Uniformering nå!

Jeg er i prinsippet motstander av offentlig overstyring av slike småting som egentlig burde vært opp til hver enkelt, men likevel har jeg kommet fram til at det er på tide å tenke nytt innenfor et område: Skoleklær. Uniformer i skolen er noe mange ser på som en voldsom frihetsberøvelse ovenfor våre søte små, men jeg tror det vil kunne virke stikk motsatt. Her er noen tanker jeg har gjort meg om dette.

Skoleuniformer utjamner sosiale forskjeller «Klær skaper folk», sies det. Men klær skaper også forskjell på folk. Som oftest er det en befrielse, men ikke alltid. I skolen skal alle elevene behandles på samme måte, uansett om foreldrene deres har råd til flotte moteklær eller barna kommer i nedarvede, lappete klær. Jeg tror skoleuniformer vil gjøre det lettere å se mennesket bak fasaden, og dermed øke likebehandlingen.

Samtidig vil selvfølgelig uniformer motvirke mobbing. Når man hører om barn som blir kalt for «Cubus-unger» siden foreldrene deres ikke har råd til å kjøpe merkejeans til flere tusen kroner, men heller handler klær på H&M, Cubus, Dressmann og slike butikker som i alle fall jeg synes det er helt greit å handle på, blir jeg både opprørt og trist. Kanskje er det ungene som har et skrudd bilde av verden og greier å presse foreldrene, kanskje er det foreldrene som ynder å vise frem sin rikdom gjennom barna, jeg vet ikke — men skoleuniformer er løsningen i begge tilfellene.

Uniformer er arbeidstøy. Det er i mange sammenhenger hevdet at skolen er elevenes arbeidsplass. Likevel er det mange elever som pynter seg for skoledagen som om de skal på fest, jeg kjenner lærere som er oppgitt over elever som skal på skogstur om høsten med platåsko og korte topper med bare mager. Dersom skolen bestemmer hva arbeidsantrekket skal være, vet man hvilke muligheter og begrensninger det setter, og man kan bestemme at elevene skal møte opp kledd for dagens aktiviteter.

Et annet aspekt som man ikke skal underkjenne, er at uniformer gir ansvar, og skaper stolthet og tilhørlighet. Jeg kommer aldri til å glemme fjesene til Knottens miniputtlag når de endelig fikk de ekte fotballskjortene på seg, de med logo. De var ikke lenger bare noen unger som trente fotball, de var blitt et lag. På samme måte vil en skoleuniform gi tilhørighet til skolen og et synlig fellesskap med medelevene, og det vil vise omverdenen hvilken skole en elev kommer fra.

Skoleuniformer hjelper også familieøkonomien. Alle som har barn i skolealder vet hvor mye man må ut med for å dresse ungen opp til skolestart, også om man holder seg unna merkejeans og designerskjorter. Skoleuniformene er billige. Med de volumene de produseres i, vil de naturligvis bli det, og i og med at hele poenget er at de skal se like ut, er det eneste kjedene kan konkurrere om, pris.

Bildet over her er fra den engelske supermarkedkjeden Tesco, hvor vi ser at man får for eksempel en tre-pakning skjorter med lang erm for seks pund, og to par bukser for fem pund. Altså skal det ikke mange hundrelappene til før man har noen sett med uniformsklær. Og prisene er til forveksling like enten man går på Tesco, Primark eller Marks and Spencer. Jeg ser ingen grunn til at ikke norske kjeder også skulle greie å konkurrere seg ned til tilsvarende priser.

Det var vel det jeg kom på i farta. Jeg for heller oppdatere dersom jeg kommer på noe mer. Det eneste argumentet jeg har hørt mot skoleuniformer, er at det fratar barna muligheten for å «uttrykke sin individualitet» eller noe sånt. Det mener jeg vi kan leve med — det de fleste bruker denne friheten til er likevel enten å uttrykke foreldrenes lønnsnivå, eller å nettopp; uniformere seg ved at man velger å kle seg i akkurat det samme som «de kule ungene». Da synes jeg at det er bedre med uniformer som skolen og FAU i fellesskap kan komme fram til.

Og så er det da egentlig litt standsmessig, er det ikke det, da? Ja til uniformer i skolen!

22 tanker om “Uniformering nå!

 1. Jeg er helt enig. Jeg endret holdning i dette spørsmålet selv, da jeg jobbet i ungdomsskolen for noen år siden.

  Et ekstra argument: Det vil motvirke skulking. Det er ikke like enkelt å skulke når alle ser hvor du kommer fra og hvor du egentlig skulle vært.

