Bacalao – mat for Menn

pelikatesser Grunnen til at dette regnes som «mat for menn», er vel at den lager seg selv på et par timer mens man ligger på sofaen og drikker øl. Men, men, godt er det, og i det siste har jeg funnet en måte som gjør det enkelt å lage på, også.

«Hemmeligheten» ser du til høyre her: Pelikatesser. Dette glimrende produktet fra Fiskesentralen i Mo i Rana, gjør at hver og en av oss kan fremstå som mesterkokk. Det er nemlig klippfisk uten skinn og bein — bare reine fileten. Og da er det plutselig en kakebit å lage festmåltid!

Finner du ikke dette glimrende produktet, fins det sikkert alternativer – men hvis du ikke er helt sikker på hvordan du bruker disse alternativene, så spør den eldste damen du finner i butikken om råd. Men ikke fortell henne hvorfor du valgte akkurat henne.

Ingredienser

Men her går jeg altså ut fra at du har et Pelikatesseutsalg i rimelig nærhet (her i byen er Coop Pelikatessepusheren), og tar utgangspunkt i en Baccalaogryte til 2-3 personer. Det er god oppvarmingsmat, så bare kjør på.

 • 300 – 400 gram «Pelikatesser» klippfisk
 • 10 – 12 poteter (etter størrelse og hvor glad du er i poteter)
 • to-tre bokser med hermetiske, hakkede tomater
 • 2 løk
 • en halv til en rød chilipepper, etter hvor tøff du tror du er
 • 1-4 fedd hvitløk (etter hvor glad du er i hvitløk, og om du skal kline med noen som ikke har spist Baccalao)
 • 2 desiliter extra virgin olivenolje. Her bruker du godsorten

Forberedelser

Viktig punkt: Klippfisk må vannes før bruk. I motsatt fall smaker det … vel, la oss si «uspiselig». Oppskriftsbøker sier ofte at den skal vannes ut noe voldsomt, men jeg nøyer meg med over natten, 12 timer pleier å holde.

Jeg deler Pelikatessefisken i stykker på en 4-5 centimeter, og lar de ligge i en bolle med vann i kjøleskapet. Det pleier å gå bra.

Tilberedning

Skrell potetene, og kutt dem i halvcentimetertykke skiver. Det gjør ikke noe om noen blir litt tykkere, dette er som nevnt mannfolkmat. Skjær løken i omtrent like tykke ringer, Finhakk chillien (og ikke gni deg i øynene mer den dagen – eller bruk gummihansker). Rens og press hvitløken (eller finhakk den, hvis du er en av dem som bruker hvitløkspressa så sjelden at du ikke vet hvor den er). Åpne hermetikkboksene.

Ha en halv boks tomater i en kasserolle som er stor nok til all maten. Legg så på 1/3 av potetene, halvparten av chilien, halvparten av fisken, halvparten av løken halvparten av hvitløken, en halv boks tomater, en ny tredjedel med potet, resten av fisken, resten av chilien, en halv boks tomat igjen, resten av potetene – og det vi har igjen av tomat.

Dryss på litt salt (jeg vet ikke hvor mye jeg bruker, jeg – ei halv teskje, kanskje?) og nykvernet pepper.

Baccalao Ja, glem ikke olivenoljen – den gode typen, som nevnt – og sett på lokket. Så er det bare å sette dette på plata, la det koke opp, slå ned varmen slik at det bare «putrer» (det betyr at det koker litt, men ikke så mye at du må vaske ovnen etterpå), og la det stå i en og en halv til to timer. Bare se litt på konsistensen innimellom, potetene må være kokte, men ikke helt grøtete. Men det er ikke så viktig, det smaker bra nesten uansett.

Server gjerne med nystekte baguetter (sånne i pose på butikken, som skal ti minutter inn i ovnen er gode greier), og selvfølgelig øl. Nok øl. Vil eller kan man ikke ha øl, drikker man vann. Eller spiser grandiosa.

