Feit-tirsdag

I dag er det feit-tirsdag eller fetetirsdag, dagen før askeonsdag — som etter gammel skikk innledet fasten. Vi er kanskje ikke så god på faste lengre. Men vi kan jo ha litt fetetirsdag for det. Typisk mat i dag, er «den nordlandske nasjonalretten»:

Saltkjøtt med kålrabistappe

Dette er mat som omtrent lager seg selv, selv om det tar litt tid. Det er snakk om salt kjøtt, jeg foretrekker lammekjøtt, som skal kokes opp i vann, skummes av og trekke i en og en halv time. Jeg bruker også «de fire store» i kokevannet, gulerot, løk, purre og selleri, for det gir kokekrafta ekstra god smak. Og så har jeg oppi noen pepperkorn etter at jeg har skummet av.

Til fire personer trenger du fra 1 til 1,5 kilo kjøtt (avhengig av om du serverer pølse eller ikke), 1 kg kålrot og et par-tre poteter til hver. Og en gulerot, en liten løk, en halv selleri og et par stilker med stangselleri hvis du vil gjøre som meg og bruke de i kokevannet — men det blir godt uansett, altså.

Mot slutten av koketiden lar jeg noen grove pølser trekke med, for eksempel vossakorv. Dette er også et sjakktrekk dersom barn skal spise retten, de synes ofte saltkjøttet blir litt spesielt, mens gode pølser med kålrabistappe alltid er populært.

Tilbehør er kokte poteter og kålrabistappe, eller kålrotmos om du vil. Kålrota rensker du, og kutter i grove terninger som du koker møre, gjerne sammen med en potet eller to. Tøm av vannet, mos kålen, tilsett en spiseskje med smør, litt salt, pepper, muskatnøtt og kokekraft fra kjøttet til konsistensen blir fin. Noen liker også litt melk eller fløte i.

7 tanker om “Feit-tirsdag

  1. Jepp. Der fikk jeg lyst på den maten. Dette var alltid tradisjon hjemme hos oss. Men etter at jeg stiftet familie er jeg omtrent alene om å like dette. Det blir derfor alt for skjelden jeg smaker det.

  2. Mmmm…det er det lenge siden jeg har spist. Må overtale Vidundermannen til å lage det iallfall neste år. Markerte feittirsdag med ordentlig varm sjokolade i kveld istedet vi. I Den katolske kirke overholder vi fortsatt fasten forøvrig. Selv om det ikke er like strengt som i hine hårde dager.

  3. Saltkjøtt og kålrabistappe er da ikke så veldig fett, Betty? Det er i det minste synlig fett, som man kan skjære bort. Men man spiser fort litt mye av det, da — og det er selvfølgelig ikke særlig slankekompatibelt.

    Og ja, Eugenie, det er flott søndagsmiddag dette. Når det spises på hverdager må det jo tilberedes dagen i forveien, i alle fall dersom man har en vanlig jobb, mens ei kjøttgryte som står og putrer halve søndagen er kos!

    Selv om det er bare deg som spiser det, Alf-Ivar, er det jo ikke mye arbeid å koke kjøtt, om så bare til en person. Så kan resten av familien få noen skikkelig gode pølser, gjerne med løksaus til. Det går det forøvrig an å servere til saltkjøtt, også.

    Og Merete: Det er vel også protestanter som overholder fasten, men ellers er vel de (må vel kanskje si «vi», siden jeg står i statskirka) flinkest til å ta til seg fordelene med religionen, og heller ta lett på ulempene … 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.