Chili con carne

Det har vært lite matblogging i det siste, og dette er egentlig på kanten til hva som kan regnes inn i kategorien, også — men gode opplevelser er til for å deles!

I dag var det nemlig en sånn dag som man egentlig ikke har tid til å lage mat, men folkene mine trenger næring, så noe måtte jeg finne på likevel. Da må man tenke fort for ikke å havne i pølsehelvetet, og i dag var det en krydderpose som fanget oppmerksomheten min: Santa Maria sin Chili con carne. Jeg leste ikke mye på posen, men vet jo at «Chili con carne» betyr «Chilipepper med kjøtt», og siden jeg antok at pepperet var i kryddderposen, tok jeg med meg litt kjøttdeig og slikt, og dro hjem.

Da jeg skulle begynne kokingen, fant jeg ut at jeg hadde vært litt kjapp: Denne retten skulle egentlig tilføres en boks med tomater, og det hadde jeg ikke i huset. Men jeg hadde en liten boks med tomatpuré, og jeg lot det stå til. Så her er oppskriften på min chili:

 • 1 pose «Santa Maria Chili con carne» kryddermiks
 • 1 liten boks (140g) tomatpuré
 • 500g kjøttdeig
 • litt (1-2 dl) vann
 • 1 stor paprika
 • 1 boks Coop brune chilibønner eller lignende

Jeg stekte kjøttdeigen, lot tomatpuréen surre med noen minutter, tilsatte krydderblandingen og grovhakket paprika. Så tilsatte jeg vann til det «så passende ut», altså at det ble en saus av det, og lot dette putre på svak varme en liten halvtime.

Her i huset er vi noen som er litt skeptiske til bønner, undertegnede inkludert, så chilibønnene varmet jeg opp for seg og serverte ved siden av. Er du glad i bønner, går det helt sikkert fint å ha dem oppi den samme gryta som resten. Ellers serverte jeg chilien med hvetetortillas, revet ost, rømme og ris. Det smakte temmelig fantastisk — spesielt når man tar arbeidsinnsatsen i betraktning.

13 tanker om “Chili con carne

 1. Hmm.. Jeg pleier bare å snitte den i to (på langs) og skrape dem ut med en finger (og så klø meg i øyet og ha en mindre artig kveld).

  Men, leste for noen dager siden et tips jeg har troa på:
  Kapp av toppen på chillien og «rull» den mellom håndflatene, da vil frøene dette ut i bunnen. Har dog ikke prøvd det enda.

 2. Hm, Atle — jeg tror du svarte på hvordan og ikke hvorfor … 🙂

  Åh, og det har du merket selv også, ser jeg. Jeg bruker ofte å ha dem med hvis det skal være skikkelig sterkt (som i en chili eller i marinader), og jeg synes også det blir en litt renere, råere smak av det.

 3. Så deilig at dere ikke har det minste peiling på mat!!!!! Disse amatørvariantene av chili con carne lagde jeg på 70-tallet som fattig student. Nå til dags ville det ikke falle meg inn å kjøpe bønner vannet ut, kokt og bokset av andre. Vondt i tillegg til mijøuvennlig. Når jeg kikker på lassedahl.com, er det fordi jeg er amatør på et helt annet felt. Har hatt en Aspire One siden august, og er ukjent med linux. Gjør det det står at jeg bør gjøre (lassedahl, egya etc), men har absolutt ikke fått til å se NRK nett-tv. Det går an å se nyheter, som de sender i et eller annet format, men ikke alt det de har liggende av programmer. Hjelp?

 4. Så flott at du ikke har det minste peiling på linux Randi!!!!!!!!!! Jeg skal ikke si et ord om hva jeg mener er en bedre måte å gjøre ting på, men jeg ville aldri ha kjøpt en Aspire One uten å vite hva jeg gikk til, så utrolig idiotisk! :p

  Fra spøk til alvor: Hva mener du da er løsningen, kjøpe «ferske» bønner og legge dem til utvanning dagen før? Jeg er for det første fattig student, og for det andre er jeg for opptatt med å sitte forran pcn min til å bruke en dag på å lage mat. I tillegg kan du jo prøve å finne noen andre bønner enn de på boks på min lokale bunnpris…

  Har ikke noe imot å få tips til hvordan jeg kan lage mat bedre, men når jeg ikke får annet enn kritikk uten forslag blir jeg ikke spesielt positivt instillt til å hjelpe deg med dine problemer. Dette tror jeg også er Lasses syn på saken, men vi får håpe han fortsatt har lyst til å svare deg, jeg har desverre ingen løsning for deg, all den tid jeg ikke har en aspire one selv.