Oppdatering:

COOP på Fauske er ikke noen god klippfiskpusher lenger, og Pelikatesser ser ut til å være forsvunnet fra de butikkhyllene jeg frekventerer. De fører nå bare kinafarerklippfisk, noe som jeg fraråder alle å prøve seg på. Men på COOP-butikker med fiskedisk har jeg sett klippfiskfilet i løs vekt, og det er sikkert fisk av god kvalitet. Ellers har jeg prøvd Lofotprodukters skinn- og beinfrie klippfisk med stort hell. Her på Fauske føres Lofotprodukter av RIMI.

Enda en oppdatering:

Det er ikke så rart at jeg synes Lofotprodukters klippfisk holder god kvalitet. Pelikatesser forsvant etter en brann, og det var Lofotprodukter som kjøpte opp «branntomta», sikkert med en del kompetanse. Så Lofotprodukters versjon er et sikkerstikk om du finner den – ellers er det bare å spørre en gammel fisker.

88 tanker om “Bacalao – mat for Menn

 1. Denne oppskriften bruker jeg fast til basisoppskrift; tar kanskje litt mere fisk … ? … og litt mere chilli …? Pga en smule diabetes bruker jeg ikke poteter, men tar brokkoli til (som jeg koker ved sidensv). Og øl (til tross for en smule diabetes!!!)… og akvevitt … og ikke Grandiosa!!!

 2. Prøvde baccalao igjen i helga, like godt hver gang.
  Har gått ned på vanningstida fra 12 til 6 t. Neste gang prøver jeg 7t, var litt salt. Ellers har jeg utvidet med 3 paprika og 10 svarte oliven, meget vellykket!

 3. Dette var success!! Hadde alle ingredienser med opp til ei hytte uten strøm. Vi brukte litt mer olje enn oppskrift og litt mindre fisk. Vi kan med fordel øke og minske i forskjellige forhold. Baccalaoen var god! Takker og bukker!! 🙂

 4. Hei
  Det finnes ferdig utvannet klippfisk i handelen også (lettvindt), brukte det og denne oppskriften på en guttetur på fjellet. Perfekt !
  Skal benytte samme oppskrift i kveld, gleder meg !

 5. Hei Lasse,
  En hilsen fra Bergen og fra en som aldri før har laget Baccalao og som egentlig ikke har vært så stor fan av denne rett. Fredag 3/2/06 ble dagen og kjempegodt. La til som ekstra rød/gul paprika og fersk basilikum pluss noen laubærblad.
  Skal ikke bli siste gang. Takk for at du fikk meg til å lage dette.

 6. hei, jag har pørvd bacalao for site gang. Jag kommer fra sverige og mistet min mor da hun fikk et ben i halsen, satt fast i crikoid bein som ligger under thyroid bein. Jeg har prøvd a spise det og men fikk ben i halsen, så måtte fjærne stroe deler av crikoid bein. så jeg har gitt opp bacalaoen.

 7. dæven! den oppskrifta må prøves. baccalao er ikke bare for menn 😉
  Her i huset bare for damene faktisk.

  Beate, 27, tidligere innbygger i bardu, nå bærum.
  Tusen takk for baccalaotipset!

 8. jørneus: Trist å høre om din mor!

  Som jeg skriver, så anbefaler jeg skinn og beinfri klippfisk. Jeg har til gode å finne bein i den, så selv om jeg forstår at du ikke vil spise den mer, vil jeg likevel understreke til alle andre at bein i halsen i forbindelse med inntak av klippfisk nok hører til de absolutte unntakene.

 9. All right!! Satser på denne oppskriften i morra kveld. Har vært stor i kjeften og invitert folk på baccalao. Klippfiskstykkene er allerede lagt i vann… Gleder meg vilt og hemningsløst!

 10. Lykke til, Kristian J. Det skal godt gjøres å bomme – bare husk å rist litt på kasserollen en gang i blant under koking, og ikke bruk for sterk varme, så tør jeg nesten garantere suksess!

 11. Heisan 🙂
  Tror aldri jeg har hatt det så gøy noen gang når jeg har lest en oppskrift!!!!!!!!!!!!!
  Oppfordrer alle kokebok skrivere å legge til HUMOR.. og forklaring på «fremmedord»
  Nå putrer (vil jo helst vaske minst mulig) kjelen med bacalao på komfyren… gjennstår å se om den er spisans.. eller om detblir grandis i kveld..Var jo ikke alt jeg hadde av ingredienser (chili feks.. men brukte pirikrydder.. er sterkt det oxo) og så ha jeg nok vannet fisken litt lenge.. 🙁 fant MIGAS ferdigrenset hos coop.

