Billig(ere)

«Fra og med tirsdag får alle nye og eksisterende Tele2 Mobil Pluss kunder 10 kroner billigere månedsavgift», melder Digi.no. «Det gjør de ikke det, så», melder jeg.

De får imidlertid 10 kroner lavere månedsavgift. Det betyr at «Tele2 Mobil Pluss»-kundene får et billigere mobilabonnement. En avgift kan være høy eller lav, rimelig eller urimelig – man aldri dyr eller billig.

Poenget her, er at «billig» og «dyrt» er begreper vi bruker om varer og tjenester, ikke det vi betaler for varene og tjenestene. Det finnes ikke billige og dyre priser, like lite som det finnes billige og dyre avgifter. Går du på Rimi 1000, finner du imidlertid ganske mange billige varer. Og sikkert noen dyre varer, også.

Som kommunepolitiker får jeg også høre at noen synes de kommunale tjenestene koster for mye. Det er da fordi vi har for høye (ikke «dyre») avgifter, noe som gir en høy grad av egenbetaling (og ikke «dyr egenbetaling»). Jeg kan på mange måter være enig i at gebyrene er høye, og at tjenestene kan bli dyre. Men det er regjeringa sin feil 🙂

11 tanker om “Billig(ere)

 1. «Rimi 1000» var en omskriving for «alle norges billigbutikker» det da, skjønner dere. At ingen forsto hva poenget var, sier vel kanskje mer om bloggeren enn mottagerne?

 2. Det er da klart at en avgift kan være billig. Faktisk kunne man si at alle avgifter burde være billige, dersom man vil bruke et litt gammeldags og vanskelig språk.

  Dermed så er det selvsagt mye bedre å snakke om lave avgifter.

 3. Jeg husker da billig-kjedene ennå satt i startgropa, og du kunne finne RIMI 500, og saktens også RIMI 700 om jeg ikke husker leif.

  «Billigere» blir kort og greit brukt pga. at det oppleves som positivt for leseren. Ordet er rett og slett positivt ladet. «Lavere» er nøytalt og påvirker ikke leseren verken den ene eller andre veien.
  Dette har med nervesignaler å gjøre, og hva vi forbinder med enkelte ord. Frank Beck, kjent motivator, er sjef på dette. Det er utrolig hvor mye lenger du kommer f.eks. i en konflikt/diskusjon ved å konsekvent benytte positivt ladede ord, og samtidig unngå negativt ladede.

  Sitatet fra digi.no forteller meg dermed at Tele2 har greie på markedsføring, kjenner sine kunder og velger sine formuleringer med omhu.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.