Pinnekjøtt

illustrasjonSkam og skjendsel! Det ser ut til at jeg har ignorert julematen med stor J for alle nord- og vestlendinger på matsidene mine. Dette kan være fordi til og med jeg synes tilberedningen av pinnekjøtt er en lek, men for ordens skyld, tar jeg den med nå slik at den absolutt utrenede kan få sjansen til å prøve seg før en eventuell pinnekjøttjuleaftensmiddag.

Du trenger:

  • 4-500 gram pinnekjøtt per person (Det finnes utvannet eller «gryteklart» pinnekjøtt, men med mindre du skal spise det samme dag, er det ikke noen grunn til å kjøpe det).

Til kålrotmosen:

  • 300 gram kålrot per person (sånn cirka, da – kjøp nok, kålrot er ikke noen utgift å snakke om, akkurat), og til hver kilo kålrot:
  • ¼ ts pepper
  • ca. ½ dl kraft fra koking
  • 1-2 spiseskje merierismør
  • 2-3 spiseskjeer fløte
  • Poteter – både som tilbehør, og noen få i kålrotstappen

Tilberedning:

Pinnekjøttet vannes ut i 8-10 timer (jeg går ut i fra at det er ferdig oppkuttet, ellers må det deles mellom hvert ribben først). Bytt gjerne vann en gang. Deretter legges det på damprist i en kasserolle, og kokes i to timer. Egentlig skal det være bjørkepinner i kasserollen. Hvis du skal prøve deg med et slikt stunt, så merk at det ikke er snakk om pinner med bark og hele greia, da. Slike pinner selges på butikken, kjøp heller der enn å gå løs på trær i parken eller slikt. Men bjørkepinnene er slettes ikke nødvendige.

Mens pinnekjøttet koker, lager vi stappa. Del kålrota i skiver, og skrell dem. Kok mørt i lettsaltet vann, sammen med to-tre poteter per kilo kålrot. Når dette er godt kokt, tømmer du av vannet og moser kålen med en rotmoser. Har du ingen rotmoser, så stikk innom nærmeste jernvare og beskriv problemet, jeg er sikker på at de kan hjelpe deg.

Når kålrota (og potetene) er godt moset, tilsetter du pepper, smør og ca. halvparten av kokekraften. Tilsett deretter fløte og mer kraft, litt etter litt, helt til mosen får en smak og konsistens du synes virker smakfull. Du kan gjerne lage dette mens pinnekjøttet fortsatt damper, bare pass på at du ikke tar all kokekraften.

Pinnekjøttet kan serveres rett fra kjelen med stappe, resten av krafta og kokte poteter. Jeg foretrekker å steke det ferdig dampede kjøttet litt, 5-10 minutter på 225°C i steikovnen, men dette er en smakssak. Prøv deg fram!

Oppdatering:

Det er en ting jeg glemte med denne retten: Den er temmelig råvareavhengig. Det er jo tross alt stort sett kjøtt …

illustrasjonDe fleste norske leverandører har jo OK kjøtt bare det ikke er for gammelt – vi har ofte handlet Gilde – men her om dagen fikk jeg en åpenbaring:

Pinnekjøtt fra Aronmat

Dette er delikat pinnekjøtt, med mye kjøtt på beina. Det er tørket i ro og mak, i frisk havluft. Dette gjør det til det mest smakfulle og aromatiske pinnekjøttet jeg noen gang har smakt. Det koster noen tiere mer enn andre per kilo, men jeg nøler likevel ikke med å anbefale det på det varmeste.

Siden Aronmat er et tromsøfirma, vet jeg ikke om de leverer over hele landet, men pinnekjøttet finnes i alle fall i frysedisken her på Coop Fauske. Så, hvis du ser det, prøv det. Og nei, jeg har ikke fått noe gratis for å skryte så mye av Aronmat, dette er helt uoppfordret! 🙂 God apetitt!