 12. Takk for skryt! Sånt varmer.

  Men «Migas» – er ikke det sånn derre kinafarerklippfisk¹ det, da? Jeg leser for eksempel på nettet² «Den dårligste rives opp til et fiskeråstoff som brukes mye i Portugal og som kalles migas, forteller Haagensen»

  Hvis det ikke ble bra, kan du prøve igjen, med klippfisk fra før nevnte Lofotprodukter, eller sjekke en fiskehandler hvis du bor i nærheten av en storby. Men jeg håper det ble bra, også med Migas. Og piripiri er nok helt greit til denne retten!

  ¹ http://www.lassedahl.com/b/20050314_1
  ² http://www.fiskeribladet.no/skriv_ut.asp?lesmer=1213

 13. Sokoto 30.12. 06
  I morgen er det nyttårsaften, og da skal jeg servere baccalao til en gjeng som jeg har invitert. Det blir spennende for de som kommer er fra forskjellige verdenshjørner. ( Skottland, Sør Afrika, Iran, Uganda, Tyskland og Belgia, og selvfølgelig oss fra Norge(Molde). Vi bor for tiden i Nigeria, og sidene det er så vanskelig med klippfisk her, så nyter vi den medbrakt fra Norge. Vi gleder oss, og ønsker dere et godt nyttår.

 14. Har akkurat prøvd oppskrifta di på bacalao. Kjæmpegod og eksotisk. Men sausen skilte seg. Olivenoljen ja seg liksom på toppen. Er det vanlig eller har jeg gjort noe feil? En annen ting; bruker du kalpresset olivenolje i baccalaoen?

  Hilsen Bjørn

 15. Hei, Bjørn!

  Oljen kan legge seg litt på toppen innimellom, ja – spesielt dersom det blir mye væske. Kanskje ble det litt mye olje? Jeg tror du godt kan røre forsiktig i den dersom det skjer igjen.

  Jeg bruker kaldpresset olivenolje, ja. Gjerne den fine sorten, jeg passer i alle fall på å få olje som er utvunnet med utelukkende mekaniske prosesser.

 16. Hm…denne oppskriften er VELDIG lik min egen, skulle tro du hadde spionert. Men det er tre vesentlige ting som skiller seg ut fra min:
  1) Kona skreller potetene
  2) Min bacalao koker bare i 1 time
  3) Siden jeg er gift slipper jeg jo å tenke på oppvask/rengjøring

 17. Bacalao er nammenam! Jeg kom over oppskriften din samme dag som jeg tilfeldigvis hadde klippfisk liggende i vann, og kombinerte den med en jeg fant i en kokebok.

  Klippfisken jeg hadde kom fra en lokal Høljeby-fisker som vet å tilberede råvarene sine, og den var alldeles nydelig. Det finnes jo tusen bacalao-oppskrifter, og et tips fra meg er å inkludere hermetiske paprika (veldig godt), og svarte olivener. Og helst en hel del hvitløk 🙂

 18. Her i Spania får jeg kjøpt «fileten» av fisken, dvs midtryggstykket uten buk og ryggben. Vanning ca. 25-30 timer, så i gryta i stykker på 5 cm, — med skinnet på. Masser av smak, garantert, — og, skinnet skal spises. Rød paprika stekt i ovn, avskinnet og kuttet i strimer er et must for sødmens skyld. 1-2 spanske pepper, rensket for innhold, og 20-30 hele pepperkorn, en presset hvitløk, gjør susen.
  En mildere variant for sarte sjeler er minus spansk pepper, reduser til 5-8 fedd hvitløk og 15-20 pepperkorn, legg til 2 dl halvtørr hvitvin, 2 klyper oregano, 1 laurbærblad og behold for all del paprikaen.

  Masser av jomfruolje er viktig, men kok den opp og avkjøl før du bruker den.

