There are worse things I could do

TV Norge har startet en ny «jeg vil bli berømt i femten minutter»-serie under navnet «Grease». Serien, hvor man skal stemme frem en ny Sandy og Danny til en oppsetning av musicalen, er kanskje en av de dårligste i genren, men den førte til en god ting: En reprise av filmen Grease.

Det er en film jeg nok har sett flere ganger enn jeg bør (og kommer til) å innrømme, men jeg kan vel uansett ikke stikke under en stol at jeg synes den er underholdende.

Ok, romansen mellom Sandy og Danny er rimelig kjedelig selv om John Travolta er tøff og Olivia Newton-John er knalldeilig. Og budskapet om at du må slutte å være deg selv for å komme noen vei, er jo til å spy av. Men det er ikke det som driver filmen!

At Grease handler om et par og deres romanse, det er klart. Men paret er Betty Rizzo og Kenickie — og i mine øyne er hovedpersonen først og fremst den førstnevnte.

Rizzo er alt det pene piker i USA definitivt ikke skulle være på femti- og tidlig sekstitall. Hun er seksuelt aktiv, hun er sta og egenrådig og hun bryr seg absolutt ikke om hva andre mener hun bør gjøre eller hva som er passelig for «pene piker». Utad er hun sterk og selvstendig, men i filmen aner vi likevel at det koster henne en hel de. Det er ikke enkelt å stå i mot konformitetspresset — men for Betty Rizzo er det viktig nok til at hun betaler hva det koster.

Med en kvinne som Betty i forgrunnen forsvinner Kenickie litt i skyggene, men han er også verdt et ekstra blikk. Danny Zuko er jo the T-birds’ ubestridte leder, og alle i gjengen lystrer jo hans minste vink. Det vil si, alle unntatt Kenickie. Han dater Betty selv om Danny åpenbart har en historie med henne, han jobber om sommeren for å tjene penger til bil selv om «de kule gutta» tilbringer ferien på stranda. Og Etter hvert skjønner vi at Danny Zuko er fanget av gjengens forventninger til ham mens Kenickie er den eneste i T-bird-gjengen som gjør det som passer ham best.

Og når Rizzo tror hun er gravid, er Kenickie klar til å ta ansvaret, og sier i fra om det. Men Betty Rizzo er vant til å ta vare på seg selv, så hun sier det ikke er hans. Og når Sandy, som har hørt ryktene, spør om det er noe hun kan hjelpe til med, får hun klar beskjed: «I can take care of myself — and anyone else that might come along …».

Joda, Grease er fremdeles en underholdende film. Men Sandy og Danny er bare staffasje — dette er filmen om Betty og Kenickie, det er det ingen tvil om.

6 tanker om “There are worse things I could do

  1. Bra analysert og jeg er enig i at historien om Rizzo og Kenickie er mer spennende enn Danny og Sandy. Hun nevner bare at hun heter Betty en gang i filmen (såvidt jeg husker) så jeg syns det blir feil å kalle henne Betty hele tiden. Hun er og blir Rizzo. Og husk: «A hickie from Kenickie’s like a Hallmark card..» 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.