Papirfotoets død

Fotorådet, en forening for importører, distributører, kjeder og fotolaboratorier i Norge, hører klokkene ringe for seg ved at elektronikkfirmaene (og for den saks skyld Rema 1000 og Rimi) stikker av med stadig mer av omsetningen på fotografiapparater, samtidig som disse digitale kameraene gjør at færre bilder fremkalles på papir.

Bekymringen for egen virksomhet er selvfølgelig forståelig og riktig, men måten denne fremkommer på i Digi er likevel noe tendensiøs. Informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet sier i følge Digi dette:

Det er ikke det samme å se på noen i en PC-skjerm som i et album. Dessuten vet vi at harddiskene før eller siden vil krasje. Vi har ofte fått henvendelser fra fortvilede brukere som har mistet tusenvis av bilder fordi de ikke har tatt sikkerhetskopi.

Joda, harddisker krasjer. Det vet de fleste som har datamaskin. Men det betyr ikke at alle må miste digitalbildene sine. Snarere tvert i mot!

I og med at harddisker krasjer, *må* man ha backup av såpass viktige ting som dobbeltlagring. Og hvis du ser for deg merkelige programmer og store båndopptagere når du hører ordet «backup», så ta det helt med ro – det er bare snakk om dobbeltlagring. Tre enkle måter som jeg skulle tro hvermannsen får til, er:

 1. CD-brenning (eller DVD-brenning hvis samlingen din begynner å bli stor). Hvis du skal være helt sikker, så brenner du dobbelt, og legger en CD eller DVD et sikkert sted, som for eksempel i et arkivskap på arbeidsstedet, i en bankboks eller noe lignende. En harddisk kan ryke og både en og to CDer kan bli for gammel. Men at alt dette skal skje samtidig, er lite trolig.
 2. Ekstern harddisk. Jeg har en slik. Veldig grei, bare koble den til USB2-porten og kopier over det du måtte ha av digitalbilder. Hvis du gjør dette en gang i uka eller noe sånt, kan jo også denne være med på jobb eller ligge hos noen venner i mellomtiden, slik at du ikke mister alt ved en brann.
 3. Nettjenester som Eurofoto, Fotoknudsen, Preus foto sikkert et uttall andre. Her ligger bildene dine lagret på en server et annet sted, og er således også en brannsikring i seg selv. Men følg med, slik at du ikke går glipp av noen virksomhetsnedleggelse.

Det aller beste er selvfølgelig å kombinere flere av disse mulighetene for ytterligere sikkerhet. Digitale bilder som er lagret på en sikkerhetskopi utenfor hjemmet er faktisk sikrere enn de gode, gamle fotoalbumene, siden de faktisk tåler brann og annen ødeleggelse.

Jeg har full forståelse for at Fotorådet er bekymret for egne medlemmers virksomhet, men at kulturarven vår er i fare i og med at papirfotoene blir skjeldne, det tviler jeg på. Snarere tvert i mot, faktisk – klart det vil være mange bilder som forsvinner på grunn av manglende sikkerhetskopiering, men på den andre siden tas det mange fler bilder når man ikke trenger å betale for fremkalling av hvert enkelt. Så bare pass på bildene, dere!

16 tanker om “Papirfotoets død

 1. For den som har anledning til slikt kan jeg anbefale en egen boks tilkoblet internett, som driftes hos en ISP. Selv har jeg en boks på 160 giga hvor jeg laster opp bl.a. bilder som backup. I tillegg tar ISP-en backup av boksen igjen. På en ADSL-linje tar det naturlig nok laaang tid å laste opp bilder, så det kan kanskje lønne seg å være like frekk som meg, å «låne» båndbredde på kontoret etter arbeidstid.

 2. Jeg må legge til at Googles gmail-tjeneste er perfekt til sikkerhetslargring av digitale bilder og andre filer man er glad i.

  Jeg tar også sikkerhetskopier på DVD, men det hjelper lite hvis DVDene blir skadet i f.eks brann.

 3. Trond: Gmail er slettes ikke ille, og med Gmaildrive blir det enda enklere. Og når et sjelder DVDene, er jo de lette å ta med seg, da – til jobb, en kompis, en bankboks eller noe sånt.

 4. Helt enig! Min erfaring etter at vi kjøpte digitalt fotoapparat, er at vi tar flere bilder. Vi liker imidlertid å lage album, og resultatet av at det tas flere bilder, er også at vi får kopiert flere bilder på papir! Sikkerhetskopiering er bare snakk om egne rutiner.