 19. Viggo: Ikke dumt med fileter, det var litt styr å få vekk beina på fisken. Synes oppskriften din hørtes fin ut, jeg liker godt litt smak på retten- må ha med chili og hvitløk. Men spise skinnet? Hm…

 20. Min tankegang vedr. utvanning av klippfisk:
  Kokt klippfisk er også selskapsmat, og de tykkeste fiskestykkene må vannes ca. 40 timer før de settes på plata, og for all del, skinnet skal være på. Sammen med stekt lettsaltet flesk og stuede gulrøtter ( husk muskat), blir dette mat for gjestebud.
  Bacalao har mere veske og skal trekke på plata (eller i ovn) 2-3 timer, og da tåles det at fiskestykkene er litt salte, og da rekker det med vanning ca. 25-30 timer for de tykkeste stykkene.
  Forøvrig synes jeg at Bacalao er som Får i kål, den er bedre neste dag.

 21. Har akkurat kjøpt klippfisk filet, hos Havfruens Hemmligheter.
  Skal prøve oppskriften til helgen, fikk beskjed om å vanne ut fisken min. 24 timer. (Gleder meg)

 22. Har akkurat kjøpt klippfisk filet, hos Havfruens Hemmligheter.
  Skal prøve oppskriften til helgen, fikk beskjed om å vanne ut fisken min. 24 timer. (Gleder meg)

 23. Skal lage Bacalao for første gang om et par dager. Har kjøpt tettpakkete skinnfrie klippfiskbiter fra Ålesund. Håper de er greie. Har tenkt å bruke oppskriften din, muligens med litt paprika da jeg ikke tåler piri piri eller chili. Men i noen oppskrifter ser jeg at de lar fisken frese litt i oljen før den settes til koking med det andre. Jeg ser du setter den rett til koking. Blir ikke fisken litt mer fast i konsistensen om den stekes litt tror du?
  Holder det å doble oppskriften din til seks voksne og to barn (5 og 10 år) tror du?

 24. Toril: Jeg tror paprika vil passe godt når du må hoppe over chilien, ja. Jeg vet ikke om fisken blir fastere av å freses litt først, men jeg tenke meg at det blir skarpere klippfisksmak av det. Jeg har aldri sett det laget på den måten før — hvis du prøver, må du fortelle hvordan du syntes det gikk.

  Jeg tror ikke du skal regne med at de to barna spiser så ekstremt mye baccalao — stek godt med brød 🙂 — og det skulle bli mer enn nok mat med dobbel oppskrift.

 25. Slik lager jeg min bakalao: 700g renskåret klippfisk (vannet ut i 30-35 timer), 1 kg poteter i 0,5 cm tykke skiver, 2 bokser hermetisk paprika (m/vesken som er i boksen), 2 bokser hermetisk tomat (hakket), 3 tørkede spanske pepper (knust i morter), 1 glass tomatpure, 2 løk+3fed hvitløk(gylnet på forhånd), 4-5 skiver tørket tomat i olje (den andre blir for tørr), 1,5 til 2 dl god olje.
  Stor gryte som fylles lagvis med først olje — poteter — fisk — løk/hvitløk — hermetisk tomat — hermetisk paprika i biter — hermetisk tomat/tomatpure/spansk pepper. Til sammen 3 omganger. Kokes til potetene er passe kokt (prøv med en kniv). Jeg liker best øl og Lysholmer linjeaqavitt, andre liker en litt kraftig rødvin. Må det smake

 26. Nå småkoser kjelen seg på lagandes varme og det blir et par lange timer å vente. Takk for super oppskrift;- la til litt paprika samt soltørket tomat. Dette er mitt andre forsøk på baccalao. (Første gang ble 2 chili forvekslet til 2 pakker chili med «flammende» resultat, men det ble spist da annen mat ikke var å spore midt inne på vidda.)

 27. Jeg lager ofte baccalao og leser alle oppskrifter jeg kommer over. Espelid Hovig mener jeg brenner oljen i gryta til det damper av den, avkjøler litt, før hun fortsetter å legge ingrediensene i.
  På marekdet finnes også ferdige pastasauser som egner seg ypperlig.
  SMART-club har god klippfisk.

 28. Jeg har også hørt dette, at man skal «brenne av» oljen, men jeg husker ikke akkurat hvorfor. Mulig det er snakk om å dempe smaken, noe jeg ikke synes er nødvendig.

