Melodi Grand Prix 2013 – Malmø

Da var det kvelden igjen! Alle Europas musikkeksperter finner noe annet å gjøre mens vi andre koser oss med ESC – Eurovision Song Contest eller Melodi Grand Prix som den fremdeles heter her i huset. Her er årets tanker om årets deltakere:

1. Frankrike – Amandine Bourgeois – L’enfer Et Moi

Jeg har aldri forstått meg på franske MGP-bidrag, og har visst ikke tenkt å begynne i kveld, heller. En merkelig greie. Litt tøft, men tror ikke dette blir noen poenghøst.

2. Litauen – Andrius Pojavis – Something

Konemor sier «Oohhh…», så dette er visst en fining. Låta er middelmådig på det beste, men det er et eller annet åttitalls inni her som gjør oss litt ambivalente. Vi sliter med denne! Jeg tror likevel ikke vi får høre den mer i sin helhet i kveld.

3. Moldova – Aliona Moon – O Mie

Årets høyeste hår og største kjole. Høyeste kjole også, etterhvert! Det er bra gjort, men det blir likevel ikke bra. Denne låten går nok over i historien som en av de mest MGP ever!

4. Finland – Krista Siegfrids – Marry Me

Nye takter fra Finland. Ualminnelig utagerende blondt bombenedslag med årets brudekjole synger om at jeg skal gifte med meg henne, før hun avslutter med pikekyss. En veldig god søknad, men jeg må nok dessverre beklageligvis avslå, da jeg allerede er snakket for.

5. Spania – ESDM – Contigo Hasta El Final

Kveldens kanskje mest glitrende – bokstavelig talt – innslag greier ikke helt å bestemme seg for hva det skal være, og prøver derfor alt fra etnopop til irsk folkemusikk og heavyrock. Det pleier sjelden å gå bra, og det er ingen ting som tilsier at dette skal bryte den sedvanen.

6. Belgia – Roberto Bellarosa – Love Kills

Et typisk nummer som har alt det en MGP-låt skal ha, men dessverre ikke noe mer.

7. Estland – Birgit – Et Uus Saaks Alguse

God vokal og søt dame, men en powerballade skal være enda mer power enn dette.

8. Hviterussland – Alyona Lanskaya – Solayoh

Fin dame nesten uten kjole drar alltid opp, men dette er likevel litt for banalt. Usikker på om det å ta med alle MGP-klisjeene skal gi pluss- eller minuspoeng? Får uansett maks poeng for de leggene og lårene.

9. Malta – Gianluca – Tomorrow

Jeg synes faktisk at Gianluca Bezzina greier det han prøver på her. En lettbeint, akustisk poplåt med morsom fremføring.

10. Russland – Dina Garipova – What If

Russland stiller med en kjempesøt jente som synger en ganske OK låt – men det er liksom ikke mer enn det. Litt høy innsamlingsaksjonsfaktor.

11. Tyskland – Cascada – Glorious

En europoplåt som skal bæres av vokalprestasjonen er jo allerede en kontradiksjon, og når man i tillegg nestenplagierer fjorårsvinneren og egentlig ikke gjør det spesielt godt, heller, faller det igjennom. Men jeg antar den ble spilt på Tryvann!

12. Armenia – Dorians – Lonely Planet

Låtskriverhjelp fra tungrocklegender burde gitt bedre uttelling enn hva det ser ut som om de har fått her. Og når heller ikke vokalprestasjonene er noe særlig, da blir nok dette kjapt glemt.

13. Nederland – Anouk – Birds

Et eller annet fra en musical vi aldri har hørt … tror ikke at dette er vinnermateriale.

14. Romania – Cezar – It’s My Life

En flink og godt skolert operasanger i MGP – det har vi liksom prøvd før. Det gikk ikke bra da, heller. Og ikke hjalp det at tragikomikken overskygger kvaliteten

15. Storbritannia – Bonnie Tyler – Believe in Me

At Bonnie Tyler skulle dukke opp i MGP, er vel det minst overraskende som har skjedd i europeisk pophistorie. Men hun hadde fortjent noe bedre å jobbe med når hun først gjorde det, dette ble bare trist.

16. Sverige – Robin Stjerneberg – You

Med boyband- og idolerfaring er vel dette akkurat som vi kunne forvente; problemfritt og forgjengelig. Men en veldig fin gutt og tøff låt kan dette kanskje bli en dark horse

17. Ungarn – ByeAlex – Kedvesem

Jeg tror ser hva han prøver å gjøre, men jeg synes ikke at han får det helt til. Akustiske rennessanse-grunsj europopballader er en genre bare de helt, helt flinkeste behersker. Og hvor har gitaristen gjort av hesten sin?

18. Danmark – Emmelie de Forest – Only Teardrops

En av de klare forhåndsfavorittene: En knallfin blond, dansk jente i nakne føtter som hører østeuropeisk ut. Det må jo være et sikkerstikk. Men blir det om mulig litt for mye på en gang? Og er de ikke egentlig litt for store favoritter? Likevel er det så mye Shakira-inspirasjon her at jeg er ganske helt med.

19. Island – Eythor Ingi – Ég Á Líf

Det er nesten bare bunaden som mangler. Dette er så kjedelig MGP-flørt at det nesten er ufint!

20. Aserbajdsjan – Farid Mammadov – Hold Me

Mange pike- og kjærringhjerter fryder seg nok over Mammadovs svulstige sang, men det skal mer til enn et dåreblikk for å vinne meg! Skyggen i boksen var en morsom gimmik, og det var også den lange, lange kjolen. Vet ikke helt hvordan dette går, jeg.

21. Hellas – Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – Alcohol Is Free

Grekisk etno-ska med lyrisk, politisk-filosofisk budskap er en så god idé at den nesten fortjener seieren, men jeg tror den glemmes raskt, dessverre.

22. Ukraina – Zlata Ognevich – Gravity

Fantastisk vakker kvinne i hvit, tettsittende kjole – hvor har vi sett det før? Igor er også litt tøff med sine godt over to meter. Egentlig et temmelig tøft nummer, men det er noe uforløst ved det. Blir likevel ikke overrasket om det gjør det bra, tror de er blant min topp fem.

23. Italia – Marco Mengoni – L’Essenziale

Italiensk strandløve synger veldig bra, men dessverre er det ikke mye til sang han har fått å jobbe med.

24. Norge – Margaret Berger – I Feed You My Love

Margaret Berger har årets beste låt. Men det er vel bare et par ganger før at den beste låten har vunnet, så jeg er bare begrenset optimistisk. Fantastisk, feilfri fremføring var det i alle fall, og Margaret har ingenting å skjemmes over!

25. Georgia – Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – Waterfall

En kjent balladeoppskrift med et par flinkinger, men det skal mye til å greie å gripe publikum tilstrekkelig med bare tre minutter til rådighet.

26. Irland – Ryan Dolan – Only Love Survives

Nittitallsnostalgi så det holder kan nok gi Irene en plassering de husker med stolthet, selv om det nok ikke går helt hjem.

Resultat

The Dahl jury has reach the following verdict:

  1. Margaret Berger: I feed you my love
  2. Danmark – Emmelie de Forest – Only Teardrops
  3. Ukraina – Zlata Ognevich – Gravity
  4. Malta – Gianluca – Tomorrow
  5. Litauen – Andrius Pojavis – Something

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.