 2. Du kan jo sende barna dine på skolen i dress og slips hvis du/barna vil det. Det kan sikkert gi dem bra karakter og individualitet.

  Det uniformer representerer er Konformitet. Konformitet undertrykker individualitet, kreativitet og «evnen til å tenke sjøl». Det er viktigere å bevare/fremme disse verdiene, enn å motvirke litt mobbing.

 3. Jeg tror ikke min individualitet hadde blitt undertrykt av en skoleuniform(men så er vi jo alle forskjellige). Jeg tror nok kanskje at uniformer kan være positivt, i sær for de som ikke har råd til å kjøpe dyre merkeklær til barna sine.

  Jeg ser ikke poenget i å sende barna sine i dyre merkeklær på skolen heller jeg da, skal de ikke leke og ha det moro i friminuttene i stede for å bekymre seg for å ødelegge merkeklærne sine(de små i alle fall — for ungdommer gjelder det vel mer å vise status)?

  «Cubusunger»? Hvem sier slikt da? Kjenner jeg gruer meg til sønnen min skal begynne på skolen. Barn kan være så grusomme mot hverandre.

 4. I utgangspunktet så er jeg rimelig avslappet til uniformering av elever. Det er mulig det er en god ide, men jeg har ikke tenkt så veldig grundig gjennom saken.

  Dog har jeg noen punkter som jeg føler må avklares før jeg kan si ja til uniformering.

  Skal man først innføre skoleuniformer så må det være et krav til produsentene av disse at produsentens logo ikke skal være synlig, og at slingringsmonnet på design er minst mulig så man ikke kan se på en jakke/bukse hvor den er fra. Så fort produsenten kan vise sin logo eller komme med justert design er vi tilbake til første rute — elever/foreldre kan vise status/penger ved å kjøpe uniform med en gitt logo eller detaljer som man vet koster mer.

  I tillegg så må uniformer være tilgjengelig i alle høyder og bredder. Jeg er kun 165 cm høy, og er (har vært?) stutt-tjukk (les: har tendenser til mage). Vanlige skjorter får for lange armer hvis jeg skal få de rundt halsen og brystet. Skal det å unngå mobbing være et poeng for innføring av uniformer må uniformene passe også de som har kroppsfasong litt utenfor normen.

  Forørig ser jeg ikke noe poeng i å ta’n helt ut og gå med blazer og slips. En relativt pen bukse pluss skjorte med eller uten genser får være nok.

  Personlig har jeg også negative følelser rundt ordet «uniform». Jeg ville vært mye mer komfortabel med «skolebukse», «skolegenser» osv, selv om disse tilsammen utgjør en uniform.

  Men jeg har som sagt ikke tenkt godt nok gjennom dette foreløpig. Det er mulig jeg justerer meningene mine hvis jeg setter meg bedre inn i saken…

 5. Hvis skoleuniform skal brukes som et argument for å motvirke mobbing, syns jeg kanskje det er å begynne i feil retning. Istedet for å aktivt jobbe for at hver enkelt skal kunne uttrykke seg selv uten å få hets, blir det å gjøre alle like. Vi er ikke like, og klær er èn av mange måter å uttrykke dette på. Nå vet jeg ikke hvordan det er med mobbing på grunn av klær i dag, men det var ikke et særlig stort problem når jeg gikk på ungdomsskolen.

  Dessuten — om mobbere ikke kan mobbe andre på grunn av hvilke klær de har på seg, finner de på noe annet. Når det gjelder pris er det selvefølgelig stor forskjell på Cubus og de dyreste butikkene — men man ser ikke ut som en bums om man kjøper klær på Cubus, de har faktisk mye rart. At det forekommer mobbing på grunn av hvor folk kjøper klærne sine kan jeg vel ikke motstride, men ikke i særlig stor grad. Klær på Cubus er ikke uteligger-klær, og heller ikke dyre.

  Så nei, jeg er i utgangspunktet ikke for uniform i skolen 🙂

 6. Takk for flotte kommentarer. Det er veldig morsomt med så mange forskjellige tilbakemeldinger.

  Jeg tror ikke skoleuniformer undertrykker muligheten til å uttrykke seg selv eller fremmer konformitet mer enn dagens ekstreme motepress og ensrettede reklame gjør det. Ungene er uniformert uansett, men som nevnt foretrekker jeg en FAU/offentlig styrt uniformering basert på behov, enn en uniformering som styres av innkjøpssjefene hos «de riktige» butikkene.