32 tanker om “Pinnekjøtt

  1. Pinnekjøttet til Arnomat har fått mye skryt de siste årene. Jeg tror ikke jeg har smakt det selv, for vi kjøper som regel pinnekjøtt hos Mydland (som har sammenheng med at julebonusen på jobb pleier å være et gavekort på mat hos Mydland) – og det kan også anbefales på det varmeste.

  2. Da skal «Husk informasjon?» være i orden, og hvis jeg forsto Mark rett, er også linkelementene slik de skal være.

    Når det gjelder underscore og *, sleit jeg så med det en stund – det ble en veldig lang og stygg regexp for å fange opp spesialtilfeller – at det foreløpig er på vent. Men jeg forstår _usenet-syntaks_ også, jeg 🙂

  3. Pinnekjøtt er utvilsomt julens største måltid. Deretter er det for meg lutefisk. Så er det helt sikkert noe imellom jeg har glemt, og på siste plass havner ribba. Den feite, glisne, ekle ribba.

    Dog, kald ribbe er lyn-godt! Godt grovt, nybakt brød med meierismør, grov sennep, et godt, tjukt stykke kald ribbe og sur agurk på, er noe av det herligste jeg spiser til frokost i jula.

    Aaahhhh!

    PS: Lasse! Fy! Glemme , da. Tsk, tsk, tsk. 😉

  4. Hør, hør på alle ovenfor, Lasse!. Pinnekjøtt er den absolutte julemiddagen over alle julemiddager. Men jeg kan bøye med halvveis (annenhver julaften), siden det ikke er jeg som svetter over julegrytene =).

  5. Dét jeg forsøkte å si at du glemte, var label-elementet rundt «Ja» og «Nei» i skjemaet ditt. All tekst i et HTML-skjema kan faktisk med fordel pakkes inn i «label», så sant teksten tilhører et element.

  6. Asbjørn: Aha – jeg syntes du uttrykte deg usedvanlig klønete 😉 Nå skal <labels> være på plass.

    Men under denne prosessen har et nytt problem dukket opp: Validatoren gir en feilmelding jeg absolutt ikke ser kilden til.

    Noen som kan hjelpe?

  7. Ahh – jeg hadde en mistanke om dette, skjønner du – men hverken «TRUE», «yes» eller «1» fungerte som attributtverdi. Jeg kom ikke på å prøve med «checked», og fant ikke fram i dokumentasjonen.

    Men nå ble det vakkert, her – tusen takk for hjelpa, og for å minne meg på at man aldri blir utlært 😉

  8. Hilsen fra en halvnorsk Københavner!! Jeg savner en opskrift på hvordan man SELV laver pinnekjøtt!!!! Har ledt på Google…men kan ikke overskue alle 6.000 muligheder på orden «pinnekjøtt». Kan en hjælpsom nordmand eller -kvinde hjælpe mig??
    Jeg spiser pinnekjøtt en gang om året, men DYRT at få sendt fra Norge til DK!!
    Årets bedste måltid!!!!! Lisbet

  9. «Kjøp saueribbe i forbindelse med slaktingen om høsten. Voksne, men unge sauer er best, de er saftigere og har mer smak enn lam. Legg kjøttet i tørrsalt i en vaskebalje i 4- 5 døgn. Siden skal det henge mørkt og kaldt i to måneder fram til jul»

    Dette er fra Lars Barmen, nåværende NRK-kokk. Det du må tenke på i Danmark, er kanskje å få det kjølig nok.

    I Danmark har dere kanskje fremdeles noen slaktere fremdeles? Hvis du legger problemet fram for en av dem, er jeg sikker på at du kan få råd og tips. Er du ekstra heldig, får du kanskje hjelp, også.

    Aronmat som jeg nevner over her bruker bogen fra dyret i tillegg til ribba. Det syntes jeg var svært vellykket.

