Barneombudet om DLD

Høringsfristen om datalagringsdirektivet (EU-direktiv 2006/24/EF) er snart ute, og mange uttalelser har kommet inn. I og med at det eneste argumentet fra tilhengersiden jeg har hørt, er at dette overvåkningsdirektivet skal beskytte våre barn mot overgrep, er jo selvfølgelig barneombudets uttalelse spesielt interessant.

Denne uttalelsen ligger på Regjeringens sider på nettet. Jeg er tendensiøs nok til å bare sitere konklusjonen i uttalelsen, men anbefaler alle å lese gjennom hele dokumentet. Det er ikke på mer enn tre sider, og det er godt skrevet.

Basert på de henvendelser Barneombudet mottar, synes det som om politi og påtalemyndigheten har en rekke utfordringer knyttet til det å ivareta barns rettsikkerhet i straffesaker. Men årsaken synes ikke først og fremst å ligge i fraværet av Datalagringsdirektivet. Den ensidige fokuseringen på at det er Datalagringsdirektivet alene som skal trygge barn mot seksuelle overgrep synes ut fra dette noe søkt.

Et annet aspekt som Barneombudet ønsker å trekke frem er problemstillingen rundt hvilket samfunn vi ønsker å overlevere til våre barn. Når så tunge aktører som for eksempel Datatilsynet peker på farene for en glidning i retning av et overvåkningssamfunn, uavhengig av de eventuelle positive sidene ved Datalagringsdirektivet, må dette vektlegges.

Barneombudet ønsker også å fokusere på sentrale sider ved barns oppvekstmiljø i denne konteksten, ikke minst barns rett til privatliv og respekt for barns integritet. Disse spørsmålene er store og kompliserte, og Barneombudet finner derfor ikke grunnlag for entydig å konkludere med et barneperspektiv som skulle nødvendiggjøre implementeringen av Datalagringsdirektivet.

Med formuleringer som «Et annet aspekt som Barneombudet ønsker å trekke frem er problemstillingen rundt hvilket samfunn vi ønsker å overlevere til våre barn», var dette velkommen og positiv lesning midt i all elendighetsbeskrivelsen som kommer fra så alt for mange sider for tiden. Godt arbeid!

Hvis du hører til oss som er skeptiske til galopperende overvåkningshysteri, anbefaler jeg også nettsidene til Stopp datalagningsdirektivet.

2 tanker om “Barneombudet om DLD

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.