Nye lidelser i det 21. århundret: Vedleggssyken

Moderne teknologi gir mennesker nye måter å utføre oppgavene sine på. Dette gjør som oftest hverdagen enklere for oss. men det kan også føre til at det oppstår lidelser en ikke har sett før.

Datateknologien er kanskje det som har gitt oss flest slike sykdommer på en gang, jeg nevner i fleng synsproblemer, musearm, rygg-, nakke- og skulderslitasje, overfølsomhet for elektromagnetisme og mye mer, men datateknologien er kanskje også den nyvinningen som har gitt oss flest sykdomstilfeller hvor den syke selv ikke er klar over at man er syk, men heller overfører lidelsen på alle andre.

Dette er i og for seg ikke noe stort problem i seg selv, men problemet er ofte at resten av samfunnet også får svi med symptomene. Og siden det har blitt temmelig mange av disse etter hvert, tenkte jeg det kunne være på tide å sette fokus på dem. Og som første kandidat ut, har jeg valgt ut vedleggssyken.

Dette er en epost-relatert lidelse som arter seg på den måten at det ikke går an å si noe i en epost uten å legge det ved som et vedlegg. Den mest utbredte vedleggstypen i så måte, er tekstbehandlingsdokumenter fra tekstbehandlingsprogrammet Word, men også andre dokument er observert. Dette medfører at alle som mottar epostmeldingen er nødt til å starte et eget program for å lese meldingen. Av og til kan det være at man ikke har det programmet det er snakk om, og da kan det by på til dels store problemer å få lest innholdet i meldingen.

Hvis man da investerer i siste versjon av i Word, betaler en konsulent mange penger for å få det installert riktig og deretter åpner det tilsendte dokumentet for så å lese noe slikt som:

Alle sammen inviteres til kake på konditoriet førstkommende fredag i forbindelse med min 50-årsdag. Vel møtt.

… da får man lite lyst på kake, for å si det sånn.

Denne lidelsen kan være så utbredt at folk til og med limer bilder inn i tekstbehandlingsdokument for så å sende de overdimensjonerte tekstbehandlingsdokumentene i epost til hele adresselista si. Det er i overkant tungvindt, og helt unødvendig.

Men gode vaner kan kurere selv denne lidelsen:

 • Når du skal sende en melding i epost, så bruk et så enkelt format som mulig. Dersom det er mulig (og det er det som oftest), så skriv teksten rett inn i epostmeldingen.
 • Dersom du trenger noen avanserte hjelpemidler som grammatikkontroll eller lignende i tekstbehandleren, går det an å kopiere teksten derfra og inn i en epostmelding etterpå.
 • Hvis du skal sende et bilde eller noe annet til noen, er det mye lurere å legge ved selve bildet som det er, enn å pakke det inn i noe annet før du sender det.
 • Vurder alternativer til vedlegg, særlig hvis det er noe du skal sende til flere. Alternativer inkluderer tjenester som YouSendIt og SendThisFile for filer og tjenester som Youtube, Flickr og Picasa web album for bilder, film og lyd.

Og husk: Hvis du jevnlig sender epost med vedlegg til en lang rekke mennesker, er det store muligheter for at det egentlig finnes bedre alternativer enn epost — alternativer som er bedre både for deg og de du sender til.

Så, takk for denne gang, og husk: Det er ikke flaut å gjøre feil, men det er skikkelig pinlig å nekte og gjøre noe med det!

10 tanker om “Nye lidelser i det 21. århundret: Vedleggssyken

 1. 🙂 jo da, eg veit kva du snakkar om.
  Eg har gjort det,
  og blitt utsett for det.
  Er det ikkje eigentleg eit ny på nettet fenomen?

 2. Det er vel kanskje utbredt blant mange som er nye på nettet, men det er absolutt ikke begrenset til det.

  Mange av de som er gamle på nettet, ser ut som om de er så stolte over at de greier å lagre ei Word-fil, at det virker som om de sender den rundt for å skryte, og jeg har sett relativt unge mennesker med normal «pc-kompetanse» sende en rapport på at par linjer som vedlegg i form av ei Microsoft Works-fil som ikke en gang Word greier å lese.

