I følge en artikkel jeg fant hos Digi, støtter nå både Google, Microsoft og Yahoo Sitemaps slik de er definert på denne siden, og det er jo dermed det neste vi må ha. Men det er et par ting jeg sliter litt med å forstå:
Hvorfor skal vi ha slike sitemaps på en sånn side som for eksempel dette? Slik jeg forstår det, vil det jo være en oppramsing av de samme linkene som finnes her på siden?
Hvilke sider skal inkluderes i en sitemap? Jeg har jo tusenvis av sider under lassedahl.com, og jeg vil jo gjerne at søkemotorene skal vite om alle sammen. Dersom kun hovedsidene mine finnes i en sitemap, vil da fremdeles undersider indekseres på samme måte som før? Vil en slik sitemap kunne føre til at sider på mitt domene som ikke nevnes, etter hvert forsvinner fra søkemotorene?
Dersom du skjønner mer av dette med sitemaps enn det jeg gjør, er jeg veldig takknemlig for en oppklarende kommentar.
Hvorfor: Hovedargumentene er at man kan gi søkemotorene informasjon om vektlegging av sider i forhold til andre sider på samme nettsted, når siden ble oppdatert sist og hvor ofte den endres. Et annet argument er for å indeksere sider som ikke er tilgjengelige via pekere.
Hvilke sider: Jeg bruker to sitemaps på eget nettsted. Et som jeg har generert selv, basert på statiske pekere i menyen, samt andre statiske pekere jeg anser som relevante. I tillegg genererer WordPress et sitemap som inneholder alle poster i webloggen. Den anbefalte grensen for pekere i et sitemap er 50 000 eller rundt 10 MB i størrelse. Jeg antar at det holder for deg? 🙂
Takk for svar, Martin. Vektleggingen leste jeg noe om, ja. Men på den annen side, fremgår ikke ofte denne ofte av URL’en? Jeg mener, det er vel rimelig få som vekter de forskjellige bloggpostene i forhold til hverandre?
Men igjen, takk skal du ha. Jeg blir vel å sy sammen en. Men når du bruker to sitemaps, hvordan sørger du for at begge blir indeksert?
Vektlegging og prioritering kan jo vera fin for å gi hint om at aktuelle postar og aktive (ofte kommenterte) postar bør indekserast oftare enn arkiverte, til dømes?
Når du brukar fleire sitemaps så gir du beskjed om URL til kvar av dei til Google, og heretter blir det vel MS og Yahoo òg. Pluginen eg brukar til WordPress pingar automatisk Google når eg skriv nye postar, at aktuell sitemap er oppdatert.
Dette med vektlegging er en sær sak i forbindelse med en weblogg. Derfor genererer jeg et sitemap hvor alle poster vektes likt. Det andre sitemap-et lager jeg manuelt og vektlegger etter eget forgodtbefinnende.
Indeksering av flere sitemaps på ett nettsted, kan du sette opp i Google Webmaster Tools: https://www.google.com/webmasters/sitemaps/
Foreløpig har jeg kun gjort dette for Google, ettersom det kun har vært Google som har brukt sitemaps. Må vel se på de andre ved anledning. 🙂
Jepp, jeg ser for meg at å fortelle en hver søkemotor hvor ymse sitemaps befinner seg, kan bli en temmelig omfattende jobb etter hvert – så jeg håper den oppdages automatisk hvis jeg kaller den sitemap.xml og lagrer den på rota, som nevnt her:
http://www.sitemaps.org/faq.html#faq_sitemap_location
Vi får vel håpe at Sitemaps etterhvert blir standardisert og at vi dermed kan få en egnet MIME-type og «autodiscovery»-metode for greiene, a’la rel=»alternate» for RSS- og Atom-feeds. Å måtte gi filene en bestemt URL er etter min mening en dårlig løsning.