Avstemning: Fontstørrelse

Jeg er egentlig av den formening at det er brukerens innstillinger som i så stor grad som mulig skal bestemme hvordan en webside skal se ut. Det er en av grunnene til at jeg ikke lenger sier noe om hvor stor brødteksten på siden min skal være, hvis den er for stor eller for liten, kan du bare endre dine innstillinger.

Noen er imidlertid litt uenig med meg der, siden stort sett alle nettlesere har standardinnstillinger som gir temmelig stor skrift. Det gjør også at de fleste som lager websider, reduserer skriftstørrelsen noe, og dermed bidrar til å videreføre «problemet». Jeg greier ikke å bestemme meg for hva jeg skal gjøre, så jeg spør derfor Folket: Hvilken fontstørrelse bør jeg bruke på brødtekst?

A: Denne som er i dag

B: Denne, som er litt mindre: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

C: Denne, som er enda mindre: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Legg igjen en kommentar med din stemme!

24 tanker om “Avstemning: Fontstørrelse

 1. Siden det er mulig å endre font størrelsen på nettsiden din på en enkel måte så spiller det ingen rolle for meg. Stortsett så liker jeg å lese en litt for stor font isteden for en som er litt for liten.

 2. Når det kommer til lesbarheten synes jeg ikke det gjør den helt store forskjellen, så du kan for min del fortsette med A. Når det er sagt synes jeg en mindre font er penere, og bruker også mindre fonter selv. Ergo ville jeg nok gått for B.

  (Og jeg er fullstendig imot at man som utvikler ikke skal ha lov til å gjøre valg på vegne av sine brukere, med henvisning til at det er noe brukerne kan gjøre selv. Dette er noe de aller færreste gjør, eller kan, og følger man denne tankegangen kan man droppe CSS fullstendig og heller bare skrive strukturert (x)html.)

  Når det kommer til hva du skal definere fontstørrelsen i er det mange forskjellige meninger, men på et nylig prosjekt har jeg funnet ut at prosent er det greieste. Definerer du i pixler vil du ikke kunne endre skriftstørrelsen i IE, og definerer du i em kan dette gi et merkelig resultat for de som ikke bruker standardinnstillingen i IE. Forskjellen på ‘normal’ og ‘small’ er enorm, og mye større enn den blir hvis du bruker prosent.

  Eller kort sagt, min erfaring er at prosent gir en mest mulig lik opplevelse i IE, Moz/Firefox og Opera 🙂

 3. Jeg stemmer for A. Men det er jo din hjemmeside så det jo du som bestemmer. Et tips, gjør det du føler deg komfortabelt med for det er jo det som er det aller viktigste. Lykke til videre!!!.

 4. Da jeg sitter langt unna skjermen og liker stor skrift når jeg skal lese mye tekst (selv om jeg ser godt), kommer jeg nok til å øke skriftstørrelsen nær sagt uansett hva du gjør. Men som standardstørrelse er B helt klart penest, så jeg gir den en knapp.

 5. Jeg synes det var best slik du hadde det før, hvor man kunne justere størrelsen på teksten opp og ned med et par A-er du hadde på siden. Men hvis du går bort fra det stemmer jeg for B. A er etter min mening for stort. Men så er jeg typograf av utdanning og yrke. 😉

 6. Dersom det ikke lenger skal være mulig å stille inn størrelsen etter eget ønske, må jeg stemme B. A er simpelthen for stor; den er ikke pen å se på, og jeg føler at jeg ikke helt har oversikt over det jeg leser slik det er nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.