CO2-quiz

I det siste har miljøproblematikken plutselig blitt satt på dagsorden, og alle politiske parti har kastet seg på miljøbølgen — en bølge hvor SV tidligere har surfet nokså alene, eller av og til i par med Venstre. Så når Frp og Høyre plutselig snakker om miljøvern, så skal man høre godt etter. Det er omtrent som når KrF taler muslimenes sak. Og nå taler de altså om CO2, noe som forteller meg at dette må være superpop. Tabloid som jeg er, hiver jeg meg på bølgen med en CO2-quiz!

 1. Hvilket land slipper ut mest CO2 i verden?
 2. Hvilket land slipper ut mest CO2 per innbygger?
 3. Hvordan vil du rangere disse landene fra lavest til høyest totalt CO2-utslipp: India, Japan, Kina, Russland, Storbritannia, Tyskland, USA
 4. Hvordan vil du rangere de samme landene fra lavest til høyest individuelt CO2-utslipp (altså per innbygger)
 5. Er det riktigst å kutte mest i CO2-utslippene der de er høyest per innbygger eller totalt for landet?
 6. Hvordan kan Norge mest effektivt bidra til CO2-kutt?
 7. Hvem — om noen — har ansvaret for å sørge for at CO2-utslippene reduseres?

Spørsmål 1 til 4 er det fasitsvar på. Dette kan du sikkert Google deg fram til hvis du er feig — jeg synes egentlig det er mer interessant og spennende med gjetninger. Det er 2003-tall som ligger til grunn, jeg har ikke funnet noen samlede nyere. Spørsmål 5 til 7 er det nok litt verre å sensurere hva fasitsvar angår. Jeg mener, jeg vet hva som er rett svar 🙂 — men jeg har kanskje ikke det eneste?

4 tanker om “CO2-quiz

 1. Dette er gjetninger:

  1) USA, antar jeg
  2) USA, det også?
  3) Tja… India, Tyskland, Storbritannia, Kina, Japan, Russland, USA?
  4) India, Kina, Russland, Tyskland, Storbritannia, Japan, USA?
  5) Det siste, hvis det skal monne, selv om det første kan virke mer moralsk.
  6) Ved å utvikle ny teknologi — inkl. å ta den i bruk, selv om den kanskje ikke er lønnsom fra dag 1. Og ved å gå foran som et eksempel.
  7) Alle som innser at noe bør gjøres, og har noe å gå på.

 2. Ikke noen overstrømmende deltagelse i quizzen, men et meget godt forslag fikk jeg — og da skulle det bare mangle om vi ikke kom med fasiten:

  1. USA slipper ut desidert mest CO2 i verden, ja. Langt, langt mer enn Kina på 2. plass

  2. Faktisk er det Qatar som slipper ut mest CO2 pr. innbygger. USA er først på 7. plass. Kina kommer på denne gangen på 77. plass

  3. Storbritannia, Tyskland, Japan, India, Russland, Kina, USA. Dette er de sju landene som slipper ut mest

  4. India, Kina, Japan, Tyskland, Russland, Storbritannia, USA Godt gjetta!

  5. Jeg mener vi må gjøre begge deler. Vi i det rike vesten må finne oss i at vi må være med å gjøre en innsats, både av moralske, solidariske og praktiske grunner.

  6. Jeg er enig med dine poeng, særlig det med å finne oss i at dette vil kunne koste litt. Men i tillegg må vi jo se litt på hva det er som skaper CO2-utslipp.

  Dersom vi hadde dempet oljeutvinninga og kullgravinga, og fått med oss andre produsenter på det ville prisene på fossile brensler gått opp, og CO2-vennlige alternativ blitt mer attraktive.

  Videre er det litt morsomt å se at alle er så opprørte over Kinas økning i CO2-utslippene (selv om amerikaneren altså slipper ut seks ganger så mye som kineseren), uten at noen spør om årsaken til den Kinesiske økningen.

  Grunnen til at CO2-utslippene til Kina øker, er jo at store, internasjonale konsern flytter fabrikkene sine dit, hvor det er billig arbeidskraft og billi energi. Se på mobiltelefonen din, eller PC’en — hvor er den produsert? Nettopp! Vi vil ha omtrent gratis luksusvarer for enhver pris. Det er disse varene som produseres med kullenergien i Kina. Så, «Kinas økte utslipp» er nok i aller høyeste grad våre utslipp de, også …

  7. Godt svart! Mye enklere og bedre enn noe jeg hadde tenkt på.

 3. Grunnen til at jeg ikke svarte på denne var at jeg hadde fått nyss i at Kina faktisk slapp ut mer av C02, men jeg klarte ikke å finne artikkelen hvor dette stod, og ettvert glemte jeg det.

  I dag ble det presentert stort i media at Kina er langt forbi USA totalt sett. Kina har 4 ganger flere mennesker enn USA, så hvis man skal fortsette å snakke om om «per innbygger», viser man at poenget i hvertfall ikke er CO2 og klima og global oppvarming.

  Hvis man fortsatt skal snakke om pr inbygger gir jo dette Kina en flott mulighet til å fortelle at de burde få forurense like mye pr inbygger som USA. Det er lettere å la være å øke noe enn å kutte ut noe.

 4. Og det ingen tør å snakke om, er hvorfor Kina slipper ut så mye CO2. Er det på grunn av OL? Er det fordi de selv har så høy levestandard? Eller er det fordi de produserer luksusvarer, elektronikk og til og med mat nesten gratis for resten av verden?

  Jeg har tidligere skrevet om kinafarerklippfisk¹. I tillegg er nok det meste jeg har av elektroniske produkter produsert i Kina. CO2-utslippene i Kina kommer av to problemstillinger: Vi er ikke villige til å innrømme de som produserer våre luksusartikler vårt eget lønnsnivå, og transport er så latterlig subsidiert at det faktisk finnes butikk i å rense fisk fra Lofoten som skal selges på Fauske i Kina!

  Transport må bli mye dyrere. Det er den enkle måten å redusere CO2-utslippene på, på alle nivåer. Men det er nok også den minst populære.

  ¹ http://www.lassedahl.com/b/20050314_1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.