  Et annet aspekt er at de fleste skolebarna kles opp av foreldrene sine. Som du nevner, Nils — jeg kan sende barna mine til skolen i dress og slips. Du kan sende dine i jeans og t-skjorte. Det er likevel ikke barnas individualitet som kommer til syne, men min lyst til å bryte med, og din lyst til å følge, konvensjonene.

  Jeg tror heller ikke at min individualitet ville tatt skade av skoleuniform. Jeg gikk et år i uniform i militæret noen år senere, og store deler av yrkeskarrieren min har jeg brukt uniform, og jeg har alltid oppfattet det som praktisk og utrolig lettvint. Og min erfaring er at man lettere kan gi uttrykk for sin egen individualitet i et uniformert samfunn — fordi man der slipper å bli dømt av førsteinntrykket allerede før man har åpnet munnen …

  Punktene Thomas nevner er jeg helt enig i, og hvis man stikker innom en engelsk klesforretning eller et supermarked i disse dager, ser man at de er godt ivaretatt. Snittet er så vidt jeg kan bedømme identisk, og firmamerket er en liten lapp i nakken — som regel med kjedens navn, forøvrig, dette er «merkeløse dagligvarer». Og jeg er helt enig i at det er en God Ting. Barn i småskolen bruker forøvrig ofte bare bukse, skorte og genser, og til og med i England ser det ut til at det begynner å bli akseptert at jenter kan gå i bukse.

  Og jeg tror selvfølgelig ikke at skoleuniformer vil være det viktigste vi kan gjøre for å motvirke mobbing. Det er heller ikke det jeg skriver. Men uniformene vil hindre at mer eller mindre korttenkte foreldre bruker klær for å skape unødige skillelinjer mellom mennesker. I en tid hvor mange diskuterer både burka- og skaut-forbud i skolen, bør en vel se at det kan være en god ting?

  Og selvfølgelig er klær en måte å uttrykke individualitet på, og det er selvfølgelig flott å stimulere barnas kreativitet. Men det er også et faktum at samfunnet stiller en del krav til oss, og det kan jo være en fordel å forberede barna også på dette? For å si det litt flåsete: Hvis barnas selvstendige og individuelle valg alltid er det viktigste, burde de kanskje selv få bestemme om de skal gå på skolen eller ikke?

 7. @Nils: Undertrykking av individualitet, kreativitet og «evnen til å tenke sjøl» er et argument man hører stadig vekk i debatten om skoleuniform. Vil man ikke kunne uttrykke dette gjennom handlinger og ord, ikke nødvendigvis gjennom det man har på seg, og kanskje i enda større grad dersom alle ser like ut? Vil man ikke tvinge folk til å bli kjent med hverandre på en helt annen måte enn når man kan sile dem ut på forhånd, basert på hva man har på seg?

  Individualitet i barne- og ungdomsskole er en vits, med tanke på at mange kun ønsker å være som alle andre, eller del av en gruppe. Dersom man ikke har råd til klærne som uttrykker det man egentlig identifiserer seg med, hva gjør man da?

  @Audun: Barn ser dessverre fort forskjell på merkeklær/-sko og klær/sko som kommer fra billigkjedene. Det har ingenting å si om man ser ut som en bums eller ei, så lenge man ikke ser «kul» ut og har på seg de «riktige» klærne.

 8. Beklager til Grenseløs som ble hengende i modereringskø som første kommentator — neste gang er du automatisk godkjent 🙂 Og jeg er egentlig enig i at verden trenger mindre uniformering — men vi får ikke mindre uniformering gjennom å la foreldrene kle på skolebarna selv, det viser jo all empiri. Når foreldrene selv styrer dette, med eller uten barnas egne hender på rattet, får vi derimot uniformer som segregerer: burka-kledde mot de «merkebevisste» (i mangel av et bedre ord) mot de som har foreldre som mener det er riktigst å kjøpe klær brukt, mot de som seder barna sine i det innkjøpssjefen i H&M mener er riktig i høst …

  Er flere uniformer alltid det samme som mindre uniformering?

  Skoleuniformer er et gigantisk slag i magen på moteindustrien, og det vil sette motehysteriet flere tiår tilbake. Jeg kan ikke se at det er en negativ ting i forhold til å ønske et «mindre uniformert samfunn» hvis vi ser dette i litt perspektiv.

