Ja til fortsatt ølutsalg i Fauske

Igjen går det mot avstemning for eller imot ølutsalg i Fauske. Vi er jo fremdeles en av de kommunene som har noe så håpløst gammeldags som dette. Men er det alltid så om å gjøre å være så skrekkelig moderne? Jeg finner egentlig nesten bare fordeler med ølutsalg, jeg.

Det mest fremtredende og brukte argumentet, er selvfølgelig det edruskapspolitiske. For de fleste er alkohol noe de hygger seg med, eller ikke har noe spesielt forhold til. Men for noen veldig få, er forholdet til alkohol problematisk. Jeg synes disse menneskene kan få lov til å gå på butikken og kjøpe brød og melk uten å måtte forholde seg til alkohol. Videre gir ølutsalg bedre kontroll med omsetningen. Ølutsalgene på Fauske har vist seg å holde de lover og regler de er pålagt, og for eksempel ikke selge til ungdom under 18 år. Undersøkelser har vist at ikke alle dagligvare­forretninger greier å holde det samme nivået.

Men det finnes også mange argumenter for ølutsalg som ikke handler om edruskapspolitikk. Arbeidsplasser er ofte nevnt. Og ja, det er kjekt med de arbeidsplassene vi har i ølutsalgene. Men like viktig er det at ølomsetningen gir kiosken i Valnesfjord en mulighet til å drive videre selv etter at de har mistet posten. Ølutsalgene gjør også at ungdommer under 18 år kan få jobbe i kassa på dagligvareforretningene i Fauske.

Vi som er glade i øl, setter pris på velutstyrte spesialforretninger med forskjellige ølsorter fra hele verden og fagpersonell med inngående kjennskap til det de driver med. På Fauske finner du butikker med hundrevis av merker fra hele verden, hvilke dagligvareforretninger kan tilby noe lignende? Ølutsalgene er kultur og berikelse for alle som har et reflektert forhold til det de drikker. Det finnes kanskje butikker som har lavere pris enn Fauskes ølutsalg, men utvalget og servicen tror jeg ikke matches av spesialforretninger i de store byene, en gang. De færreste som er glade i vin vil fjerne Vinmonopolet, Fauske bør beholde det konkurransefortrinnet ølutsalg utgjør.

Det eneste argumentet jeg finner mot ølutsalg, er egentlig at det kan føre til at vi får noe lavere pris på noen få typer øl. De få typene dagligvareforretningene velger å tilby. Lavere pris kan sikkert være viktig for mange, men personlig vil jeg si det at den gangen øl-prisene utgjør et problem i budsjetteringen min, så tror jeg at jeg velger å drikke litt mindre. Kanskje det er like greit.

Vi altså fremdeles en håpløst gammeldags kommune med ølutsalg. Men når vi snakker om et brygg med 11.500 års historie, synes jeg egentlig det passer med litt historie og tradisjon. Og det tar øl-utsalgene våre vare på. Jeg synes det er litt luksus, jeg, å kunne besøke en spesialforretning med utvalg, fagkunnskap og service som man ellers må til utlandet for å oppleve.

La oss ta vare på noe av det som gjør Fauske unikt. Vi trenger ikke å herme etter storebror i vest ved enhver anledning. Vær stolt over at vi tar ansvar, både for edruskapspolitikk og for kvalitet.

Stem for fortsatt ølutsalg på mandag 12. september!

4 tanker om “Ja til fortsatt ølutsalg i Fauske

  1. Ekspertise er alltid bra. Dersom man får vin i butikkene og man spør den ansatte på Rimi om hvilken vin han anbefaler til middagen du skal lage til helgen vil nok svaret bli: «Vi har to typer. Rød og hvit.»

  2. hei.ok med den ordningen som er nå. men mener at Edvardsen bør slutte med å selge øl på «krita» til personer i sin beste alder, men med store stoff, og alkoholproblemer.er selv forøvrig avholdsmann, og stemte ja til salg av øl i butikker. mvh.håkon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.