Forbedret PDF-generator

PDF er et flott format å distribuere filer som det ikke er meningen det skal redigeres videre i. Det er også en grei løsning for å sende hjemmelagede trykksaker til trykk eller annen produksjon, og riktig komprimert er PDF-filer veldig greie dokumenter dersom du har behov for å spre formaterte dokumenter via web eller e-post.

An av de mange fordelene med OpenOffice.org, (OOo) er den innebyggede muligheten til å generere PDF-filer. Fra «Fil»-menyen har jeg bare valgt «Lagre som PDF», og dialogboksen over her har latt meg velge noen alternativer når det gjelder kompresjon skjemahåndtering og sånt (eller bare godta standardvalgene) for så å klikke «Eksporter» for å få en fiks ferdig, standardtro PDF-fil. En kollega av meg som så denne funksjonaliteten, installerte øyeblikkelig OpenOffice.org. Han bruker fremdeles Word XP (uvisst av hvilken grunn :-), men når han skal sende fra seg noe, åpner han Wordfila i OOo Writer, og lagrer som PDF. Hittil har det gått problemfritt.

Da jeg installerte OOo for en venn i dag, la jeg emrke til at dialogboksen for eksport av PDF-filer var litt endret i forhold til min maskin. Jeg fant ut at jeg hadde versjon 2.0.2 installert, mens det nå er versjon 2.0.3 som kan lastes ned fra http://no.openoffice.org/, og som vennen min fikk. Jeg oppgraderte derfor på min maskin, og så nærmere på hva endringene besto i:

Som vi ser av bildene (klikk for større versjon), så har det blitt litt mer språkforvirring, noe som jeg regner med snart er ordnet. Men på den positive siden har vi fått to nye arkfaner i PDF-eksporten: «Initial View» og «User Interface». Den førstnevnte lar deg velge hvordan dokumentet ditt skal vises når det åpnes i leserens PDF-program (for eksempel Acrobat Reader). For eksempel kan du angi at frimerkebilder eller overskrifter i dokumentet ditt skal listes opp på venstresiden for enkel navigasjon, du kan velge forstørrelse og om sidene skal vises en og en eller som en lang rekke ark.

«User Interface» bestemmer hvordan PDF-leseren skal oppføre seg når en bruker åpner PDF-fila di. For eksempel kan du angi at verktøylinjer skal skjules, at PDF-leservinduet skal plassere seg midt på skjermen eller åpnes i fullskjermmodus. Dette er imidlertid noe som ikke alle brukere er like glade i, og bør brukes med forsiktighet og bare der du kjenner ditt publikum.

Men likevel synes jeg dette var en flott utvikling av denne glimrende funksjonaliteten, en påplussing som gir nyttige muligheter uten at PDF-eksporten blir overlesset av den grunn. En oppdatering av OpenOffice.org anbefales derfor. Versjon 2.0.3 kan installeres over eldre versjoner av OOo 2.0. Hvis du har OpenOffice.org 1.x eller eldre, tror jeg det kan være lurt å avinstallere den først.

6 tanker om “Forbedret PDF-generator

 1. Etter å ha fulgt haugevis av linker som plustelig åpner acrobat reader i det du trodde du var på vei innom en web-side, har jeg desverre et særdeles anstrengt forhold til pdf-er.

  Ikke uvanlig at browseren kræsjer heller. Fysjom.

 2. I Firefox man man også veldig enkelt gjøre ting på følgende måte.

  # Tools
  # Options
  # Downloads
  # View & Edit Actions
  # Dobbeltklikk på «PDF»
  # Velg «Save to disk»
  # Close
  # Ok

  Neste gang man da «er uheldig» og klikker på en PDF vil man få opp nedlastingsdialogen til Firefox der man kan velge hva som skal skje (standardvalget er lagre til disk).

 3. Nå i OOo 2.0.4 kom det også eksporteringsmuligheter til LaTeX — jeg testet den fort, og resultatet var absolutt ikke ille. Punktlister ble endret til tallister, men det var det eneste jeg merket meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.