  Ellers er det jo slik at oljen brytes ned når den varmes opp, så fra et ernæringsmessig synspunkt er det vel langt bedre å bare la den koke med retten — blandet med tomatene vil den ikke oppnå like høy temperatur, og da vil det ikke dannes så mye av de usunne fettstoffene som den ekstremt høye temperaturen som får oljen til å ryke vil gjøre.

  Men hvis noen vet hvorfor oljen skal brennes av, ville det vært veldig fint dersom de poster en kommentar!

 29. Hei, ke farsken du mein vel at Bacalao kan etes a alle slags kjønn :)))

  iallefall her i huset e vi en raddj etter sånn mat … samme oppskreft så mi, foresten … kjempegod, hadde det sist søndag … med øl, selfølgelig :-))

  Ser ut som at du hadde mange goe oppskrifter … kjem sekkert tel å prøv nån vest dæ e greit … takk for titten å ha en fin feit-tirsdag …

 30. for den veldig late finnes det også et ferdig produkt «pedro bacalao» eller noe slik skreller 8 store poteter kutter og legger lagvis på samme måte og olje da men i dag føler jeg meg modig og har ekte fisk på vanning skal mixe og prøve litt ellers synes jeg flattbrød med godt smør er perfekt til denne retten …og godt med pils 😉

 31. Bevaremegvel! for en lettvint og velsmakende Bacalao.
  Får familie fra Irland på besøk, og jeg vet at de gleder seg veldig til min Bacalao (dvs.din). Ikke mye tørrfisk / klippfisk å få tak i nærmiljøet der borte. Så nå er jeg igang her, men du? 8-9 timer er bra vanningstid.

  Snart er det Gldmat Festiavl ( 23juli ) i Stavanger, og da dukker det alltid opp nye varianter av retten. Spennende!

 32. Bacalao er tingen.Hadde med fisk og det som skal til, og laga Bacalao til svenske venner i Sverige i sommer.Suksesssss.Bacalao akevitten var også
  god.Nå er det countryfestival på Leknes til helga.Klippfisken er med og Bacalao blir det.Ska man kos sæ ,så ska man .Ha ei fin Bacalao helg

 33. Et lite tips som jeg fikk av en kollega for mange år siden:
  Ha olje i botten på kasserollen og så legger du tynne skiver med fet bacon, ev, sideflesk eller spekk. Da svies det ikke så lett. (Godt er det og).

 34. Brukt oppskrifta di som basis. Kjemperesultat. Hadd litt meir hermetiske tomater og rød chili. Prøver på nytt i kveld. Fisken ligg i vann no.

 35. Jeg er lei meg for at jeg ikke oppdaget denne siden før. Vi sitter i Italia og her får man førsteklasses norsk tørrfisk til ca € 8 pr kg!!!! Og vi brukte en annen oppskrift forrige uke — når vi laget baccalao for første gang. Nedtur!

  MEN, neste forsøk blir med denne oppskriften selv om det ikke blir før vi vender tilbake i april. Ekstra virgin olivenolje koster jo bare € 3-4 pr liter her, så mulighetene må utnyttes.

  Takk for humøfylt oppskrift, høytlesing vakte stor begeistring. Tilbakemelding kommer.

 36. Skal lage bacalao for første gang i mårra. Fisken ligger i vann og får minst 12 timer på seg. Har hvitløk og chili klar, og mandelpotet. Hvordan beregnes salt? Hvor lang tid skal jeg beregne på koking? Hva slags akkevitt anbefaler dere? Eller rødvin? Mvh Steinar

 37. Mandelpotet? Den var ny, jeg har alltid brukt «vanlig», kokefast potet. Kan det ikke bli «grøtete» med mandel?

  Salt smakes til. Dersom fisken er veldig salt, trengs det jo veldig lite salt, ja kanskje ikke noe i det hele tatt. Men når du vanner ut fisken i 12 timer, så er det nok greit med litt. Smak deg fram; dette skal koke lenge, så det har du tid til.

  Jeg stemmer ellers for øl og aquavit, jeg synes dette blir for kraftig kost for vin. Og all slags aquavit går vel egentlig helt greit, kanskje til og med en blank en!

