Bli med på en verdensomspennende bloggaksjon for å redde Delara Darabi.

Delara risikerer å bli henrettet for et mord som ble begått da hun var 17 år gammel. Dødsdommen hennes skal ha blitt opprettholdt av iransk høyesterett, etter at hun har blitt dømt til døden to ganger allerede av lavere rettsinstanser.

Delara Darabi tilsto opprinnelig drapet, men trakk senere tilståelsen og sa at en venn hadde bedt henne om å ta skylden for mordet fordi de trodde at hun som mindreårig ikke ville risikere henrettelse. Rettslige skritt for å få Delara Darabi løslatt har ikke ført frem, selv om nasjonal og internasjonal oppmerksomhet rundt saken hennes tydeligvis har resultert i en lang behandling i rettsvesenet.

Den siste mulige løsningen for at hun blir benådet er om offerets familie blir enige om en økonomisk kompensasjon, såkalte blodpenger, i bytte mot hennes benåding. Så langt har et av familiemedlemmene motsatt seg dette.

Iran har henrettet minst 42 mindreårige forbrytere siden 1990, åtte av disse ble henrettet i 2008 og en i januar 2009.

(Teksten over er hentet fra Amnesty Norge)

Henrettelsen skulle etter planen ha vært utført i begynnelsen av denne uken, men er nå utsatt i to måneder. Vi har med andre ord to måneder på oss til å øve globalt press på iranske myndigheter, om vi får mange nok med oss. Og det hjelper! Utsettelsen er i seg selv resultat av internasjonalt press.

Du kan bidra på flere måter:

 • Kopier denne bloggposten og send utfordringen videre (endre gjerne teksten for personlig tilsnitt)
 • Gå til denne siden og signér Amnestys kampanje elektronisk
 • Kopier den innboksede teksten under, som kan mailes til shahroudi@dadgostary-tehran.ir og info@dadiran.ir eller fakses til + 98 21 3390 4986

Head of the Judiciary
Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi
Howzeh Riyasat-e Qoveh Qazaiyeh (Office of the Head of the Judiciary)
Pasteur St., Vali Asr Ave., south of Serah-e Jomhouri
Tehran 1316814737, Islamic Republic of Iran

Your Excellency

I am expressing my concern that the juvenile offender Delara Darabi is in imminent danger of being executed for a murder that was committed when she was 17 years old.

I am also concerned that reports say that Delara Darabi confessed to the murder in order to defend her co-accused.

I urge that the planned execution of Delara Darabi is halted, and that the death sentence imposed on her is commuted immediately. The Iranian authorities have by undertaking the International Covenant on Civil and Political Rights committed to the law constituting that “sentence of death shall not be imposed for crimes committed by persons below eighteen years of age.”

Furthermore, I call on the Iranian authorities to implement the recommendations of the United Nations Committee on the Rights of the Child, which called on Iran in January 2005 to “immediately suspend the execution of all death penalties imposed on persons for having committed a crime before the age of 18, and to abolish the death penalty as a sentence imposed on persons for having committed crimes before the age of 18, as required by article 37 of the Convention”.

I acknowledge that governments have a responsibility to bring to justice those suspected of criminal offences such as murder, but I unconditionally oppose to the death penalty. It is the ultimate cruel, inhuman and degrading punishment and violation to the right to life.

Yours sincerely

Email: In the subject line write: FAO Ayatollah Shahroudi
Salutation: Your Excellency

Som kategorisk dødsstraffmotstander, var jeg ikke vanskelig å be da Hjorten posta sin «bønn om hjælp» på denne siden. Jeg oppfordrer alle dødsstraffmotstandere generelt, og også de som opprøres spesielt av dødsstraff for forbrytelser gjort av barn, til å reposte dette innlegget.

Om du ønsker å utfordre utenlandske bloggere, kan du bruke denne bloggposten som utgangspunkt.

3 tanker om “Bli med på en verdensomspennende bloggaksjon for å redde Delara Darabi.

 1. Det er vel slik at «Email: In the subject line write: FAO Ayatollah Shahroudi» og «Salutation: Your Excellency» ikke skal være en del av selve e-posten som sendes, så det kan kanskje være greit å trekke dette ut av boksen og putte i en egen boks ovenfor, e.l? Det ser jo merkelig ut om det står i e-posten som blir sendt.

  Jeg visste heller ikke hvilken av de to e-postadressene jeg skulle velge, så jeg sendte til begge. Hvorfor er det to adresser?

 2. Jeg tror det er poenget å sende til begge egentlig, Asbjørn. Jeg forstår det som den ene er til justisministeren og den andre er til den administrative lederen av departementet. Jeg bytta derfor ut «eller» med «og».

 3. Hei,
  Først: takk for at du er med på bloggstafetten for Delara! Når det gjelder spørsmålet om hvem man bør sende brev til er det flott om det sendes brev til begge, men aller viktigst at man sender til Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi

  Mvh, Randi i Amnesty

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.