Å koble seg til en Windowsserver med The One del 3

Dette er fortsettelsen på forrige post og min opprinnelige post om å koble seg til en Windowsserver med Linpus Linux. Om noen synes det er litt pretensiøst med en hel serie med dette, er grunnen til det bare at jeg vil dele opp skriveriene i passende innlegg. Og jeg beklager om jeg av og til bruker teskje for å forklare ting mens jeg andre ganger kanskje hopper over det viktigste, men dette er skrevet mens jeg gjør det, så det er nok ikke så pedagogisk som jeg egentlig kunne ha ønsket. Men kommentarfeltet er åpent for spørsmål og forbedringer!

Et lite påloggingsscript

Vi har gått igjennom kommandoen som trengs for å koble seg til en windowsserver i forrige post. Å putte den i et lite script, gjør at vi slipper å skrive alt hver gang. Det kan høres skremmende ut å scripte, men det er slettes ikke så vanskelig som en kunne frykte.

Det eneste vi trenger å vite i tillegg til alle de opplysningene vi allerede har, er den eksakte plasseringen til mappen vi skal montere den delte Windowsressursen i, den jeg har kalt windowsfiler i tidligere eksempler. På mitt system ligger den i «/mnt/home/», og hvis du fulgte oppskriften i første innlegg om saken er det sannsynlig at den ligger der til deg, også. Hvis ikke må du finne den, eller lage en ny katalog et sted som du vet hvor er. Når du har et terminalvindu åpent, kan du skrive «pwd» for å se hvor du er i systemet.

Nå skal du lage scriptet. Start et terminalvindu og skriv «mousepad winmnt.sh». Navnet på scriptet vårt blir da winmnt.sh. Du får opp et tekstbehandlervindu hvor du skriver følgende (se forrige post for å se hvilket navn, brukernavn og slikt du skal bruke hvis du er usikker):

#!/bin/sh
mount.cifs \\\\192.168.1.2\\filer /mnt/home/windowsfiler -o user=lasse,uid=user,gid=user

Merk at jeg her skriver «/mnt/home/windowsfiler», jeg bruker altså fullstendig bane til katalogen. Lagre og lukk mousepad. Og så må du gjøre noe som er litt spesielt i Linux: Her skilles det nemlig mellom filer som har lov til å kjøre, og filer som ikke har det. Disse filrettighetene i Linux kan du lese om andre steder, nå nøyer vi oss med å gjøre scriptet vårt kjørbart:

chmod 750 winmnt.sh

Nå kan du teste scriptet ved å starte det. Det gjør du ved å skrive enten hele stien til scriptet sammen med navnet — eller bare kortversjonen med «punktum skråstrek» foran scriptnavnet etter som du står i samme katalog som scriptet ligger i allerede:

./winmnt.sh

Hvis alt har gått greit, får du opp den før nevnte feilmeldingen, og blir bedt om å skrive inn passord. Hvis du vil fjerne denne feilmeldingen, må du gjøre en liten endring i scriptet ditt. I Linux kan du sende feilmeldinger til det store, tomme intet med besvergelsen 2>/dev/null på slutten av linja med kommandoen. I scriptet vårt er det altså den linjen som utfører selve monteringen du skal endre. Prøv dette:

#!/bin/sh
mount.cifs \\\\192.168.1.2\\filer /mnt/home/windowsfiler -o user=lasse,uid=user,gid=user 2>/dev/null

Og vips — så var feilmeldingen borte. Eller rettere; skjult. Men i dette tilfellet kommer det ut på ett.

Å kjøre scriptet uten å starte «terminal»

Men hvis vi skal gjøre dette effektivt, eller hvis vi vil lage et skrivebordsikon for å montere Windowsserveren vår, er det jo litt slitsomt å først starte terminal, og så skrive navnet på scriptet for å starte det. Det trenger du ikke.

For å starte det på en enklere måte, trenger du å vite nøyaktig hvor scriptet ligger, altså hele stien til scriptet. Hvis du har gjort ting på samme måte som meg, ligger scriptet kanskje i /mnt/home eller i /home/user. For å starte det på den enkleste måten, trykker du da ALT + F2, skriver «xterm /home/user/winmnt.sh» og trykker ENTER. Da skal det dukke opp et vindu som ber deg skrive inn passordet, og etter det skal du være tilkoblet. Start gjerne maskinen på nytt før du forsøker, det kan både fjerne og tvinge fram feil. (Takk til Lars Haugseth for tipset om xterm)

Hvis du vil lage en oppføring på skrivebordet til denne tilkoblingen, er det ikke så mye som trenger å stå i .desktop-fila du oppretter. Jeg lagde en winmnt.desktop som ser slik ut:

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Koble til Windowsserver
Comment=Dette scriptet kobler opp mot Windowsserveren
Exec=xterm /home/user/winmnt.sh
Icon=neat.png
Terminal=false

Legg den så til i group-app.xml som beskrevet i en annen artikkel.

Hva vi gjør hvis vi har flere shares?

Ofte vil du koble deg til mange delte ressurser på den samme maskinen. Det kan være en share for film, en for musikk og så videre. Det kan du oppnå ved å gjenta mount.cifs-linja flere ganger, men da må du jo skrive inn passordet ditt gang på gang. Det går an å unngå det ved å be scriptet be brukeren om passord, og så legge det inn på riktig sted. Dette er nok litt for viderekomne, så jeg forklarer ikke så mye her, jeg bare legger scriptet for dette ut på serveren min slik at interesserte kan prøve å tilpasse det til eget bruk.

Og til dere som fremdeles henger med: Gratulerer!