 9. Det dere vil er å pålegge (tvinge) barna til å gå i et spesielt antrekk, regulert av staten. Hensikten dere har med dette er at alle skal se like ut. Jeg kan ikke se noe som helst positivt komme ut av dette.

  «Verden trenger mindre uniformering, ikke mer», godt sagt. Lasse sier at vi allerede er uniformert av motebransjen; jeg har alltid opplevd det sånn at man kan velge hva man vi gå i, om man vil følge moten, saueflokken etc.

 10. Nils: Jeg nevner jo noen konkrete, positive effekter i innlegget mitt. Kan du fortelle hvorfor ingen av disse er gyldige?

  Jeg understreker også at det er skolen og FAU (altså foreldreutvalget) som skal kunne velge uniformer. Staten er ikke representert i noen av disse, utover at «staten er oss» 🙂

  Og så synes jeg det er flott at moteindustrien ikke har noen påvirkning på hva du kler deg i, og at reklame ikke bestemmer hva du skal kle barna dine i — men jeg tror egentlig at du ikke tilhører noen vesentlig majoritet, vi andre lar oss påvirke.

  Og når det gjelder det grusomme med å tvinge barna: Jeg har en unge som helst vil gå naken så ofte det lar seg gjøre. Jeg starter hver dag med å tvinge ham til å i det hele tatt ha på seg klær. Hittil har jeg vunnet med tvangen min hver dag. Synes du ikke det er «noe som helst positivt» ved det, heller?

 11. Hvis de positive ideene rundt uniformsbruk på skoler skal fungere, må det nok opp på et høyere nivå enn den enkelte skole eller FAU, f.eks. på fylkes eller statlig nivå, mht. muligheten å få tak i uniformer og til overkommelige priser.

  De store kleskjedene vil nok ikke henge seg på, hvis bare enkelte skoler innfører dette. Og problematikken med klesmerke og butikk vil fortsatt eksistere hvis kleskodeksen bare er hvitt på overkroppen og svart fra midjen og ned.

  Og ikke glem sko! Det jeg fortviler meg mest over når det gjelder dagens skoleelever er bruk av skatesko som ikke kan knytes. De brukes uansett vær og årstid: på isfiske og idrettsdager!

 12. Ellen: Jeg er enig i at beslutningen om å innføre uniformer må komme fra overordnet nivå. Det jeg mener er skolene og FAUs rolle i dette, er å velge hvilke uniformer man skal ha, altså hvordan de skal se ut, ut fra visse retningslinjer.

  Krav til sko er også en selvfølgelig del av dette, ja. Men det rent praktiske er jeg ikke så bekymret for, det er jo tross alt en del land som har gjennomført dette med hell tidligere …

 13. Hvis man på skole eller skolekretsnivå skal kunne velge ut fra gitte retningslinjer, så bør disse retningslinjene være såpass klare som dette:

  «Man kan velge mellom de 5 følgende modellene av bukser, skjorter og gensere: Arne, Bjarne, Claus, David og Erik. Skjørtene må være av følgende modeller: Anne, Berit og Christine. Skotøy skal være svart/mørkt uansett om man bruker bukse eller skjørt.»

  Eller noe tilsvarende. Man mister fordelene med store produksjonsmengder hvis man lar hver skole eller krets få velge mer eller mindre fritt hvordan uniformsdelene skal se ut. Det bør være et fåtall modeller, og heller litt rom for å variere på fargene hver skole/krets kan velge i.

  Men jeg er fremdeles ikke sikker på om uniform er tingen. Kanskje jeg gir saken en skikkelig gjennomgang i tankene når Alma begynner på skolen om 4 år…

 14. lasse, løsningen på at verden trenger mindre uniformering er ikke mer uniformering. Mange ser ut til å ha misforstått det der, på flere områder…

  Skoleuniformer er en dårlig ide, et elendig forslag, uansett begrunnelse.

 15. Jeg leser alle motforestillingene og har full respekt for at de kommer til uttrykk — men jeg tror likevel ikke jeg er enig i dem. De destruktive effektene man viser til, kan jeg ikke se å ha påvirket land med skoleuniformer i særlig grad, og jeg kan heller ikke se å ha opplevd slike problemer i forhold til fastsatt arbeidstøy andre steder.

  Så, jeg er ikke enig 🙂

 16. jeg er absolutt for uniformering.

  barna må få på seg skikkelige klær på skolen dress for gutter og skjørt for jenter

  det er mange grunner for at jeg synst at barn skal ha skoleuniform på skolen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.