 5. Selv om jeg aldri ble ferdig med kokkeutdannelsen min, plukket jeg likevel opp litt alle de årene jeg jobbet i restaurantbransjen, så det er kanskje en liten overdrivelse å si at jeg ikke har peiling på mat, Randi. Men jeg bidrar sjelden i pissekonkurranser, så jeg blir ikke så veldig fornærmet likevel. Og det er nok mange som er flinkere enn meg!

  Og når det gjelder miljøaspektet ved akkurat denne retten, vil det nok hjelpe mye mer å finne noe å erstatte kjøttet med, enn å vanne ut bønnene selv.

  Og jeg støtter forøvrig Atles utsagn om at kritikken ikke fremstår som særlig positiv som den er, men hvis du poster en egen oppskrift på Chili con carne, eller miljøvennlig chili sans carne, er du hjertelig velkommen til å kommentere eller legge igjen en trackback med link til denne oppskrifta. For matlaging er gøy!

  Når det gjelder problemer du måtte ha med nett-tv på Acer Aspire One, er det mulig jeg skriver noe om det ved en anledning — men neppe i kommentarfeltet til en av mine oppskrifter 🙂

 6. Unnskyld alle sammen! Jeg mente jo ikke å være ekkel. Jeg liker ikke ekle folk, og syns at alle skal være grei og snill. Det var bare det at jeg følte meg så tett i pappen i dataverden, at da jeg så ei matoppskrift jeg kunne overgå, ble jeg litt glad. «Overgå», i motsetning til alle dataoppskriftene jeg følger til punkt og prikke, med hjertet i halsen, redd for alt som kan gå galt.
  Er forresten uenig i at jeg ikke burde kjøpe noe med linux. Hvis jeg aldri skulle gjøre noe nytt, hvordan skulle jeg ellers lære? Har selvsagt andre maskiner til daglig bruk. Men nå funker acern min så bra at den er med på tur. Alt untatt nrk. Jeg er 55 år, lærer i videregående, og må bare henge med. Leser blogger og bruker utenlandske medier. Ikke for å være dataekspert, langt langt ifra, men for å forstå «språket» og se mulighetene rett og slett.

  Jeg vil bote på min frekkhet:
  Chili uten kjøtt er kjempegodt. Bruk løk, selleri, squash, gulrot, aubergine, paprika. Man kan steke det i biter i olje først, men det er ikke absloutt nødvendig. Og apropos miljø: krydre med paprika, chilipepper (cayenne), og kummin (cumin, kommen, etc). Da slipper du tilsetningsstoffene i ferdige chili-mixer. Grønn salat og hvitløksloff?

  Og fordi det er mange gode grove pølser å få kjøpt nå til jul, her er ei topp vinteroppskrift med linser. Linser er sunt, lettere for magen enn bønner, og trenger ikke å vannes ut. Kjøp gule eller hvite linser. Til fire personer kan du skjære opp to løk og to gulrøtter i småbiter og steke i litt olje. Ha oppi 4 dl linser og 8 dl vann, et laurbærblad, timian, en eller to tomater i biter og hvitløk etter smak. Har du noe kraft i stedet for vann er det fint, hvis ikke, kan du bruke en buljongterning eller bare salt. Steik pølsene i ei steikepanne hvis du vil gi retten mer smak, men ellers er det bare å legge dem oppå toppen i linsegyta. Kok i ca 40-50 minutter (smak om det er mørt) og server, med eller uten salat og brød. Linser er litt ulikt tørre, så det kan hende at du må fylle på med litt vann, med det må ikke bli suppe.
  Unnskylding akseptert?

 7. Bra du har forstått at kommentaren kunne oppfattes som litt på kanten og støtende og angrer på dette. For din vidre ferd i linux-land (og hjelp med dataspørsmål generelt anbefaler jeg å lese http://catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html , her finnes det mange gode tips for hvordan få hjelp og hvordan prøve å løse problemer selv.

  Jeg mente såklart ikke at du ikke burde ha testa linux av den grunn at du ikke kan, heller tvert imot. Jeg synes det er bra at folk tør å prøve noe nytt (selv om de er redde for å ødelegge datamaskinen).

  Jeg har som sagt ikke noen acer one selv, så kan desverre ikke hjelpe deg, men vil tro det burde gå ann å få tak i en løsning. Et tips kan jo være å sjekke om nrkbeta.no har noen poster om videoavspilleren sin og spørre der (ganske sikker på at de har skrevet endel om videoavspillere de bruker der).
  Noe av problemet med nrk sin nett-tv har vært at de har vært låst til microsoft-rpdukter, noe som har gjort avspilling på andre platformer vanskelige.

  Og hvem vet, kanskje jeg skal prøve meg på linsegryte en dag 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.