Usannheter på repeat

Siden alle sammen blogger om Hagens skatteflukt for tiden, ser jeg ingen grunn til at jeg skulle la være, heller.

Argumentet til Hagen er jo greit nok: «Jeg vil være nullskatteyter, og for å få til det, må jeg flytte til et skatteparadis». Millioner av andre rikinger har gjort det før ham, og så lenge det fortsatt finnes forskjellige skatteparadiser vil millioner fortsette å gjøre det. Det eneste originale ved Hagens variant, er at han legger skylden på sin egen grådighet over på alle andre . Men det er ikke det denne bloggposten skal handle om. Heller alle de som tror på ham.

For jeg har fått med meg at Hagen har en stor fanskare. «Hvorfor skal de som har skapt arbeidsplasser og bidratt mer enn noen til fellesskapet, skattes i hjel?!» roper de. Problemet er at denne fanskaren ser ut til å ha gått glipp av noe vesentlig. Hagen har ikke skapt mange arbeidsplasser, og bidrar ikke særlig mye til fellesskapet.

Stein-Erik Hagen kalles jo ofte RIMI-Hagen på grunn av at han bygde opp RIMI-kjeden, og etter hvert tok over hele ICA-konsernet. Nå er han ute av dette, så å kalle ham Rimi-Hagen er egentlig en fornærmelse mot temmelig mange, men likevel: Det er ikke noen tvil om at det er her grunnlaget for formuen hans ble skapt. Og det er jo mange RIMI og ICA-butikker i Norge, så er ikke dette noe han fortjener heder, ære og skattefritak for? Jeg synes ikke det.

Det er jo ikke slik at Hagen selv dro ut om kveldene og bygde butikk etter butikk med sine egne hender. Han har vært med å bygge opp dagligvarekarteller. Med stadig større medlemsmasse har han kunnet presse grossistene til å gi kjedebutikkene stadig bedre priser. Til slutt har det blitt slik i Norge, at dersom du ikke betaler for å få hete RIMI, REMA, KIWI eller noe slikt, og ikke får være med på noen av de gode avtalene med grossistene, har du ikke noen mulighet til å leve av dagligvarehandel. Sånn sett kan denne kartellvirksomheten plutselig minne litt om de gode, gamle «beskyttelsespengene» — betal penger til en eller annen «familie», eller gå konkurs. Er dette verdiskapning?

Selvfølgelig har denne «beskyttelsesvirksomheten ført til lavere priser til oss sluttbrukere. Men er det bare av det gode? Er det noen som vet om noen relativt rike land som har kjedeligere butikker enn Norge? Her heter butikken COOP, ICA, REMA eller RIMI, den har varer fra de tre-fire samme leverandørene og den største forskjellen fra butikk til butikk, er hvilken farge de underbetalte ungdommene i kassa har på kjeledressene sine. Lavere priser har ført til mindre mangfold og færre valgmuligheter.

Og er det virkelig slik at prisene er så lave som de kan bli? Når noen kan bygge opp en formue på 1,5 milliarder eller hva det var på «beskyttelsespenger» fra matbutikker, tyder det vel heller på at prisene kunne vært betraktelig lavere? Uansett, selv om prisene hadde vært høyere, kunne langt flere hatt en betydelig mer anstendig lønn fra dagligvarehandelen dersom mennesker som Hagen hadde holdt hendene sine for seg selv.

Men uansett: Selv en sosialist som meg tror på avtalefrihet, og jeg vil på ingen måte antyde at det finnes noe ulovlig i det Stein-Erik Hagen har skapt formuen sin på. Men det er ikke noe moralsk høyverdig over det, heller. Han er bare en mann som har gjort store penger på å være lur, og blitt grådig underveis. Store penger har en tendens til å gjøre det med folk. Og derfor vil han altså bli skatteflyktning.

I følge likningen for 2007, er det i overkant av ti millioner kroner han bidrar med til statskassen årlig. Det tilsvarer etter mine beregninger to kroner per nordmann. For min familie utgjør det dermed åtte kroner i året. Jeg betaler gjerne det for å slippe klagingen til Hagen hver agurktid.

God tur til Sveits, Steinert!

Les om saken i Dagbladet, 2, 3 og 4.

17 tanker om “Usannheter på repeat

 1. fatter ikke at dere sosialister heller kan se på ballen enn å ta mannen.
  hagen er ikke fornøyd med dagens formueskatt, så enkelt!

  er du? vil du ha det slik at en gammel enke på 90 år som har slitt og betalt skatt/lån/mva etc. i 50 år, og som endelig sitter igjen med et stort og flott hus til f.eks 5mill….skal måtte betale FORMUESKATT?? formueskatt er en skatt på en formue som ALLEREDE er skattet både en og to ganger tidligere.

  sosialister elske jante.

