Favorittfilmer fra åttitallet

Det går mot helg, og det får visst meme-djevelen i bloggeverdenen til å våkne. Nå blogger både Maria og Ellen om åttitallets ti beste filmer. Så jeg hiver meg på.

Selvfølgelig kan man spørre om det faktisk var ti gode filmer på åttitallet, men slike problemstillinger hever jeg meg over, og fyrer likevel løs.

 • Betty Blue 37.2 grader om morgenen. Verdens beste film etter min mening, ble utgitt på åttitallet.
 • Verdens kanskje nest beste film, Cinema Paradisio, kom i 1989. og rakk dermed akkurat å bli med på det tiåret den, også
 • Full metal jacket satt som et skudd (unnskyld 🙂 da den kom. Jeg synes fremdeles det er et lite mesterstykke av en film
 • Brazil av Terry Gilliam har jeg tidligere nevnt som en av verdens 5 beste filmer, og siden den kom i 1985, ville det være rart å forbigå den på denne listen
 • Blue velvet. Ahh. David Lynch. Vakkert. Og grusomt.
 • Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back Star Wars. Trenger jeg si noe mer? Neppe.
 • Tilbake til fremtiden. Jeg har en nesten usunn beundring for Michael J. Fox, og dette var en skikkelig fulltreffer!
 • Desperately Seeking Susan. Maria nevner også denne. Jeg tror ikke hun skjønner hvordan det var å være 16 år, hardcore Madonna- og Rosanna Arquette-fan, og så oppleve denne filmen. Sjeldent har noe så enkelt nådd så store høyder.
 • The Breakfast Club Kongefilm. Per Magne og meg ble litt prega av denne. Tredje gangen vi kom for å se den, kom vi i lange frakker, pulsvanter og egentlig fullt John Bender-antrekk. Da vi fikk beskjed om at det var fullt, svarte vi at det ikke hadde noe å si, gikk inn i kinosalen, satte oss i midtgangen og røykte det meste av forestillingen. I motsetning til Bender, røyka vi bare tobakk.
 • The Shining Verdens beste skrekkfilm ble sluppet på åttitallet. Vent litt, sa jeg “beste”? Jeg mente “verste”. Men det er samme sak.

8 tanker om “Favorittfilmer fra åttitallet

 1. Mye flott her! Jeg ville i tillegg tatt med «Paris, Texas» og «Der Himmel über Berlin» av Wim Wenders som begge er av mine favorittfilmer, og «Withnail and I» av Bruce Robinson fortjener også en plass synes jeg.

 2. Jeg skal ikke påberope meg mer kulturalitet enn jeg har, og må derfor innrømme at verken «Der Himmel über Berlin» og «Withnail and I» har blitt vist noen steder mens jeg har sett film. «Paris, Texas» er derimot en film jeg nikker gjenkjennende til. Men den oppdaget jeg også lenger etter åttitallet, det var konemor Ellen som presenterte meg for den på nittitallet – så jeg kan vel bruke det som unnskyldning på hvorfor jeg ikke putta den på lista? God, god film.

  Når det gjelder Karate Kid, fenga den (eller de) aldri meg. Men når det gjelder enkle ungdomsfilmer, gjorde definitivt Beat Street (http://www.imdb.com/title/tt0086946/) det. En ny, klar forglemmelse.

 3. Når jeg ser på listen din, kunne min gjerne ha vært identisk – med kun et par unntak. Både «Nuovo cinema Paradiso» og «Brazil» er favorittfilmer, i tillegg til «Blue Velvet» som jeg strøk i den reviderte lista.

 4. Er det lov å poste her når en kommer dritings hjem fra fest? I så fall må jeg få lov til å påpeke at Police Academy mangler. Den kom i i 89. 😉

  Ellers hersker jo ESB.

 5. Av filmer du har nevnt vil jeg fremheve Full Metal Jacket, The Breakfast Club og The Shining som personlige favoritter. Ellers bør jo også The Terminator fra 1984 nevnes. Om ikke det er en favoritt, har den i hvert fall ikke gått upåaktet hen hva angår filmhistorie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.