11 tanker om “Å koble seg til en Windowsserver med The One del 3

 1. Jeg har ikke selv en One, ei heller erfaring med Linpus, men er fortsatt nyskjerrig på hvorfor du ikke benytter en løsning med fstab for å montere opp disse windows-sharene?

  Jeg har beskrevet montering av samba-shares med fstab under (k)ubuntu på http://folk.ntnu.no/atlefren/post/2007/10/hvordan-montere-hjemmeomrade-og-progdist-i-kubuntu-med-riktige-rettigheter/ hvis noen er interessert (tror tankegangen her skal kunne benyttes i dette tilfellet også)

 2. Hei, Atle!

  Det er noe jeg kanskje tenkte på å nevne ved en senere anledning, men siden du nå linker til din guide kan jeg jo la være. I tillegg til at the One er en maskin som ikke er ment å brukes bare på et sted, og at man derfor kanskje har mange servere man vil koble seg opp mot — på jobb, hjemme, hos naboen … er det to viktige grunner til at jeg ikke bruker fstab til dette.

  Den ene er credentials-fila. Hvis noen stikker av med maskinen min, vil jeg ikke ha lagret passordet til windowsserveren så lett tilgjengelig på maskina.

  Den andre er at jeg likevel må kjøre «mount -a» etter hver boot — maskina mounter opp stasjoner lenge før det trådløse nettet er oppe og kjører, og da gir mount opp å forsøke og koble seg til serversharene.

  Men i andre tilfeller er dette en god løsning, ja — og på min tråd-tilknyttede stasjonære med Ubuntu gjør jeg det omtrent slik som du skisserer. Så takk for at du nevnte det!

 3. Takk for guiden! Har akkurat skrudd sammen maskinen etter å ha installert 1GB ekstra RAM. Skal teste scriptet senere idag.

 4. Hei, Har kjøpt Acer One med Linux og ønsker å kunne bruke den på skolens nettverk VPN Client type. Jeg har fått vite i butikken hvor jeg kjøpte minipcen at det går greit å komme på nett på alt unntatt via VPN Client?

 5. Rita: Jeg må tilstå at jeg i min uvitenhet ikke har anelse om hva dette «VPN Client Type» dreier seg om. Jeg skjønner forkortelsen, men ikke helt hvordan dette skal være skolenettet.

  Mener du at du vil koble deg til skolen hjemmefra, eller er det skolen du skal bruke maskinen? Hvilken skole er det?

 6. Ang VPN så er min gjetning (litt lite opplysninger her, hvilket skolenett, tilkobling hjemmefra eller hva) at Rita ønsker å koble seg på «skolenettet» hjemmefra via VPN, eventuelt at «skolen» bruker VPN som autentisering for trådløst nett (dette er en av mulighetene på NTNU ihvertfall).

  Eier selv ikke noen One, så kan nok ikke være til så stor hjelp, men som en generell kommentar kan jeg jo si at hvis man ønsker hjelp kan det lønne seg å inkludere opplysninger som kan være nyttige for den du spør. Eksempelvis hadde det i dette tilfellet vært hvilken skole det er snakk om, hva som menes med skolenettet.

  Er jo også litt rart at du ønsker å komme deg på et vpn-nett med maskinen når du har blitt fortalt at VPN ikke fungerer (noe jeg stiller meg litt skeptisk til).

  Ellers vil jeg få si at du gjør en god innsats Lasse, med å hjelpe mange Linux-nybegynner på veg. Tror disse mini-pcene har skapt en ny type linux-brukere, de som ikke har erfaring/ork/interesse av å finne løsninger selv, så bra noen tar på seg oppgaven å prøve å hjelpe!

 7. Hei Lasse og Atle! Takk for svar, og beklager for lite opplysninger..
  Atle gjettet riktig mht. at VPN Client er vanlig på NTNU og andre skoler som f.eks. UIA.

  Jeg tror det skal greit å komme på skolens nettverk med Acer One og Linpus. Håpte noen hadde klart dette og kunen gi noen tips da jeg bare har brukt Windows tidligere.

  Jeg har tenkt å låne sønnen min minipcen på Tyholmen videregående skole i Arendal, hvor de har VPN Client.

 8. Ah, Rita, jeg mener å ha lest noe om dette, og at det skal kunnne løses. Det er jo merkelig hvis det ikke allerede har dukket opp såpass mange slike maskiner at de ansvarlige ved lærestedet har funnet en løsning — om ikke for Acer One, så i alle fall en for ASUS Eee som kan overføres.

 9. Hei.

  Kom over denne sida under mi leiting etter å få VPN til å fungere i Linpus Lite. Klienten vpnc er installert som standard og skal fungere mot Cisco VPN. Dessverre har dei gløymt å få med ein nødvendig modul til kjerna. Etter ein del leiting så fekk eg det omsider til å fungere, og i tilfelle fleire skulle vere interessert så tar eg med framgangsmåten her.

  Eg køyrde følgjande kommandoar i ein terminal:
  wget http://www.twimba.com/blogs/luis/wp-content/uploads/2008/08/tun.zip
  unzip tun.zip
  cp tun.ko /lib/modules/2.6.23.9lw/kernel/drivers/net/
  sudo insmod tun.ko

  Deretter kunne eg få opp vpn-koblinga ved å køyre sudo vpnc i ein terminal, og deretter skrive nødvendige brukarnamn og passord.
  For å koble frå igjen er det berre å køyre sudo vpnc-disconnect.

 10. Hei. Interessant side dette. Er fersk på Linux, men etter ei uke med Acer one er jeg imponert. Lurer på om noen har erfaring med å kjøre Radmin og eller Team-viewer i Linpus?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.