 2. For å sitere en annen god sosialist: «du veit det er med pengar som med vatn. Det går i kretslaup. Det vatnet du drikk i dag har nok mange dyr og menneske drukke før ein gong. Det betyr ikkje at du skal la vere å drikke det. Pengane går og i kretslaup, og blir skatta mange gonger undervegs»

  Kretsløpsøkonomi er slettes ikke så ille, egentlig — det tror jeg til og med de er enige i på BI.

 3. Jeg synes også skatt på utbytte er lurere enn formueskatt. Men, når man ser konkret hva Hagen faktisk har betalt i skatt, og sammenligner med hva han sitter igjen med, så er den prosentvise andelen i forhold til det jeg har betalt så skjeiv at jeg sier bare: Good riddance.

  Ellers gode poenger angående det han har bidratt med, Lasse. Folk som f.eks. vil ha vin i butikk bør se på hva slags utvalg man har på andre matvarer i butikken, og ikke minst kunnskapen de som jobber der har om det de selger.

 4. Latterlig !!!
  Det er jammen latterlig hvordan SOSIALISTENE på nettet lar seg hjernevaske av KRISTIN og JENS
  Og hvor lite de klarer å sette seg inn i hva denne saken gjelder og hvor spinnvill denne formueskatten egentlig er.
  For det første så er ikke Hagen nullskatteyter , han og familien betalt vell 40- 50 mill i skatt i fjor
  For det andre så er det da helt vilt at man i nedgangstider som nå når de ikke har tjent men faktisk tapt enorme verdier skal betale 200 mill i skatt
  Skulle likt å se en SOSIALIST ville med glede betale mangedobbel boligskatt samtidig som verdien boligene deres ble over halvert
  Nei det er utrolig hvordan misunnelsen og dobbeltmoralen herjer i huene deres
  Se bare på Gro Harlem og mange kunstnere som har levd på støtteordninger og KAMERADERISTIPENDER gjør når de begynner å tjene gode penger , de flykter jo landet for å slippe skatt
  HEIA SOSIALISTISK JANTELOV OG DOBBELTMORAL

 5. Takk for gode poenger, Elf!

  Og kjære Donrassmus: Ingen har vel hevdet at Hagen er nullskatteyter? Han betalte, som nevnt, i overkant av ti millioner i 2007, og har vel ikke sluppet billigere unna etter det, heller. Men han prøver å bli nullskatteyter, det er dette denne saken handler om.

  Ellers er jeg enig med deg (tror jeg) at grådighet ikke bare er noe som hører til ytterste høyre kakse-fløy — men jeg synes ikke det er noe vakrere av den grunn.

 6. De rødgrønne er så heldige og kan praktisere deres ideologi fordi de har funnet gratis penger fra naturen, (forresten glemt å sende regning til mother jord for det rikdommen hun sitter i). Problemene for sosialistene begynner når kasse er tom og dem må bruke hue til å finne noen som er litt smartere en dem til å skaffe penger slik at dem kan forsette med sine sosialistisk tro. Hilsen fra en utledning.

 7. Du er inne på noe vesentlig, Greker. Men jeg har nettopp vært i Grekenland — og med en «Hagen-tilnærming» til tjenesteproduksjon der, ville det vært mange, mange flere arbeidsledige.

  Men at Norge bør finne andre måter å tjene penger på enn å pumpe olje ut av undergrunnen på, er det vel de mest sosialistiske politikerne som er talsmenn for — Høyresiden (inkludert alt for store deler av AP) er stort sett samlet om et «JA til ALT».

  Så, kjære utlending — vi er nok stort sett enige. Og tenker du deg litt om, ser du at Hagen og hans parasittøkonomi er mye mer en del av problemet enn av løsningen.

 8. Også Lars du var i Hellas og du er sikker på at med Hagen model Hellas hadde flere ledige. Jeg kan forsikre deg at Hellas styres av høyre nå, men en annet ting som du ikke fikk med deg når du var der nede, er at det politiske system i Hellas er veldig anerledes, til og med kommunisk partiet er enigh med Hagen. Grunnen til det er at folk i andre land jobber for pengene og er ikke som SV ere her i Norge som vil dele andres godene, men med en gang får goder selv (vinne på lotto eller sån) da er ikke så greit å dele.

