Tidenes beste

P3 og Spirit har laget en liste over nominerte til tidenes beste norske låt. Når jeg kommer over slike lister, med 100 alternativer, blir jeg litt satt ut. Det er alt for mange til å forholde seg til.

“Så hvorfor ikke”, tenkte jeg “fjerne en etter en til du sitter igjen med Ti i skuddet?”. Og det gjorde jeg. Her er listen jeg kom opp med, i tilfeldig rekkefølge:

 • Bel Canto – “Shimmering, Warm & Bright” Da jeg hørte denne første gang, skjønte jeg at dette var nytt og stort. Jeg hadde rett.
 • Bertine Zetlitz – “Girl Like You” Dette er disco slik det skal være. For en som vokste opp på åttitallet, går det ikke an å unngå Bertine. Diskodronning!
 • Savoy – “Velvet” Jeg er ikke sikker på om Savoys innspilling kom før eller etter a-has, men jeg hørte i alle fall a-ha sin versjon først. Og da jeg hørte Savoy, tenkte jeg “Åja – er det sånn den skulle høres ut …”
 • Fra Lippo Lippi – “Shouldn’t Have To Be Like That” Jeg har elsket Fra Lippo Lippi siden min gamle venn Per-Magne spilte denne låten for meg for første gang i 1985. De bare være med på denne lista.
 • Dumdum Boys“Splitter pine” “En vill en” Egentlig kan vel denne låta representere Dumdum boys. Jeg tror dette er norges beste band gjennom tidene.
 • a-ha – “Stay On These Roads” Jeg synes dette er noe av det absolutt beste a-ha har gjort. Jeg vet meningene om dette er delte.
 • Seigmen – “Metropolis” Da jeg hørte denne for første gang, ble jeg litt frelst. Det er utrolig tøft, gjennomført og komplett. Dette er en låt som fortjener å bli husket i norsk musikkhistorie.
 • Maria Mena – “You’re The Only One” Det er så mange unge, norske jenter som har vært utrolig dyktige de siste årene. Maria får stå som symbol på disse.
 • Røyksopp – “Poor Leno” Dette er verdensberømt, godt premiert musikk. Det er vel fortjent.
 • Madrugada – “Majesty” Og norsk musikk er ikke ferdig. Madrugada er et band som har imponert stort. De lager stemninger i hodet mitt. Mer slikt!

Vel – det er mitt utdrag fra lista. Det er altså ikke nødvendigvis mine favoritter (hvor er Tre Små Kinesere, for eksempel?), men det er mitt essensielle utdrag av de 100 nominerte.

Lag en slik liste du, også! Hos P3 ligger lista i verdens mest utilgjengelige format, men her er den i ren tekst, og her er en utfyllende liste hos Spirit. Last den ned, fjern alt dødkjøttet, gå så over til å fjerne favoritter til det gjør vondt, og presenter så til slutt de ti du absolutt ikke kan slette! Lykke til!

Oppdatert: Lene Marlin ble bytta ut med Maria Mena. Det var tross alt snakk om beste låt, og “You’re The Only One” synes jeg egentlig er temmelig bra. Og egentlig er “En vill en” mye bedre enn “Splitter pine”, så jeg skiftet Dumdum boys-låt.

14 tanker om “Tidenes beste

 1. Dumdum Boys – “Splitter pine” Egentlig kan vel denne låta representere Dumdum boys.

  Stakkars DumDum Boys, som skal representeres med ei låt de knapt er med på. «Splitter Pine» ble spilt inn som et PS, etter at mesteparten av bandet hadde dratt hjem. Preple og Kjartan var igjen i studio, og Kjartan sleit sånn med den berømte introen at han fikk blemmer på fingrene og til slutt ikke klarte å spille. I nabostudioet satt tre karer fra Stage Dolls, så Preple og Kjartan henta inn dem, og fikk dem til å spille på innspillingen som ble brukt på albumet. Trommeslager hadde de ikke, så det er vel den eneste sangen i DumDum Boys-kanonen som har elektroniske trommer.

  Men det er ei fordømt bra låt, dét skal jeg ikke krangle om. Og det enda den bare handler om en bussjåfør. 😉

 2. Ved å ha hørt på diverse P3-programmer som spiller noen av disse låtene, har jeg fått med meg at det finnes en slik kåring.

  Men dersom de ikke har med noe av Tre Små Kinesere, er jeg redd vi har en kåring jeg ikke tar særlig alvorlig 🙂

 3. Stian: Med representerer mener jeg ikke nødvendigvis at den kan fremstå som «erketypisk Dumdum boys» eller noe – men at jeg ikke kan ha ei liste full av gutta.

  Men etter nærmere ettertanke, har jeg kommet til at egentlig er «en vill en» min absolutte Dumdum boys favoritt, så jeg har endret den.

  Og Kenneth: Ja. Men lag deg gjerne ei liste du, også. Og innfør en tre små-låt i protest!

 4. Det jeg lurer litt paa er hvor det ble av postgirobygget? De maa da med paa en saann liste. Ogsaa bye bye johnny, da. Med Duran Duran var det vel.

 5. Ingenting av Return har du tatt med, og heller ikke noe a CC Cowboys. Til og med Motorpsycho har du utelatt!! Smak og behag kan diskuteres men ikke forenes…

 6. Syntes de har «glemt» alt for mange gode låter på listen sin. Så vidt jeg så var det ingenting av Odd Nordstoga der, og det er rett og slett tullete. Så lenge de har tatt med såpass mange nye ting, burde det være umulig å overse ham.

  Dessuten «mangler» listen en del gode låter som jeg husker fra jeg var liten. Return burde hatt med minst en låt («Sing me a song», kanskje?), og Shatoo/Drama burde også med. Eller kanskje det bare er meg som syntes det, siden jeg var liten unge på den tiden – dermed virker kanskje sangene jeg husker fra den gangen ekstra fine…

  Men – av det som faktisk er der, er nok «10000 Lovers» med TNT min favoritt. Fantastisk låt som jeg kunne nesten hele teksten på selv før jeg hadde begynt med engelsk på skolen…Jeg skjønte ikke ordene, men teksten kunne jeg nå uansett. Ellers liker jeg også Lene Marlin’s «Unforgivable Sinner» utrolig godt – det er hennes desidert beste låt, og den ville definitivt vært med på min liste over tidenes norske låt, ja.

 7. husker fotball sangen te jahn teigen,, om det var han ,, det er jeg veldig usikker på. «fotball vm til usa» er det jeg husker av teksten, noen som vet hva denne sangen heter orginalt ? leta etter den lenge

 8. hei!

  Jeg husker vagt en sommerhit som het « jeg vil så gjerne ha sex med deg» . Men finner den ikke noe sted. Skulle gjerne hørt den igjen. husker den var populær på ti i skuddet på tidlig nittitall.

  Noen som kan hjelpe? 🙂

 9. jørgen slips – jeg vil så gjerne ha sex med deg. jeg fikk lastet den ned, men det er vanskelig å finne den. søkte på artisten 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.