  NB: Du skriver «fremkalt» om digitale bilder. Du mener «kopiert» – du legger vel ikke de digitale filene i syrebad 🙂

 5. Veldig bra gjennomgang, Lasse! Selv tar jeg tusenvis av digitale bilder hvert år, og jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har funnet en optimal løsning for lagring av bildene. Dvs. jeg har originalene på min daglige maskin, en backup på en ekstern disk og ekstern lagring på en maskin jeg eier hos en ISP.

  Min utfordring er derimot å holde alle kopiene synkrone. Jeg må huske å kopiere de både til den eksterne disken og den eksterne maskinen. Ikke en veldig komplisert oppgave, men det krever manuelt arbeid og tenking hver gang.

  Ideelt sett vil jeg ha en løsning hvor jeg «trykker på den magiske knappen» og bildene sikkerhetskopieres automagisk. Hadde tiden bare strukket til skulle jeg skrevet meg et program…

 6. Her i Molde stengte for litt siden en av de eldste fotobutikkene i byen. I motsetning til de andre som er igjen hadde han IKKE tilpasset seg den digitale tidsalder. Men jeg tror også de sliter.

  Personlig har jeg nesten helt sluttet å bruke mitt analoge kamera. Hvorfor i all verden skal jeg bruke masse penger på å fremkalle bilder? Men jeg vil nok savne fotobutikkene. Akkurat som jeg savner postkontorer…

 7. Torbjørn: Når det sier fremkalling, mener jeg stort sett det. Digitalkameraene har jo redusert behovet for fremkalling siden det er ikke så mange som bruker film lenger. Og den dyre kopieringen, forstørrelser, takktkort og så videre er vel snart det eneste bransjen tjener penger på …

 8. Godt. Undertegnede er litt redd for å miste data etter hvert, og har også en ekstern harddisk.

  Til den eksterne harddisken (250Gb) går det to backuper hver natt. En full backup og en inkrementell. Det blir ryddet (automatisk) på harddisken kontinuerlig så jeg har her en full daglig kopi 7 dager bakover i tid, og en inkrementell som jo bare er forandringene fra «sist».

  I tillegg kjører jeg en full; og en inkrementell med samme «oppsett» til FreeBSD-boksen i kjelleren. Der har jeg satt av en egen 250Gb – disk til nettverksbackup.

  Så alt i alt har jeg mye backup. Det som kan skje er jo at huset brenner opp (men skulle det skje så tror jeg backupen er minste problem). Ellers ser jeg meg som relativt godt sikret nå.

  Men! Jeg tar altså ikke bare backup av bildene mine. Jeg tar backup av alt jeg har på disk.

 9. Kyrre: Fra folk som har mistet alt i brann, har jeg fått forståelsen av at det å miste bildene faktisk er et av de verste problemene med en brann – selvfølgelig med unntak av evt. tap av liv, da.

  Materielle ting kan kjøpes igjen. Kunstverk og fotografier er borte for alltid. Og med dem forsvinner mange minner. Kanskje i det minste en årlig dvd-backup til bankboksbruk må på todo-lista?

 10. Joda. Jeg kan skjønne at det er slik for mange. I mitt tilfelle er det dog ikke så farlig. Det er ergelig, men ikke kritisk i det hele tatt. Jeg har minnene godt lagret i bakhodet også 😉

 11. Knut: Jeg kopierer færre bilder til papir enn jeg gjorde før jeg fikk kjøpt meg digitalkamera, men jeg kopierer opp flere velykkede bilder til papir enn jeg gjorde før, og jeg sender ofte kopier elektronisk (og på papir til slekt, venner og familie).

  Totalt sett så har jeg en større produksjon av gode papirbilder enn før, og jeg regner med at det samme gjelder den jevne nordmann.

  Fotolabratoriene vil fortsatt ha sitt og gjøre, det er rimeligere for meg å få bilder kopiert opp av FotoKnudsen enn å skrive de du hjemme. Kanskje går total volumet litt ned for fotolabratoriene, men med litt markedsføring kan de sikkert få flere til å bestille papirkopier.

  Papirfotoets død er sterkt overdrevet

 12. Knut: Det at det blir lagret bilder på optiske medier med begrenset levetid er selvfølgelig et problem, men de fleste lagrer likevel bilder på harddisker som ikke blir ødelagte i krasj, og kopierer de samme bildene over på nye harddisker etter hvert som datautstyret oppgraderes. De aller fleste bildene vil dermed leve lengre enn optiske medier – og lengre enn mange papirbilder og deres negativer.