 9. Ja men Hagen blir jo ikke nullskatteyter for han skal jo skatte av inntekten sin .
  Og det er jo ikke inteksskatten som han er i mot , men formueskatten på aksjer som har tapt seg enormt i verdi.
  Den burde ikke vært innført mener da jeg , det burde heller vært mer skatt på utbytte som tas ut
  Aksjer bør ikke beskattes før de selges
  Det er mange små familiebedrifter som blir rammet av denne skatten som igjen truer arbeidsplasser
  Og for meg er da en privat arbeidsplass minst like viktig som en offentlig .
  Uten sterke private bedrifter så stopper jo norsk økonomi opp

 10. Aven»sjuke Rødgrønne kommunist/sosialister

  Det kan umulig være god politikk å skatte-jage personer som Stein.E.Hagen ut av landet! Når en ser hvor mye han bidrar med i skattekroner direkte og hvor lite det skal til for å regulere dette til et akseptabelt nivå. Hagen vil skatte til dette landet,men han liker ikke å bli useriøst økonomisk voldtatt og det hadde ingen av oss likt å bli, hvis vi hadde vært i Hagen og hans families situasjon. Hagens familie bidrar på toppen med masse skattekroner fra de mangfoldige arbeidsplassene han har skapt og som han kunne ha skapt i fremtidige Norge. Nei, dette er MEGET risikabel forståelse av hva som skaper landet Norge og borgerenes fremtid!

  Jeg håper han gir mer til Høyre og Frp — flere millioner kroner til en skikkelig innsatts til høsten — slik at en kan bli kvitt den Rødgrønne regjeringen som bygger ned dette landet i en Aven»sjuk virusgjørme, av byråkratisk lim fra de Rødgrønne kommunist/sosialister i Ap og Sv!

 11. Så vidt jeg husker, dro Hagen ut noen milliarder da den forrige borgerlige regjeringen opphevet utbytteskatt, så Hagen har en del penger i sin formue som ikke er dobbelbeskattet. Dette gjorde forresten sosialdemokraten Støre også…

  Hagen forsøker her å drive valgkamp for FrP, men i likhet med det meste annet han bedriver utenom det han kan (kremmervirksomhet), blir også dette bare patetisk. At han likevel ikke flytter ut etter å ha sagt at han flytter ut, er en dramaturgi som faller platt, og mange gamle Ap-folk som synes det er orntli fælt med alle de mørkhudede og helst vil stemme FrP (for sikkerhets skyld), vil nok nå vurdere hvor det ble av solidaritetssamfunnet som de var med å bygge opp.

  Lasse, du skriver:» Er det noen som vet om noen relativt rike land som har kjedeligere butikker enn Norge? «

  Ja, Lasse, RIMI og Rema i Norge er faktisk noe av det mest spennende og mest utvalgsrike innen dagligvarebutikker i Europa, Asia og Sør-Amerika, og jeg har vært i mange land og butikker de senere årene

 12. Hagen kritiserer skatte*SYSTEMET*, ikke nødvendigvis skatte*NIVÅET*.

  Han protesterer mot formueskatten, ikke inntekts- eller utbytteskatten. Protestformen hans er lovlig og gir store følger for familien hans, dvs at hans barn ikke kan være i Norge mer enn 61 dager i året.

  Det man egentlig bør diskutere er hvordan man kan få mer (velferd og annet) igjen for et gitt skattetrykk.

 13. Jeg kan ikke fatte at mange nordmenn bruker så mye tid på å klage på skattetrykket — som egentlig ikke er der. Den enkeltes skatt har blitt redusert med årene, flere har blitt rike(re). Jeg tror mennesker overvurderer sin «self-made-spirit» om de tror det er dem selv ene og alene som er årsak til rikdommen. Det norske systemet legger til rette for høye lønninger/store fortjenestemuligheter. Så det er ikke mye å klage over at «systemet» også tar litt tilbake i den andre enden.

 14. Her var det så mye oppgulp at jeg ikke orker å kommentere alt. Jeg vil bare ha meg frabedt at noen kaller meg snylter — siden jeg har forsørga meg selv siden jeg var 17 år gammel — eller misunnelig — jeg driter i hvor mye penger andre har, jeg blir bare så lei av sutringa til SteinRik Hagen og noen av disiplene hans.

  «RIMI og Rema i Norge er faktisk noe av det mest spennende og mest utvalgsrike innen dagligvarebutikker i Europa, Asia og Sør-Amerika»

  Huff, så trist.

  Men jeg har heldigvis vært litt heldigere på de utenlandsturene jeg har vært, både i England, Spania, Hellas og Sverige har jeg stort sett funnet langt bedre butikker enn de jeg handler i til daglig. Det kan sikkert være fordi jeg bor på en liten plass, og har feriert på relativt små plasser.

  Og takk for glimrende link, Elf.

 15. «RIMI og Rema i Norge er faktisk noe av det mest spennende og mest utvalgsrike innen dagligvarebutikker i Europa, Asia og Sør-Amerika»

  Ja, den var god… Særlig med tanke på at selv her i Norge er disse neppe blant de mest utvalgsrike. Jaja.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.