Bevar høyblokka

Jeg vokste opp på Risvollan i Trondheim, Norges største borettslag med plass til alle og rom for det meste. Det var et fint sted som nok har satt sine spor hos alle som bodde der over lengre tid.

Arkitekturen i slike syttitalls borettslag er vanligvis ganske kjedelig. Det er den egentlig også på Risvollan, med 2-4-etasjers rektangulære blokker. Men Risvollan har noe ikke alle slike borettslag har. Midt i borettslaget finnes Høyblokka:

Dette glitrende bygget i betong som ville fått enhver Sovjetisk arkitekt grønn av misunnelse står nå i fare for å bli ødelagt for alltid! Det er nemlig noen som skal modernisere blokka. Den skal bygges om og styles med fancy glassplater og annet tull. Dette er fullstendig meningsløst — man moderniserer ikke kulturhistorie!

Heldigvis er Høyblokkas venner påpasselige, og de har opprettet en Facebook-gruppe for bevaring av praktbygget. Jeg oppfordrer alle, enten du er Risvoll-ramp eller ikke, til å melde seg inn i denne gruppen slik at Høyblokkas venner får gjennomslagskraft — og alle fra Risvollan fremdeles har et landemerke som forteller oss når vi har kommet hjem

Det flotte bildet er Halvard Jakobsen sitt. Hentet fra gruppen.

12 tanker om “Bevar høyblokka

 1. «de har opprettet en Facebook-gruppe for bevaring av praktbygget»

  Et prakteksempel på hvorfor Facebook ikke nødvendigvis er den beste løsningen. Man må logge på for å «delta» eller være med på å gi gruppen litt «slagkraft», noe som selvfølgelig gjør at ikke alle vil/kan gjøre det.

  Personlig har jeg sett på Facebook én liten gang før jeg bestemte meg for å deaktivere kontoen min igjen (og det er synd det ikke er mulig å slette den), og synes jeg skal få «slippe» å aktivere den- eller måtte registrere meg for å få «sakt mitt».

  Men nå var det ikke Facebook dette handlet om 🙂

  Nå kan jeg ikke si noe om blokken og om den bør bevares, etter som jeg ikke har sett den i levende live, men generelt er jeg for å bevare alt som kan tenkes å ha en historie.

 2. Enig i at Facebook egentlig ikke er egnet for slikt som dette ja, Kyrre — men det var nå engang der jeg fant gruppa. Fordelen med fjesboking er jo nettopp det, at du finner ting ut i fra relasjoner. Og mine relasjoner til dette praktbygget er mange!

  Alle som ikke er Facebookmedlemmer kan jo heller «skrive under» her, så kan ledelsen i aksjonsgruppa ta med seg en utskrift når de skal lenke seg fast til gravemaskinene!

 3. Godt å ha bloggere med i kampen for høyblokka. Ei grå blokk er ei rå blokk. Fotografiet kan lånes av alle som er mot fancy, grønne glassblokker, men alle de over 80 medlemmene i den fullstendig historieløse gruppa SPRENG DEN JÆVLA BLOKKA PÅ RISVOLLAN kan vente seg besøk av min Facebook-advokat på grunn av misbruk av samme bilde. Makan til gjeng!

 4. Som gammel Risvollramp vil jeg si at høyblokka har sin nostalgiske sjarm, men jeg har alltid syntes at den har sett halvferdig ut.
  Jeg mener det kunne vært gjort noen små kosmetiske endinger uten å ty til ekstrem oppussing, og spar oss for røykeakvarier på utsiden…

 5. Risvollan eller ikke, jeg ser du også har trådd dine barnesko i Henrik Angells gate. Nå, DET er et sjarmerende strøk det. Nå er jeg helt uhildet når jeg sier dette og det har ingenting med at jeg selv vokste opp i førnevnte gate, tenkte bare jeg skulle nevne det sånn lell…

  Men, om blokka pusses opp så er det vel håp for min blokk også — en annen av Trondheims ikke peneste arkitektoniske perler.

 6. Ja, du bor vel i «en av de tre» høyblokkene, du, Merete? De er ikke så mye å ta vare på … Jeg har forresten lagt bloggen din til i leselista mi, så nå må du sannelig være flink å oppdatere 🙂

  Men uansett skal ikke Høyblokka besudles av arkitekter med farga glass i brillene. «Røykeakvarier» — genialt begrep, Ketil. Det er herved adoptert.

 7. Facebook er vel ikke det beste stedet for en politisk kampanje, jeg tror ikke noen vil omgjøre et vedtak pga. ei Facebook-gruppe. Men det er jo selvfølgelig en ekstra kanal for å informere om en sak, og det er jo bra. En underskriftskampanje på nettet vil vel være mer hensiktsmessig enn ei slik gruppe. Men det er jo ikke noe i veien for å ha begge deler! 🙂

 8. Jeg er beæret over å befinne meg på leselista di og takker ydmykt. Har tiltagende mere tid til å blogge for tiden enn jeg hadde for kun få måneder siden. Alle sier det blir travet når man får barn, men ingen sier HVOR travelt…

  Forøvrig bor jeg i «en av de tre» ja. Heldigvis er de penere på innsiden enn utsiden. De er jo også identiske med blokkene på Valentinlyst, men det hjelper på utseendet å kle bygget med stein.

 9. Er det de på Valentinlyst som er kledd med stein, eller har det blitt silk der du bor? Det er for lenge siden jeg har vært der oppe. Men Jeg har bodd i «en av de tre» jeg, også! — Den midterste, 7. etasje leiligheten nærmest trappa.

  Så da er det faktisk minst to bosteder vi har til felles. Skulle bare mangle om vi ikke likna til hverandre! 🙂

 10. Det er nok de på Valentinlyst som er de pene ja. Her nede er de fortsatt mindre pene… Har du bodd her også? Sannelig! Jeg bor i den til høyre, men på andre siden, ved heisen. Sa da vet du hvordan min leilighet ser ut. Bare speilvendt av din gamle. Men jeg har heva meg litt over bakken, jeg er helt oppe i 10. Sikrer glimrende utsikt i det minste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.