Myndighetene utsetter DAB for distriktene

Venter i mange år med full utbygging
Jeg har tidligere uttalt meg kritisk om Norges digitale radiosatsing – dels fordi ikke engang FM-dekningen er god nok ennå, og dels fordi begrepet “hele Norge” stadig omdefineres.

I dag presenterte VG et godt eksempel på hva jeg mener. Her er formuleringen: «Bor du utenfor de blå feltene på DAB-kartet? Da må du smøre deg med tålmodighet i mange år før du kan bruke DAB-radioen din

DAB er ikke for folket. Vi holder på å bygge et distribusjonsnett her i landet som ikke motvirker, men tvert i mot forsterker den inndelingen av A og B-brukere statskanalen begynte på da de innførte et NRK2 som mange ikke kan motta. En statskanal har bare sin verdi dersom den er en allmenkringkaster. Dersom man må bo i sentrale strøk for å se på NRK2 og lytte til alle de nye, fancy kanalene som er DAB only, har vi ikke lenger bruk for NRK, for da har vi ikke noen allmenkringkaster.

DAB har i dag ikke særlig bedre dekning enn TVNorge. Egentlig har vel TVNorge bedre dekning. Det er uansett ikke mye å skryte av for NRK. Hvis NRK har lyst til å beholde aksepten for stillingen som allmenkringkaster, tror jeg de bør stoppe opp og konsolidere. Viktige spørsmål er:

  • Er seer/lyttertall viktigere enn innhold?
  • Er oppslutning viktig relatert til demografi?
  • Er det viktigere å banke TV2 og Kanal 24 enn å opptre som en forsvarlig samfunnsaktør?
  • Vi mottar lisens fordi vi … ?

Misforstå meg rett: Jeg er helt for NRK. Jeg vil gjerne ha en statskanal, og jeg mener NRK er helt i verdenseliten i det aller meste de gjør. Det jeg er skeptisk til, er et NRK som kun konsentreres seg om befolkningstetthet. Vi trenger ingen statsstøttet, kommersiell allmennkringkaster – der har vi TV2. NRK har plikt til å levere et likt tilbud til hele landet. Selv til oss som bor nordom moralsirkelen. Det er det som er hele poenget med allmennkringkastning, og det er derfor vi betaler TV-lisens. Så før noen prøver å fjerne noe av det tilbudet som finnes i eteren i dag, vil jeg først se NRK2 og høre Alltid Nyheter i alle lisensbetalende hjem!

2 tanker om “Myndighetene utsetter DAB for distriktene

  1. DAB er en flopp. England og Norge er de eneste landene som gidder å satse på skiten. I Sverige har de stoppet opp utbyggingen og har ingen planer om å fortsette. Det samme gjelder i EU. Skit i DAB.

  2. Dersom FM-tilbudet opprettholdes, skiter jeg gjerne i DAB, jeg. Problemet er hvis man innfører 80% DAB og omtrent det samme med det digitale bakkenettet for TV, og så faser ut det meste av det analoge.

    Da mister 20% av folket allmenkringkasteren sin, og da mister den silk jeg ser det sin ekststensberettigelse,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.