 38. Min avdøde svigerfar tilbrakte mesteparten av sitt voksne liv som kaptein i den norske handelsflåten og var en mester til å lage Bacalao. Denne oppskriften lignet veldig på hans.
  I føle ham så skulle ikke gryta koke, bare trekke, og gjerne i minimum to timer. Han brukte bare kokefaste poteter, noen ferske tomater i tillegg til hermetiske og så rødløk. Bare rødløk, og hvitløk selvfølgelig. Det var også veldig viktig at gryta fikk stå i ro. Ikke røre i gryta! Bare rotere den litt på plata slik at potetene ikke festet seg i bunnen.
  Jeg innviterte en gang en del gjester hvorav noen tidligere hadde uttalt at: «Jeg har ingen ting imot fisk, men jeg de ville bare ikke ha den i maten.»
  Jeg serverte svigerfars bacalao med øl og akevitt. (Taffelakevitt.)
  Det ble en kjempesuksé.

 39. Woaww, dette ble gode greier. Synes styret med øl hvar litt overdrevet, noen flasker med god litt sterk rødvin gjør susen (noen flasker pr kuvert altså) fin oppskrift selv om du etter mitt skjønn glemte svarte oliven i mengder!!!!!!!!

 40. hei, lager bacalao i dag, bare en kommentar til deg, mener soltørkede tomater setter spiss på den, gir litt sødme til alt det andre.
  Ha en fin dag

 41. Laget etter oppskrift flere ganger — og veldig bra — takk
  ; lagt til soltørkede tomater og ekstra chili — nå sist stekt bacon i en skål ved siden av (fikk det på en fiskerestaurant i Bergen — helt topp med det salte ved siden av.
  Solen skinner i Bergen — og det blir Bacalao i dag — med god vin til (foretrekker det)

 42. Har prøvd denne før og nå går jeg igang igjen. Klippfisken vannes ut nå og i morgen kveld blir det et HERREmåltid!

 43. Godt å se at det finnes flere bacalaoentusiaster der ute, og alle har vi jo vår egen måte å gjøre dette på. Selv er jeg av den oppfatning at halvparten av løken skal freses i olje i gryten før resten av ingrediensene tilsettes. Og skal man riktig gjøre seg flid, bruker man sjalottløk som deles i to- men det blir jo litt jobb med skrellinga. Drikke er selvsagt en kraftig rødvin. Skal man på død og liv drikke øl, må det minst være bayer.

 44. Bachalao betyr jo torsk på portugisisk, men det er ikke vilkårlig hvilken kvalitet og tykkelse man velger. Brukte tidligere litt rimeligere fisk og fikk ofte bukstykker og bakstykket av fisken. Etter at jeg kostet på meg ryggstykkene («loins») av klippfisken bruker jeg disse, men på en litt annen måte. Jeg tilbereder bachalaoen lagvis som vanlig, men uten klippfisken. Klippfisken deler jeg i store stykker (1-2 pr person) og trekker disse varsomt i vann ved siden av. Jeg serverer så bachalaoen i vide og dype tallerkener og legger stykkene på toppen. Klippfisksmaken kommer mye bedre fram og blir ikke «sauset inn» sammen med resten av bachalaoen, men ligger der hvit og delikat på toppen. Og selvfølgelig godt brød og smør attåt…og dertilhørende drikke!

  Akkurat nå har jeg bachalao som trekker i gryta og kona går rundt som en fiskesulten katt og bare lurer på når maten er klar…mmmm…

 45. Hammergo opskrift. Men jeg kommer altså også en masse sorte oliven i . Det er så godt og meget dekorativt. Vi skal ha det i aften . Tilbehør; masser af flatbrød og en go kraftig rødvin….. mmmmmmmm

 46. Fikk Bacalao på en hyttetur for et par år siden, og da hadde han som laget den også strødd litt jalapenos mellom lagene. Det ga en litt annerledes men hel-knall opplevelse, og kan anbefales.

 47. Jeg bruker tomat-puré i tillegg til hel, sort pepper, laurbærblat (2 stk.) og noe mere fisk. Jeg liker gryta sterk, og dobler innholdet av spansk pepper. Jeg bruker også noe av vannet fra utvanningen, det setter fin smak. Ellers er vel Bacalao noe av det bedre å spise!

