Forbrukerboomerang

Digi kommer med noe som de omtaler som en «god nyhet for forbrukere»: Ryker harddisken din, har du selvfølgelig krav på en ny harddisk innenfor reklamasjonsrettsfristen. Men i tillegg mener forbrukerrådet at kunden kan kreve at tapte data blir reddet. Dette mener jeg er lite gjenomtenkt, for det er noen viktige poeng som man ser bort fra her:

  1. Det er dyrt å redde data. IBAS, en av verdenslederne på dette, antyder en pris som starter på 8.900,- Det Forbrukerrådet snakker om her, er at selgerne må beregne et visst antall slike redningsoperasjoner og bake dette inn i prisene. Det er med andre ord vi som må betale.
  2. Ikke alle data kan reddes. Alle som har jobbet litt med data, vet at det hender harddisker dør uten noen gjenopplivingsmulighet. Hva er da leverandørens ansvar i slike tilfeller? Betale ut erstatning? Hvor mye er feriebildene mine verdt? Og hvordan skal jeg kunne bevise hvilke data jeg hadde på en ikke-reparerbar disk?
  3. Sikkerhetskopi er det eneste som gjelder. Hvis du har data du er redd for, du ha sikkerhetskopi av disse. Det er det eneste som er sikkert nok. I artikkelen heter det at «Forbrukerrådet klargjør altså at privatkunder ikke har en ansvar på å ta backup av sine data». Ikke tro på dette. Det blir omtrent som om Forbrukerrådet skulle be deg slutte å bruke bilbeltet, siden det er sykehusenes ansvar å lappe deg sammen etter en kollisjon.

Jeg tar sikkerhetskopi av de data jeg ikke har råd til å miste. Og jeg har veldig lite lyst til å begynne og betale 10-20% mer for datautstyr bare fordi enkelte ikke er i stand til å ta ansvaret for egen datasikkerhet selv. Så for meg, er dette alt annet enn en «god nyhet». Men forhåpentligvis taper Forbrukerrådet denne saken så det suser etter.

Å ta backup

Kan du ikke «å ta backup», sier du? Ikke noe problem. Her er en oppskrift som forutsetter at du bruker en relativt ny utgave av Microsoft Windows (i motsatt fall, regner jeg nemlig med at du kan slikt):

  1. Kjøp en ekstern USB-harddisk som er betraktelig større enn den interne harddisken i maskinen din, gjerne minst dobbelt så stor. Jeg har for eksempel en Maxtor Personal Storage 3100 USB2.0 250GB, som jeg betalte 1250 kroner for hos Komplett.
  2. Venn deg til å lagre alle dine bilder, dokumenter og så videre i «Mine dokumenter» og eventuelt på skrivebordet.
  3. Koble til din eksterne USB-harddisk som nevnt under punkt 1. Den vil vanligvis komme opp med et «Min datamaskin»-vindu. Opprett en mappe med dagens dato som navn på denne, for eksempel 2005-12-18.
  4. Åpne et nytt «Min datamaskin»-vindu, finn «C:» og under denne «Documents and settings». Åpne denne, og se etter en mappe med ditt brukernavn
  5. Kopier den mappen med ditt brukernavn over i mappen du opprettet i punkt 3, den med dagens dato på. Dette vil ta litt tid, så dette kan du starte for du spiser middag eller noe sånt. Koble fra harddisken etterpå.
  6. Gjenta denne operasjonen hver gang du vil ta en sikkerhetskopi. En gang i uken er en grei frekvens dersom du bruker maskinen en del. Før eller siden vil du få beskjed om at harddisken er full. Da kan du slette den gamleste mappen.

Oppbevar gjerne den eksterne harddisken utenfor huset når du ikke bruker den, for eksempel hos en nabo eller på jobb. Da er du rimelig sikret, også mot uopprettelige feil. Selvfølgelig kan både den interne og den eksterne harddisken ta kvelden, men sannsynligheten for at det skjer samtidig, er så liten at jeg ikke ville bekymret meg om det. Men hvis du gjør det, så bare kjøp en ekstern harddisk til, og bruk dem annenhver gang.

6 tanker om “Forbrukerboomerang

  1. Gode tips du kommer med der Lasse. For den noe mer avanserte kan man også lage en funksjon i «høyreklikk-menyen» som automagisk kopierer filene til en dertil forhåndsbestemt mappe. (Du får da et eget valg under «send til».)

    Spør meg ikke om hvordan det gjøres – det var en kompis som fikset det for meg. :o)

  2. Dette er ingen heksekunst, Alf-Ivar. «Send til» er bare en mappe med snarveier som ligger i profilkatalogen din, vanligvis:

    C:Documents and settings[brukernavn]Send To

    Denne mappen er skjult, så du må aktivere visning av skjulte filer for å finne den. Hvis du vil ha en oppføring under «Send til» i høyreklikkmenyen, lager du bare en snarvei til det du nå ønsker i denne mappen. Det kan være en snarvei til en mappe som hos deg, eller til et program. Jeg bruker å ha en snarvei til min foretrukne teksteditor der.

  3. Hei Lasse! Takk for gode tips. Vurderer å investere i en slik Maxtor-disk som du har, men jeg har lest mye negativt om den. Den streiker og dør og lignende. Har du hatt slike erfaringer med din? Vet du eventuelt om andre harddisker med god kvalitet og ditto rykte?

    Takk og godt nytt år!

  4. Tord: Jeg har også i ettertid hørt om dette med maxtor-disker, uten at jeg har hatt noen triste erfaringer selv. Men slike rykter kan jo være en grunn til å se på andre merker.

    På den annen side: Det er jo snakk om en sikkerhetskopi, så hvis Maxtordisken tar kvelden, skal du jo ha originaldataene mens du løper på Elkjøp og skaffer deg en erstatning.

  5. xxcopy ser ut som et bra alternativ, Rolv Sverre. Det sparer jo mye plass. Ulempen med dette i forhold til å ta flere kopier av alt, er jo at man risikerer å skrive over gode data med korrupt informasjon …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.