Straffbar røyking

Selv om mange mener mye om det, ser det ut til at vi får ny røykelov om ikke lenge. Jeg synes det er en flott lov, men slettes ikke feilfri. Og «Foreningen for bedre uteliv» påpeker i følge NRK østlandssendingen det noe merkelige i at røykere ikke kan kastes ut fra utesteder om de røyker på tross av lovgivningen, og at det i tillegg er serveringsstedet som er det eneste som risikerer tvangsbøter, mens røykeren ikke risikerer straff i det hele tatt.

«Hvis man skal si at det er forbudt å røyke på en restaurant må man kriminalisere røykeren og ikke de som driver utestedet», sier en talsmann for foreningen videre. Og her er jeg helt enig. Skjevheten i dette blir omtrent som med skjenking til mindreårige i dag, hvor det er helt i orden å forsøke å lure til seg en øl for en 17-åring, mens utestedet som serverer denne ølen risikerer å miste bevillingen.

Dette er med på å frata folk ansvar for sine egne handlinger. Hvis man røyker et sted hvor eieren eller lovverket sier det ikke er lov til å røyke, er det klart at man bør kunne møte konsekvenser. Og hvis man lurer et skjenkested til å servere seg alkohol når man ikke har lov til å drikke, bør man ta en liten halvpart av skylden – selv om utestedet i det siste tilfellet også har ansvar for å kontrollere, og skyld dersom kontrollen er for dårlig.

6 tanker om “Straffbar røyking

 1. Jeg er enig, Lasse, men jeg synes begge deler burde vært ulovlig, jeg. Ulovlig å tillate oppførselen, og ulovlig å oppføre seg slik for kunden. Både når det gjelder øl-drikking for mindreårige, og røyking. Utestedet bør naturligvis få den saftigste boten (bøter bør alltid stå til inntekt slik at det svir like mye for alle), men drittsekken som røyker burde selvfølgelig også bli klekkelig straffet. Det samme gjelder 17-åringen som har lurt betjeningen.

  Problemet med at bare den ene part blir straffet, er at den andre konsekvent vil jobbe mot dette og ikke har en fordømt dritt å tape på det. Hvis alle blir straffet, vil dette virke avskrekkende på — alle — og dermed kan vi kanskje kvitt svineriet.

 2. Jeg skriver nå om røykeloven, og tenkte å skrive en kommentar her. Det virker som du har peiling, mye mer enn jeg har hvertfall. Men vet du hva straffen er for:
  – å røyke inne på utesteder?
  – å bli tatt for å røyke eller snuse hvis du er over 16, og under 18?

 3. Hei, Kaja!

  Jeg er på ingen måte noen advokat, men jeg så litt i Lovdata, og jeg kan fortelle deg hva jeg forsto av det jeg leste:

  Å røyke inne på utesteder er ikke straffbart, men den som driver utestedet har plikt til å holde det røykfritt. Den som røyker, kan (skal) imidlertid bli vist bort fra utestedet dersom han eller hun bryter røykeforbudet.

  Utestedene kan bli bøtelagt for å ikke holde lokalene røykfrie.

  I tillegg er det jo slik at utesteder med skjenkebevilgning har en rekke krav på seg for å få beholde skjenkeløyvet. Jeg har ikke sjekket reglene, men jeg antar at en bevillingsinnehaver som ikke bryr seg om røykelovens bestemmelser, vil kunne miste retten til å skjenke alkohol.

  Når det kommer til 16-18-åringer som røyker, tror jeg rett og slett ikke at de er mulige å straffeforfølge. Jeg ser ingen steder at det er forbudt for 17-åringer å røyke. Men det er forbudt å gi eller selge røyk og snus til mennesker under 18 år. Straffen er vel her også bøter.

  Men vil du ha helt sikre svar på dette, må du nesten ta kontakt med noen som er bevandret i jussens verden — jeg har bare ti vekttall arbeidsrett 🙂

 4. Hei, Lasse.

  Jeg syntes du bør fokusere på en ting av gangen, når du først snakker om straffbar røyking også går videre til selging av øl til mindreårige, uansett vil jeg faktisk at røyking skal bli helt forbudt og om man blir sett med det i offentlige områder kan man risikere bot.

  Men det med selging av øl til mindreårige syntes jeg skal du la være i fred, selv om det er ulovlig, fordi det har ikke noe med deg å gjøre så lenge du ikke kommer i fare med den personen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.