Siden oppdateringstjenesten i Ubuntu insisterte på å minne meg på at det var kommet en ny versjon av Ubuntu, valgte jeg til slutt å klikke på «Oppgrader», for å se hva det var de reklamerte for. Så nå kjører jeg Ubuntu 10.04.
Oppgraderingen gikk greit, det tok en time inkludert nedlasting og installering, og maskinen kunne selvfølgelig brukes imens. Alle innstillingene mine ble beholdt, og jeg har ikke merket noe til at noen programmer ikke virker som de skal. Det eneste problemet jeg opplever, er at det å skrive inn tekst i tekstbokser ikke går like kjapt og uproblematisk som før, det er en eller annen treghet der. Jeg er temmelig sikker på at det kommer av alle de oppdateringene jeg har gjort, og jeg vil nok prøve en såkalt «clean install» etter hvert, for å se om det reparerer problemet.
Det eneste frustrerende jeg merket, var at man hadde flyttet «Lukk», «Minimer» og «Maksimer»-knappene til venstre side av tittellinjen på programmer. Dette er sikkert gjort for å ligne mer på Appla, og det er godt mulig at det er mer intuitivt, men jeg likte det ikke. Heldigvis er det Linux vi snakker om, så det var en smal sak å flytte dem tilbake.
Med et operativsystem som slipper nye versjoner hvert halvår, er det jo begrenset hvor mye revolusjonerende man finner i en ny versjon sammenlignet med den forrige. Det er selvfølgelig nye versjoner av mange av programmene, noe jeg setter pris på. Det er også gjort en del forandringer på utseendet, men med all den pynten jeg har lagt til merker jeg ikke så mye til det. Den andre, nye tingen som jeg heller ikke legger så godt merke til, er svært forbedret oppstartstid. Den fungerer visst best når man gjør en ren installasjon, mens jeg har oppgradert over gamle versjoner i mange år. Jeg har jo nevnt at jeg skal prøve en ren installasjon, så da kan jeg komme tilbake med en tilbakemelding om dette, også.
Det jeg derimot har lagt merke til, er den nye koblingen mot sosiale medier. Twitter, Facebook, identi.ca, Flickr og hva det skulle være er bare et par tastetrykk unna, og det er mulig å oppdatere alle på en gang gjennom programmet Gwibber, som er tilgjengelig fra systemfeltet. Kjekt!
Videre har vi fått Ubuntu Music Store tilgjengelig i den gode musikkavspilleren Rythmbox. I Ubuntu Music Store kan du kjøpe musikk og støtte det utrydningstruede dyret denne versjonen er oppkalt etter, den Iberianske gaupa. En god ide, og et enda bedre formål — men jeg er redd for at musikksalg på denne måten er historie, streaming-tjenester som WiMP og Spotify vil nok ganske snart dominere dette markedet.
Men det er et solid stykke operativsystem Ubuntu kommer med denne gangen. Mangelen på overraskelser betyr at dette begynner å bli et stabilt OS hvor vi vet hva vi får, og kan være trygg på at kvaliteten holder seg. Jeg har ingen problemer med å anbefale Lucid Lynx på det varmeste, enten det handler om oppgradering, eller lysten til å prøve noe nytt.
Ellers anbefaler jeg Dinside.nos artikkel Ubuntu Linux 10.04 Lucid Lynx, Hardware.nos guide til Ubuntu 10.04 og selvfølgelig Ubuntis egen gjennomgang av operativsystemet.