Dagens livsfarlige

I serien «Dette er livsfarlig i dag», har Dagbladet kommet til varmtvann. Det er vissnok skikkelig farlig, for det får man legionella av.

Det har nemlig kommet fram at varmtvann under 60 grader kan medføre at bakterier blomstrer opp, og deriblant den fryktede legionella-bakterien. Dette er opplysninger jeg ikke ser noen grunn til å betvile. Jeg kan snarere stå helt inne for dem. Men …

Er det virkelig noen som ikke visste det, da?

I så fall: Realitetsorientering. Lunken varme er gøy for bakterier. Noen bakterier er til og med så bedritne at de trives i 70-80 grader, såkalte sporeholdige bakterier, men de trives ikke i bare vann. Så, varmtvannet må være over 60 grader for å knekke de av våre vannbårne fiender som trives der.

Så presterer Dagbladet videre å skrive «Det viktigste for å unngå legionella er å holde jevnt høy temperatur i varmtvannstanken, og i tillegg kjøre en sjokkbehandling med varme en gang i halvåret. Varmtvannet er altså ikke det man driver Enøk-tiltak med, sier Elstrøm». Dette er i beste fall unyansert.

Hvis varmtvannsberederen din leverer nok varmtvann, holder det lenge med en temperatur på 65-70 grader. Hvis folk nå løper ned i kjelleren for å skru termostaten til 98 grader, vil vi se en bølge av alvorlige forbrenninger som får alle tidligere legionellaepidemier til å fortone seg som en mild forkjølelse. Samt at Ola Nordmanns strømregning heretter alltid vil leveres av et uniformert bud.

Så, folkens: Spar støm, men bruk hodet – og ikke stol på løssalgsmedia. De to siste tipsene her overlapper vel egentlig hverandre.

1 tanke om “Dagens livsfarlige

  1. Jeg har faktisk både hørt og lest at man kan forebygge skader i hjemmet, spesielt der småbarn er tilstede, ved å sette ned temperaturen til varmtvannsberedere. Synes å huske at rådet ble trukket tilbake – men myten lever ennå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.