 48. Et lite hjertesukk fra Spania: Det fins 500 typer bacalao. Bacalao er ikke en rett i Spania, men 500 måter å tilberede klippfisk på — en av variantene er med tomater. Bruker du tomatsaus er det kjempegodt å blande inn soltørka tomater (som ikke selges ferdig her nede, men tørkes i ovn). Når man bruker tomatsaus er det viktig å balansere syre med noe søtt. Edikk (god) — sukker er et must i god tomatsaus. Og fisken da! Kjempeutvalg av fisk i Spania, det meste importert fra Norge… Folk i Norge: Etterspør klippfisk!

 49. Bra oppskrift!
  For sødmens skyll legger jeg til godt med gulrøtter. ( Norske!!)
  Skives som potetene og legges lagvis som de andre ingrediensene.
  Gryta står på platen og vibrerer med sitt unike innhold, som er av beste sort.
  Mor gleder seg til å komme av jobb.
  ( Å, dæven har ikke satt øl og snaps på kjøling! )
  Snakkes! jasmo.

 50. Hei
  Fin og fristende oppskrift. Denne går jeg for! Men jeg skal ha noen soltørkede tomater og sorte oliven i, og lurer litt på ørlitegrann sukker. Sjefen min sier litt sukker alltid hører med i retter med tomater.

 51. Takk for flott oppskrift. Bare en fryd å lese mens man lager den. Dybvik klippfisk fra Ålesund kan anbefales. Får den i 400 gr. pakninger hos Rema 1000 til en billig penge.

 52. Det spennende med baccalao er de utallige mulighetene. Sitter klar til å forberede lørdagens mimremiddag (Portugal).
  Ofte synes jeg tomatmengden blir noe overdrevet og særlig fordi baccalao fortjener en god hvitvin. I dette tilfelle en Vino Verde, siden temaet er Portugal. (Vi bruke alt for lite hvitvin i Norge til mat — særlig sjømat!)

 53. Edmund: Jeg tror jeg skjønner hva du mener, med mindre tomat og hvitvin til. Men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal lage den. Hvis du har en oppskrift, er du mer enn hjertelig velkommen til å poste den her!

 54. Råimponert av matsida! Fint at det kommer kommentarer på bacalao!! Er vi enige om at sukker, surt (balsamicoeddik) og soltørka tomater er et must i bacalaoen? Hilsen til deg Lasse som lager flotte nettsider i det utryddingstrua og kalde Nord..;) Hadde det vært flere som deg…

 55. Takk for gode ord, NP!

  Når det gjelder søtt, surt og soltørka tomater er jeg slettes ikke sikker, foreløpig. Men jeg lover å prøve!

  Men balsamicoeddik er jo en italiensk greie – er det sikkert at det er den som er den beste i baccalaoen? Ville det ikke gå like greit med en god hvitvinseddik, egentlig?

 56. Tror ikke det Lasse…Fikk en 15 år gammel balsamico i julegave og den smaker himmelsk! Men ellers har du rett: Mat skal tilberedes med lokale råvarer! Tomat krever (etter mitt syn) surt og søtt – balanserer syre/sødme. Vi har en fordel – vi får topp råvarer – også klippfisk fra Norge (Hva holder nordmenn med på????). Har tilpassa ei spansk oppskrift etter hva jeg liker – og det gjør alle her. Med en lokal rødvin ! (var det også feil???) blir dette et festmåltid! Stå på Lasse – venter flere oppskrifter fra deg. I mellomtida kan du sjekke: http://www.costablancaskole.com – lev vel!

 57. Smakfull oppskrift! Jeg bruker i tillegg 1 rød paprika og 2 gulrøtter. Det finnes maange varianter av bacalao og alle sammen er like gode :o) Kjenner den gode lukten sprer seg fra kjøkkenet nå. Gleder meg til middag!

 58. virginolje skal ikke da aldri oppvarmes! Dypp brødet i den, men bruk vanlig god ollivenolje til å blansjere løken. Baccalao uten masse paprika er som ost uten vin……

 59. Joda, virgin-olje kan godt oppvarmes. Den tåler ikke varme like godt som raffinert olivenolje eller for eksempel soya- og solsikkeolje, men til denne bruken går det helt greit.

