Refleksjoner

refleksBlant mine verv er et sete i kommunestyret her jeg bor. Som en middels liten kommune i Nord-norge, sliter vi med en økonomi som gjør at vi må foreta noen upopulære innsparinger fra tid til annen. En av de vi gjorde i forrige budsjett, var å spare noen penger på gatebelysning om kveldene. Det ble det bråk om.

På enkelte hørtes det omtrent ut som om bilene kjørte i stummende mørke, uten noen form for lysinnredning på. For naiv som jeg er, tenkte jeg at «ellers vil jo refleksen vise hvor fotgjengerne og syklistene er! Men den gang ei.

8 av 10 av norges befolkning bruker ikke refleks. Og i mitt fylke, Nordland, er det enda verre, her er det kun ni prosent som gidder å påføre seg refleks. Ikke rart folk er redde for å bli påkjørt!

Men altså: Alt er ikke alltid alle andres feil. Noen ganger må vi gjøre noe selv, også. Å bruke refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent. Reflekser er gratis, jeg hentet i Nordlandsbanken siste gang – banker og forsikringsselskaper deler gjerne ut slikt – og skulle det være for vanskelig å finne, så selger Trygg Trafikk en reflekspakke med vester og det hele til kroner 125,-.

Bli sett. Bruk refleks. Enten gatelysene lyser eller ikke.

6 tanker om “Refleksjoner

  1. Bravo! Genialt at det finnes folk som er i mot EU!

    Bruker DU, Lasse, refleks? Eller bare Anders? Foreldre flest plar jo å vere meir obs på at ungen deira må ha refleks, sjølv trur dei at bilister ser dei (av ein eller annan grunn.).

  2. Jeg har festet reflekser i alle lommer på alle vinter- og høstjakker som finnes i huset. Unntaket er 14-åringens som hevder refleks og sykkelhjelm er mobberegel numero uno blant ungdom for tiden.

    Ting har ikke forandret seg mye siden man ble hengt ut for å bruke lue om vinteren, skjønner jeg.

  3. Joda, Elf – det finnes sikkert miljøer der slikt er «farlig». Trikset da, blir vel å hjelpe gutten til å velge klær, bagger og lignende med innesydd refleks. Det finnes en god del stilige slike. Og selvfølgelig holde sykkelen i forskriftsmessig stand hva refleks og lys angår.

  4. Ja, refleksbånd har blitt løsningen. Heldigvis går han stort sett i treningsklær og de har ofte slike ting innsydd i seg. Sykkelen er i forskriftsmessig stand. Han får sykleforbud hvis jeg tar han uten lys på sykkelen når det er mørkt, og siden han vet at det tar en halv time å gå samme strekning som han sykler på fem minutter når han skal på fotballbanen, har han hørt veldig godt etter så langt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.