Drepte Apple CD-en?

«Yep, Apple Killed The CD Today», skriver MG Siegler i TechCrunch 20 oktober, og understreker nok en gang hvor lite opplyste enkelte av Apple-evangelistene faktisk fremstår.

(Bildet er lånt fra vectordiary.com)

Den Første, Store Nyheten er at Macbook Air kommer uten reinstallasjons-CD og uten optisk drev. I stedet for programvare-CD-en, er det med en USB-minnepinne med nødvendig programvare på. Det eneste jeg ser som nytt med dette, er at man får med et minnepinne. Jeg kjøpte min første PC uten optisk drev for over to år siden, og det var på ingen måte noen nyhet da. Den har også flash-basert SSD lagring istedet for harddisk. Ironisk nok fulgte det faktisk med en CD med programvaren med denne maskinen, men jeg laster det heller ned fra Internet hvis jeg trenger det.

I tillegg har ikke noen av de andre PC-ene jeg har kjøpt de senere årene kommet med noen installasjons-CD, de har hatt reinstallasjons-filene på en egen partisjon på harddisken, og mulighet for å ta sikkerhetskopi av dette. Til CD-er, eller til en minnepinne hvis du foretrekker det. Så at det ikke følger med noen CD, og at maskiner kommer uten optisk drev, er absolutt ikke noen nyhet.

Den Andre, Store Nyheten — som selvfølgelig henger sammen med den første — er Mac App Store, altså en online-butikk hvor du kan laste ned programvare istedet for å kjøpe den på CD. Dette er heller ingen nyhet.

For det første, har jeg kjøpt programvare over nettet i godt over ti år. Jeg tror jeg kjøpte Paint Shop Pro for Windows tilbake i 1997, uten å noen sinne se en CD. For det andre har vi som er vant til Linux knapt nok putta en programvare-CD i maskinene våre siden slutten av nittitallet. Jeg kjører nå Ubuntu, og har et glimrende programvaresenter med tusenvis av applikasjoner tilgjengelig til nedlasting og installasjon ved et museklikk. I Linux er de selvfølgelig også gratis, noe jeg ikke venter av Apple. Jeg regner heller med at det koster godt med penger på tross av at kundene tar kostnaden for distribusjonen, og at Apple tar 30% fortjeneste her, også.

Det er ikke noe nytt med Mac App Store, Apple har igjen kopiert en etablert løsning, noe som er helt akseptabelt og greit, og latt som om de har funnet det opp, noe som ikke er like greit, og temmelig patetisk. Den egentlige nyheten her, er jo en som Apple-evangelistene ikke snakker om: Det er at Apple søker å innføre samme rigide kontroll over datamaskinen din som de har over telefonen din. Det neste som kommer er nok sikkert Apples eget iNternet, hvor du kun kan få tilgang til informasjon og tjenester som er godkjent av Steve Jobs, og hvor Apple stikker av med en liten tredjedel av all omsetning.

Og det er ikke engang det tristeste. Det tristeste er at millioner av mennesker vil feire fangenskapet som om det var en befrielse. Frihet er trelldom. Uvitenhet er styrke.

3 tanker om “Drepte Apple CD-en?

 1. Amen! Jeg har en Imac, men jeg bruker faktisk ikke noe som helst av Apples programvare på den. Dette innså jeg her om dagen. Dersom dette Appstore-tøyset blir like ille på Mac som det er på Iphone er det nok en annonse på finn.no for en pent brukt Imac snart.

 2. «Apple har igjen kopiert en etablert løsning, noe som er helt akseptabelt og greit, og latt som om de har funnet det opp, noe som ikke er like greit, og temmelig patetisk»

  Dette er jo; som du også påpeker; blitt vanlig med Apple-produkter. Det er dog evangelistene som gjør dette mulig. Hadde «folk flest» tatt seg bryet med å tenke litt ut over hva Jobs sier så hadde de jo sett det selv.

  I min enfoldighet tror jeg mange av de som faktisk mener Apple er «revolusjonen selv» ikke vet bedre. Mennesket har en merkelig- og egentlig ganske skummel evne til å ikke kunne se ut over sin egen lille boble av virkelighet.

  Men jeg gjentar vel egentlig bare hva du allerede har skrevet. Det jeg vil frem til er: Godt skrevet.

 3. @ Elf: Jeg tror neppe man bruke «appstore» for å kjøpe programvare for Mac i fremtiden. Større leverandører av programvare; slik som Adobe og Autodesk vil nok kjempe stort for å slippe å måtte levere 30% av omsetningen til Apple. En «OS X appstore» vil (tror jeg) nok bare være brukbar til småprogrammer.

  Jeg bruker forøvrig også Mac til daglig, og bortsett fra iMovie og Quicktime (som jeg bruker til videoencoding) har jeg gått helt bort fra Apples egne programmer da de faktisk ikke er best på noen måte.

  Og jeg gjør nok som deg dersom jeg skulle ta feil. Blir det slik at jeg bruke appstore for å handle programmer i fremtiden så legger jeg ned Apple én gang for alle. Jeg ville nok klart meg meget bra med Ubuntu-maskinen min men er litt for glad i Photoshop; og litt for «hatsk» til Microsoft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.