Jeg hører til blant de mange som bruker Word. Jeg har en Office 2000-lisens privat, og på et par av arbeidsstedene mine er det Microsoft Office som er valgt. Og til mine behov er det greit nok. Men jeg hører også til blant dem som er skeptisk til å lagre data i proprietære format som Offices egne.
Jeg lagrer derfor ofte i RTF når jeg bruker Word, og det går stort sett greit. Men denne gangen fikk jeg meg en overraskelse. Det var et skjema med noe grafikk skannet inn på, et lett og greit dokument, men fila ble på 13,2 MB! Da denne skulle sendes på mail, var det rimelig utenkelig.
Min neste tanke var PDF. Jeg har en gammel Acrobat PDF Writer, en skriverdriver som lagrer PDF i stedet for å skrive ut. Skjemaet ble 4 MB etter å ha vært kjørt gjennom denne. Bedre, men fremdeles en litt for kraftig mail til sitt formål.
Jeg prøvde å pakke RTF-fila som zip med IZarc og kom da ned i 0,6MB. Wow. Det lar seg høre. Men så er det det, da – at jeg stoler ikke på at mottageren kan pakke den opp igjen … Så jeg kapitulerte, og lagret fila i Word 2000 sitt eget, proprietære .DOC-format. Fila ble 302kB. Heldigvis vet jeg at mottageren har Word.
Jeg må få installert OpenOffice en av dagene. Jeg nekter å tro at RTF-fila må bli mer enn 50 ganger så stor som DOC-fila.
Og jeg installerte OpenOffice.org. Tok sjansen på siste beta (på norsk i alle fall), 1.9.82 eller 2.0 beta som den også kalles.
Vi kan starte med RTF-fila. Den ble ikke noe særlig. Den ble liten, men også praktisk talt tom. Så da ble jeg ikke akkurat blown away. Men nå er jo RTF et gammelt og slitent format, da – så jeg prøvde med noe nyere.
«Open Document Text» – .odt – er det nye filformatet i OpenOffice.org. Dette er litt kjekt. Rettelse: Dette er veldig kjekt. Det er faktisk ei zippa fil med xml-dokument og stiler, og egne mapper for bilder, frimerkebilde og så videre. Tøft.
ODT-fila ble på 281 927 byte …
Men selvfølgelig, den jeg skulle sende dokumentet mitt til i første omgang, har selvfølgelig ikke mulighet til å lese OpenOffice.org-filer, og jeg tror ikke hun har lov til å installere OpenOffice.org på kontoret heller. Men hva ser vi i OpenOffice.org? Jo – på «fil»-menyen har vi valget* «Eksporter som PDF».
Den fungerer akkurat som den skal. I et lettfattet trinn har jeg så en PDF-fil. Den skal fremdeles sendes pr mail, så fremdeles er størrelsen et poeng. PDF-filen fra OpenOffice.org Writer, med akkurat de samme kvalitetsinnstillingene som jeg brukte på den «Acrobat PDF Writer»-saken jeg nevner lenger oppe, ble på 184 050 byte!
OpenOffice.org skal få være på maskinen min denne gangen, tror jeg.
Takk for kommentar, Martin! (Jeg begynte å lure på om det var noen feil med kommentarsystemet mitt her, slik at bare jeg selv kunne kommentere :-).
Jeg er faktisk bare delvis enig med deg når det gjelder Office. I mine øyne, er 2000-versjonen den absolutt beste. Den er bare litt bloatet, den har et relativt raskt interface og den har færrest antall «uforståelige feil» av alle Officeversjonene jeg har brukt.
Men det spørs om til og med den blir historie når OpenOffice.org 2.0 kommer ut av beta!
Hvis du ikke får en Office-versjon hos en arbeidsgiver ser jeg ingen vits i å betale for Microsoft-programvare hvis OpenOffice gjør jobben for deg. For min egen del hadde valget vært enkelt.
Jeg husker også 2000-versjonen av Office som god, men minnes at XP-versjonen hadde noen funksjoner jeg likte bedre (uten at jeg kommer på de nå).
Ellers ser jeg Microsoft ironiserer lett med gamle Office-versjoner i reklame for 2003-versjonen, hvor de beretter at informasjon og data er trygt (og kompatibelt) lagret med Office-formatene. Sitat fra reklamen:
«Vi bruker fremdeles Office 2000. Snakk om å tilhøre fortiden!»
I følge VG’s blog i dag¹, bruker faktisk 30% av brukerne fremdeles Office 97! Disse kunne nok med fordel prøvd OpenOffice.org – det vil være en Officepakke med all funksjonaliteten de har, og med tillegg som faktisk er nyttige.
¹ http://blog.vg.no/post/1/448
Selv har jeg lisens på Microsoft Office 2003 via jobben. Personlig syntes jeg det er et steg tilbake i forhold til XP-versjonen (som imho kanskje er den beste MS Office-versjonen?) ettersom brukergrensesnittet og ytelsen ikke er noe å slenge rompa i veggen etter.
Derimot har jeg installert OpenOffice på min samboers maskin, ettersom hun ikke er «velsignet» med en MS Office-lisens fra jobben, og jeg heller ikke ser hensikten med å kjøpe en. OpenOffice gjør jobben mer enn godt nok for hennes formål. Hun får åpnet de dokumenter hun trenger og lagret tilsvarende uten at noen hun utveksler dokumenter med har klaget på inkompabilitet.
Ironisk nok er det jeg som får høre om problemer med inkompabilitet. Jeg utveksler en del dokumenter med MS Office for Mac og hører til stadighet at Word-dokumentene mine blir uleselige for mottakeren.
På kontoret lagrer vi alle interne dokumenter som MS Word, naturlig nok, og utveksler informasjon med omverden som PDF. Det fungerer så vidt meg bekjent godt.
Jeg har en Office 2003 lisens via MSDN Subscription Kit, hadde det ikke vært for den hadde jeg nok enten lastet det ned fra ett eller annet sted på uærlig vis. Pakken er, etter min mening, alt for dyr og gir ikke helt de funksjonene en 18åring trenger når han skriver sine skoleoppgaver om de mest banale ting.
Det som gjør at jeg må bruke Office, eller i det minste Word er «at alle andre gjør det» og derfor har jeg ikke stort jeg skulle ha sagt. Skolen jeg går på kjører et rent Microsoft miljø på programvaresiden noe som gjør det vanskelig å komme med noe annet enn .doc-dokumenter hvis en vil at lærerne skal ha mulighet til å kommentere direkte i dokumentene.
Lett skal det ikke være, men etter sommeren går både jeg og skolen over til en linuxversjon av noe slag. Kan ikke si annet enn at jeg gleder meg.
Håvard: Du vet vel at OpenOffice.org kan lagre i Wordformat?