere, men langtifra like greit som med satelitt.
DAB har en fordel i dalenes land. Det er ikke noe problem med interferens mellom sendere på samme frekvens. Hver eneste sender kan sende på samme frekvens.
Du vet det sikkert, men det er ikke sikkert alle vet det: For FM-sendinger må man ta hensyn til at sendere ikke kan sende på samme frekvens uten å påvirke hverandres sending, og det betyr at man har en relativt kompleks problemstilling med tildeling av frekvenser, effekt etc. Spesielt det å dekke daler og søkk er vanskelig når man har et begrenset antall frekvenser man kan bruke pr. stasjon.
Jeg kjenner til problemene med FM-sendere. Jeg var imidlertid ikke klar over mulighetene med satelitt-DAB. Krever det parabolmottagere?
Skjønner din frustrasjon. Hva med nærradioer rundt der? Dekker de bra? For min del ser jeg ikke noen fordeler med DAB når teknologien er gammel og dyr. Håper myndighetene heller finner en teknoligi som er billigere og som kan dekke mer.men men
Nærradioer er det ikke så mye av, og de dekker i alle fall ikke bedre enn NRK/P4 (eller den siste er vel Kanal 24, nå).
At teknologien er gammel og dyr, visste jeg ikke.
Men jeg visste heller ikke at FM var så håpløst utdatert, jeg da. Så jeg hadde blitt veldig fornøyd med et par FM-sendere for å dekke i (og gjerne mellom) tunnellene, jeg. Med RDS fungerer det i alle fall veldig greit i andre steder av landet, og jeg trodde egentlig ikke slikt var så forferdelig dyrt lenger …
Fordelen med DAB er at det er et digitalt distribusjonsnettverk (eller kanal om du vil), slik at det er utvidbart med alt vi ønsker å dytte av digitalt innhold på det. MPEG-gruppen jobber om dagen med en standard for å kringkaste surround-lyd over DAB (MPEG Surround). Dette gjør de innenfor en båndbredderamme som er langt under det DAB bruker på stereo-kringkastinger i dag, pga en langt bedre komprimeringsalgoritme (i dag bruker DAB MPEG2, tar jeg ikke feil).
Med så mange biler som i dag selges med surround-anlegg, vil jeg tro at dette kan bli ganske interessant når det blir tatt i bruk; ekte surround, mottatt i høy kvalitet på radioen er jo genialt.
Og noe som er enda mer genialt er at det ikke stopper der, for i og med at det er en digital distribusjonskanal, kan man kringkaste i stadig nye kodingsformater som gir bedre lyd, flere kanaler, mer metadata, osv. Dette er muligheter vi ikke har med vanlig analog radiokringkasting.
Joda, Asbjørn. Det høres genialt ut. Men når 20% av folket ikke får benytte seg av disse flotte mulighetene, sliter jeg likevel litt med å karakterisere det som «fremskritt» …
Jeg kan for lite om det tekniske, men det kan være verdt å lese denne artikkelen på Digi.no:
http://www.digi.no/php/art.php?id=283122
Jeg er enig i at utbyggingen er for dårlig, Lasse, men jeg hadde lyst til å poengtere noen av fordelene med DAB som kanskje ikke er like klare for alle.