  Og hva flertallet angår, vet jeg ikke om jeg er i det eller ikke. Kanskje flertallet er flinkere enn meg til å sikkerhetskopiere, for alt jeg vet. Men om du mener at de ikke er det, er kanskje informasjon om og utstyr for dette noe dine medlemmer burde satse på å selge? Intensjonen min med dette innlegget var i alle fall å gi dem som måtte vite mindre om dette enn meg noen gode tips, i stedet for å skremme dem med skremselspropaganda om at de ødelegger kulturarven. Jeg kan ikke se at det skal være så ille?

  I filmfotoets dager, lagde vi papirkopier av alle bildene vi tok. Det var veldig dyrt, det ødela mye av fotogleden for mange og det sørget for at i alle fall jeg var veldig gjerrig med hva jeg brukte film på. Den tiden er over. De som tidligere levde av å fremkalle og kopiere bilder dermed finne noe annet som hovedbeskjeftigelse – eller skifte yrke.

  Og det kan man selvfølgelig bli litt melankolsk over. Men jeg er likevel glad jeg slipper å betale for papirtrykk av alt jeg knipser. Jeg betaler også med glede for kompetanse for papirkopiering når det er bilder jeg er glad i.

  Jeg tror Fotorådet hjelper sine medlemmer best ved å ta i mot digitalrevolusjonen, og heller prøve å leve av og med den, enn å kjempe i mot den. Det betyr nok færre kopieringer – men helt sikkert en god del spesielle store og dyre forstørrelser, lerretstrykk av bilder og så videre. Gjør som for eksempel min lokale kompetanseleverandør, fotograf Holst på Fauske; fortell kundene at fotolaboratoriet også er kompetansesenteret for digitalfoto. Det kan nok være penger i det.

 13. Jovisst snakker jeg OGSÅ for min syke mor – for hun er tildels ganske syk! Og det ER riktig at det fotograferes mer enn noen gang. Helt flott! Men likevel er tallenes tale svært klare: Det kopieres færre papirbilder enn før og det lages færre fotoalbum. Og det i seg selv er en kulturarv. Til tross for sikkerhetskopier (som svært mange IKKE tar før de har hatt uhell/krasj), så kan vi være ganske sikre på at det vil være lagret bilder på CD/DVD-plater som om X antall år er uleselige.

  Hvis dere tror at FLERTALLET av norske husstander er så flinke som dere til å ta sikkerhetskopier på harddisker så tar dere dessverre grundig feil. Til neste år skal vi sjekke akkurat dette punktet.

  Det antall husstrander som overfører bildene i tusenvis over nettet er en BRØKDEL. Flott at noen gjør det, og tilbudene vil bli bedre i framtiden – også noen med automatiske løsninger. Men uansett føler vi/jeg at det er viktig å si fra at noe viktig er i ferd med å skje med familiearven for en god del mennesker.

 14. Scrapbooking har blitt kjempepopulært i det siste, og er forøvrig ingen ny oppfinnelse her i heimen. Jeg har alltid likt å klippe og lime inn fragmenter av bilder, billetter, brosjyrer, servietter, kart, avisutklipp, pressede firkløvere og annet som er for hånden, med en passende tekst til inn i fotoalbum. Etter jeg selv fikk digitalkamera, passer jeg på å få skrevet ut bilder av viktige hendelser hos fotografen på ordentlig fotopapir. Kvaliteten hos fotograf Holst er mye bedre enn hos andre som driver med nettfremkallinger. I tillegg suplerer jeg med egne utskifter.

  Dette er med på å gi fotoalbumet en atmosfære som ikke kan gjenskapes på nettet. Det blir ikke det samme å overrekke en CD-plate med barnebilder som et barnealbum med alt tilbehør i konfirmasjonsgave!

  Lenge leve papirfotoet!

 15. Sikkerhetskopi er viktig, men et av de mest tidkrevende og frustrerende prosjekter jeg har hatt det siste året er å overføre alle CDene med kopier til disk. Det var blitt flere kasser, mye duplikater og en del plater som ikke var så sette å lese. Trøsten er at kopiering til neste generasjon lagringsmedie antagelig blir lettere.

  Når det gjelder papirbilder er fotoskrivere blitt så bra og billige at det bare er store bilder jeg lar andre skrive ut for meg. Med fotoskriver hjemme blir det mer papirblder enn noen gang ettersom besøkende slekt og venner kan få kopier med en gang de ber pent eller tar med seg eget blekk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.