  10. Stine: Det er nok helt riktig. Jeg har ikke sett uttrykket utvannet, men jeg har opplevd gryteklart pinnekjøtt, og det har vært ferdig vannet. Og alltid frossent, forøvrig. Så hvis det står på ditt pinnekjøtt at det er «ferdig utvannet», er det nok bare å putte det i gryta.

  11. Flott med en enkel og grei oppskrift på pinnekjøtt!

    Har ikke sett eller prøvd Aronmat siden vi bor på Vestlandet, men villsaukjøtt er en slager her i huset.

  12. Hei

    Jeg håper at pinnekjøtt fra Aronmat blir å finne på østlandet, men det spørs vel?

    Jeg er vestlandsjente og pinnekjøttelsker. Men du har «glemt» en viktig ting: Det må være mårpølse til. og det må være Strandamår! Den skal kokes med kjøttet og grilles i ovnen, sammen med kjøtet, ca 15 minutter.

  13. Villsau har jeg bare smakt i en annen sammenheng, Anne Kjersti, og det var himmelsk. Jeg kan tenke meg det blir fremdragende pinnekjøtt. Og joda, Elisabeth – mårpølse hører med. Jeg tror den er fra Stranda den vi pleier å kjøpe.

  14. Hei
    Vi bruker en spesiell saus til pinnekjøttet, som kalles «sirupssaus». Det er en saus laget som en frikasesaus ved at man varmer litt smør, tilsetter hvetemel til en jevning som spes med kokekraften som pinnekjøttet har trekt i til en passe tykk saus (pass på at kraften ikke er for salt og ikke ta med fettet som flyter oppå kraften). Så kommer det spesielle, lys sirup. Det skal være så mye at det smaker ganske søtt og godt, men her er det smak og behag. Det blir ikke jul før sirupssausen er på talerkenen, sammen med pinnekjøtt, poteter og kolerabistappe. Juleøl og aqavit

    • Hei!
      Her i huset bruker vi også sirupssaus, og jeg lærte det av en nabo som opprinnelig er fra Midøya, (Midsund kommune, Møre og Romsdal). Hun lagde sausen rett og slett med like mengder smør og sirup, feks. 500 gr. meierismør og 500 gr. lys sirup…..smelt smøret på lav varme og tilsett sirupen og rør sakte rundt….skal ikke kokes!, men varmes godt opp til kokepunktet. Husk å dyppe sausskjeen dypt ned når du forsyner deg, slik at du får med deg sirupen (den er tyngst og legger seg etterhvert nederst) Nam-nam 🙂

      Hilsen Hilde, bosatt i Oslo 🙂

  15. Hei, fin side dette.
    Jeg lager pinnekjøttet selv av steinaldersau som jeg har ute på ei øy.
    Jeg lager saltlake, rører i salt til poteten flyter og har i litt sukker.
    legger kjøttet i og venter ca 5 døgn.
    Så røyker jeg kjøttet, i år har jeg røyka det i lavouen med bjørk (uten bark) og er litt spent på resultatet, det er en anelse varmrøkt.(trenger kortere tid i dampinga)
    Har ikke smakt bedre pinnekjøtt enn det jeg lager av steinaldersauen.

    God jul hilsen Egil

  16. Mtp pinner til pinnekjøtt. Hvorfor bruker man pinner og ikke rist i kjelen? Har pinnene noe effekt eller er det bare tradisjon som ikke må glemmes?

  17. Jeg tror pinnene stort sett er tradisjon, Kjell-Oddvar. Det skal jo være reine bjørkepinner uten bark, så jeg kan ikke tenkte meg at de setter noen smak. Jeg har laget både med og uten pinner, og ikke kjent noen forskjell i smaken.

    Men til jul kommer jeg nok til å bruke bjørkepinner — siden jeg av en grunn som vil være litt for komplisert til å komme inn på, har godt med slike pinner akkurat nå :-).

  18. Det blir nok pinnekjøtt hos oss i år. ArnoMat selges flere steder i Trondheim, så jeg håper det fortsatt holder samme kvalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.