En sak om at Dovrefjellrådet har nektet et amerikanske TV-team fra programmet «60 minutes» å lande med helikopter på Hårstadnebba og Langrabbpiggen i Dovrefjell nasjonalpark har versert i diverse medier (blant annet Dagbladet) og på Twitter i dag. Jeg håper vi kan skylde på sommer og agurktid, for dette er virkelig en ikke-sak.
Det er nemlig slik med en nasjonalpark, at det er vernebestemmelser som forteller hvilken aktivitet som kan og ikke kan drives i en nasjonalpark, og i vernebestemmelsene for Dovrefjell er det ikke åpnet for slik transport som det her er snakk om (se paragraf 3, kapittel 6). Videre er det en generell unntaksbestemmelse i paragraf 4 som lyder:
Forvaltningsmyndigheten kan gjøre unntak fra vernebestemmelsene når formålet med vernet krever det, for vitenskapelige undersøkelser, for arbeid av vesentlig samfunnsmessig betydning, eller i andre særlige tilfeller når dette ikke strider mot formålet med vernet.
Å lage denne filmreportasjen er ikke «arbeid av vesentlig samfunnsmessig betydning». Det er dermed ingen som kan gi «60 minutes» tillatelse til å lande i denne nasjonalparken — det er ulovlig å gjøre det. For å kunne innvilge søknaden, må vernebestemmelsene eventuelt endres, og selv om det skulle være vilje til å gjøre det, er det en prosess som tar lengre tid enn jeg tror et amerikansk TV-team er villige til å vente på.
En annen side av historien er jo at det heller ikke er nødvendig å fly inn i en nasjonalpark for å greie å lage denne fantastiske Norgesreklamen som alle sammen snakker om — noe som tydelig fremkommer av TV2 sin dekning av saken: «Etter avslaget fra Dovrefjellrådet, vendte «60 Minutes» nesen mot Romsdalsalpene. Der filmet amerikanerne i mer enn en uke.» Så norgesreklamen fikk vi, helt uten å bryte loven.
Og «60 minutes»-programleder Programleder Steve Kroft ble vilt begeistret for den norske naturen: «Jeg var ikke forberedt på naturens skjønnhet og stillheten her, og vennligheten til folk», sa han til TV 2s reporter Arill Riise. Nettopp. Det blir stille og fredelig når vi har strenge bestemmelser for motorisert fersel i utmark …
Bildet er tatt av Flickr-signaturen murmelvieh.
HM, dette kunne jeg knapt sagt bedre selv, takker for at du sparte meg for litt skrivearbeid i ferien. Har tillatt meg å vise hit i stedet. Ser ikke ut til at du jobber i bransjen, men du er tydeligvis i stand til å lese innenat i mots til en del debattanter.
Hei,
Godt innlegg. Eneste forsvar til media for å fremme nyheten er for å fortelle allmenheten at norske regler gjelder for kong salamon like mye som jørgen hattemaker i PRAKSIS også.
mvh
S.H.Nilsen
Det er jo litt oppsiktsvekkende at kommunen sier nei til Dovre-reklame som ganske sikkert ville kostet ett par milliarder hvis de skulle kjøpt det i reklametid.
Men ordfører i Romsdals kommunen Rauma jubler nok over dumskapen til Dovringene 🙂
Hei, Stig Pedersen. Hvis du leser det jeg skriver, så ser du at man ikke hadde noe annet valg enn å avslå søknaden. Ut fra gjeldende verneplan hadde de ikke myndighet til å innvilge søknaden. Ingen domstol i verden ville akseptere at verdien av gratisreklame skal være avgjørende for hva som er av «vesentlig samfunnsmessig betydning» og ikke. En innvilgelse ville vært et brudd på verneplanen.
Og ikke en gang ordførere, stortingspolitikere eller Dovrefjellråd er hevet over loven her til lands, selv om enkelte synes å mene det.
Og for storsamfunnet spiller det jo ingen rolle om turistene drar til Dovre eller Rauma. Det siste er kanskje faktisk å foretrekke, av flere grunner.
Jeg tror heller ikke at turistene er så selektive når de eventuelt skal besøke Norge — den siste amerikanske turisten jeg snakket med, dro til Slottet og Vigerlandsparken i Oslo, videre til bryggen i Bergen og de vestlandske fjordene før familien sluttet av i Rorbu i Lofoten. Forøvrig alt dette på en uke.
Stig — Romsdal ER en del av Dovrefjell i venesammenheng, og når vi nå skal lage et felles markedsføringsopplegg for bærekraftig reiseliv i Dovrefjellområdet er Romsdal (Rauma kommune) en viktig del av dette, og Romsdalingene ivrige på å være en del av dette…