  Det er vel muligens litt «kulturavhengig»?

 3. Du tar opp noe som har irritert meg mye, ihvertfall på arbeid. De i administrasjonen, og spesielt rektor, er utrolig flinke til å skrive absolutt alt i Word-dokumenter og sende som vedlegg. I tillegg benytter de som regel «Info» som emnetittel, og filnavnet på Word-dokumentet er som regel noe alà 48574764.doc.

  Kanskje jeg skal sende dem en link til denne posten slik at de får nytte av tipsene dine.

 4. Vel talt, Lasse!

  Som en kommentar til ditt punkt to i listen over tiltak, har for eksempel Thunderbird stavekontroll både på norsk og nynorsk, i tillegg til mange andre språk, selvfølgelig.

  Ellers er jeg ganske stolt av meg selv, for i dag morges sendte jeg en e-post som ren tekst som ville fylle nesten to A4-sider. Personlig synes jeg det er langt mer sexy å klare å formatere ren tekst til å bli pen, enn hva det er med mer avanserte formateringsmuligheter.

 5. Godt å se at jeg ikke er alene i mine frustrasjoner. Tittelen «Info» er populær flere steder, Audun. Og jeg har til og med stavekontroll i Gmail i nettleseren jeg, Martin 🙂 men jeg har sett at folk har savna slikt i epostklientene sine, og tar alltid høyde for særlige behov!

  Powerpoint i epost er rett og slett slemt, Elf. Og problemet du nevner, Torbjørn, mener jeg at jeg har hørt om før. Men er det ikke som et problem hos klienten, som gjerne er fra Microsoft, jeg har hørt det, tro?

 6. Personlig liker jeg de som tar skjermbilde av en eller annen feilmelding, og isteden for å sende kun feilmeldingen i steden sender hele skrivebordet (som da gjerne er overstrødd med snarveier), i tillegg sendes det hele selvfølgelig som .bmp.

  Isteden for en email på kanskje 50kb, blir det en email på rundt 2MB…

  En annen ting som er litt irriterende er at når det sendes email internt, kunne gjerne vedlegget bli lagret på servern, og heller en lenke til vedlegget sendt i emailen.

 7. Jeg er helt enig i at det er en forferdelig dårlig praksis å sende unødvendige vedlegg. Men på den annen side kan man like gjerne si at det er forferdelig dårlig av dataprogrammene å ikke klare å tilpasse seg etter det brukerne ønsker. Hvis Oddleif ønsker å sende teksten sin i et Word-dokument, mens jeg foretrekker å lese innholdet som ren tekst, hvorfor i all verden skal ikke jeg få mulighet til det i min e-postleser?

  Det er klart slike ting blir enklere med åpne standarder o.l., men det er jo f.eks. ikke mulig med .odt-filer heller. Det må selvsagt trekkes en grense; .ppt-dokumenter kan vanskelig la seg replikere som ren tekst, men jeg mener at man i stor grad burde la de dumme dataprogrammene våre ta seg av den forferdelig kjedelige jobben det er å oversette budskap X til ønsket mottaksform Y uten at alt for mye informasjon blir tapt på veien.

  Men som sagt; jeg er enig i at vedleggssyken er ille. Jeg plages av den omtrent daglig. Jeg tror bare ikke at sykdommen kommer til å forsvinne med det første og derfor hadde det vært bedre om datamaskinene kunne gjort litt mer nytte for seg.

 8. Asbjørn: Dersom Oddleif sender deg Word-dokumenter, kan du lese dem i epost-klienten din, så lenge den er Gmail via web eller mobil. Gmail lar deg også se innholdet i PDF-filer på en enkel og kjapp måte. Ironisk nok takler den ikke ODF-filer …

  Men jeg er ikke sikker på om jeg ønsker meg mer tilgivende klienter, jeg. Vedleggssyken er noe vi bør ville til livs. Og å få klienter som fjerner symptomene, det gjør bare at bakterien får vokse seg sterkere …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.