  Røykpunktet (altså temperaturen hvor oljen begynner å brytes ned) for uraffinert jomfruolje er rundt 190°C, og vi holder oss langt unna det her.

  Uraffinert Extra Virgin olivenolje smaker særpreget og godt, og det er er den smaken vi er ute etter i denne retten. Så bare bruk godsorten du, pedrol.

 60. En veldig god baccalao! Spiste baccalao for første gang for 6 mnd siden( jeg er 54 år) men det ga mersmak. Og har laget det flere ganger etterpå. Denne var veldig god!

 61. Bruker omtrent oppskrifta di med to modifikasjoner; Bacon i botn og i tillegg bruker jeg faktisk helt vanlig rapsolje, det blir heilt utmerket.

 62. Dette må være den beste oppskriften jeg har lest på nett 🙂 Helt fantastisk 🙂
  Takker innskriver av denne oppskrift , denne skal prøves
  He he skal få kona til å lage denne i forening , så skal det nok bli noe på meg og 😉

 63. Hei!
  Eg har ein kompis som har forsynt meg med fantastisk oppskrift mht bacalao, men med så mange bacalao-elskarar på ein plass, kunne eg tenkt meg å spørje om kva for ein vin de drikk til? Øl og akevitt er heilt uaktuelt for meg, nemlig…

 64. Sitter her å leser og din oppskrift høres super ut.Skal ha Bacalao med gode venner her på Kypros i morgen.Å denne skal testes.Supert

 65. Oppskriften minner om hvordan jeg lager bacalaoen.
  Jeg er helt enig i at fisken må ikke vannes for mye ut.
  Første gang jeg laget bacalao, for rundt 20 år siden, var det bare hele sider med skinn og bein i handelen. Nå er fisken klar for utvatning.
  På pakken dengang fantes en oppskrift som den dag i dag er mitt utgangspunkt.
  Etter at fisken og de andre ingrediensene er gjort klar er første bud å helle litt olje i gryta, svi oljen, og så avkjøle gryta før resten legges i. Svi gjerne oljen med litt hvitløk for en ekstra snert.
  Når jeg sier svi, mener jeg oppvarming til det nesten tar fyr.
  Bruk hue.
  Og så bruker jeg mye mer løk. Og chiliolje kjøpt på asiamatbutikk er genial. Litt i gryta og så flaska på bordet. 2-3 dråper holder til de fleste.

  Jeg har servert min til mange, og alle vil ha mer.
  Blandt dem er to proff kokker som sier at det er det beste de har spist. Jeg tror vel det helst er fordi mat en selv ikke har laget også smaker.

 66. Må tilføye. Den ene av kokkene som ble nevnt spurte om oppskriften. Jeg svarte at jeg har egentlig ingen oppskrift, men vet hva som skal i.
  Da svarte han; « En god kokk bruker ikke oppskrift».
  Jeg er så heldig å ha fått en livsledsager med samme syn.
  Gode råvarer og kjærlighet er tingen.

 67. Glemte helt å nevne at ketchup ( Idun) er absolutt nødvendig. Eller litt sukker. 1/2 ts Monosodium Glutamate er heller ikke å forakte. Asiabutikkene har det til rimelig penge.

 68. En vanvittig god oppskrift! Bacalao’en smaker helt fanatastisk! Og oppskriften lykkes i Sørlandet også. Takk for oppskriften Lasse!

 69. Digger denne oppskriften 🙂 både måten den er skrevet på og smaken. Baccalao blir servert hver gang jeg får familien på besøk. Min sønn ønsket denne baccalaoen som festmiddag da han feiret 20 års dagen.
  Mitt spørsmål: Har du vurdert å lage en kokebok? Jeg kommer garantert til å kjøpe den både til meg selv og som gave til fam medl. 🙂
  Hilsen randi

 70. Hei, Randi!

  Jeg har aldri vurdert å lage kokebok, men ble veldig glad og smigret over det du skrev! Det var kjempehyggelig å høre. Og dersom jeg plutselig skulle finne på å begå en bok, vil det nok bli behørig annonsert på denne siden! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.