En dag i historien

British Library oppfordrer i dag britiske bloggere til å fortelle om sin 17. oktober i bloggen sin. Dette skal deretter lagres i nasjonalbiblioteket som et tverrsnitt av bloggende briters liv.

Dette bør kopieres i Norge snarest mener Eirik, og jeg er helt enig. Men egentlig er halve jobben allerede gjort her til lands. Nasjonalbiblioteket tar vare på mye av det som legges ut på nett, og det burde ikke være noen stor oppgave å systematisere innsamling av for eksempel bloggeinnlegg 17. oktober. Men da må jo vi skrive dagbøker! Så, here goes:

17. oktober 2006

Kjære dagbok: Jeg fikk sove relativt lenge i dag, til klokka åtte, etter som jeg skulle på utvalgsmøte istedet for min vanlige jobb som krever at jeg er oppe i sekstiden. Etter å ha avlevert Anders og Magne i barnehagen, var det tid for kaffe med politiske kolleger, før jeg leda et relativt udramatisk men ganske interessant møte i Plan- og utviklingsutvalget i Fauske kommune.

Vi var ferdige i rett tid, slik at jeg rakk å stikke innom kontoret før jeg dro for å handle middag. Dagens middagsvalg falt på hjemmelaget fiskegrateng med makaroni. Så var det henting av barn, middag, Barne-TV, lego-leking med barna, krangling om opprydding og legging av barn. Så litt arbeid og forberedelser til et nytt møte i morgen, før jeg nå sitter og skriver «dagbok» om min 17. oktober.

OK – hvis det skal bli en fast tradisjon, skal jeg passe på å legge inn litt mer spennende middag og kanskje litt mosjon til neste år. Men her er altså snøballen kastet. Så nå er det opp til nasjonalbiblioteket! 🙂

Se også hos IT-nytt.

8 tanker om “En dag i historien

 1. Tenkte nøyaktig samme tanke selv, Lasse, men rakk ikke å gjøre noe med det igår kveld. 🙂 Det stemmer at NB lagrer mye av den norske nettproduksjonen, men den digitale pliktavleveringen omfatter først og fremst .no-domener (som rimelig kan være). På direkte forespørsel har jeg fått vite at newth.net, som for sikkerhets skyld ligger på en server i USA, ikke blir lagret av NB. Siden såpass mange norske bloggere gjør som oss eller bruker tjenester som Blogger, kan man spørre seg om ikke et mer organisert prosjekt likevel ville ha noe for seg.

 2. Jeg er, i forbindelse med pliktavleveringen, interessert i hvordan de tråler nettet og hvordan man kan forhindre at det man skriver blir arkivert. Det er ikke alle som skriver på norsk som hverken bor i Norge, har servere i Norge (og) eller er norske statsborgere, og jeg lurer selvfølgelig derfor på hva NB gjør for å sjekke dette.

  Nå har jeg ikke giddet å ta skrittet for å sjekke om NB har dokumentert prosjektet sitt, men nå som det igjen er bragt på banen har jeg jo fått noe nytt å gjøre på.

 3. Kyrre: Jeg vet i alle fall av tidligere debatter at USENETinnleggene de lagrer, ikke tar hensyn til noen headere som skal hindre arkivering og slikt. Den eneste måten å hindre at noe man publiserer på nettet blir lagret, er jo å la være …

  Ellers sendte jeg en oppfordring til nasjonalbiblioteket om å starte «en dag i historien» i går, og i dag fikk jeg et svar fra informasjonsdirektøren om at de skulle se nærmere på det. Spennende, og sikkert et strategisk godt prosjekt for Nasjonalbiblioteket.

 4. «Den eneste måten å hindre at noe man publiserer på nettet blir lagret, er jo å la være»

  Ja. Det er sant. Men det er ikke «det» som gjør at jeg undrer, men hva som får NB til ikke å arkivere materiale som ikke er relevant i forhold til «sider skrevet av norske personer». Nå vil jeg jo tro at merparten av norske tekster på .no – domener er … skrevet av norske mennesker, men man vet jo aldri slikt.

 5. Joda. Men «mer treffsikkert» er ikke helt sikkert, og NB bør (slik jeg ser det) være veldig sikre på at de får det de skal- og ikke noe annet. At det vanskeliggjør jobben og at det vil gjøre hele prosessen (mer) komplisert enn den er? Ja. Helt klart. Men verdien av arkivet vil ikke akkurat øke dersom det inneholder feil.

 6. Vel, at arkivet vil inneholde feil, er jeg ganske sikker på. Men jeg regner med at et sånt arkiv også inneholder metadata nok til at man kan ta de interessante utvalgene i ettertid. Ellers så så jeg at det står en god del interessant om metodikken når det gjelder all pliktavlevering på NBs nettsider, så det er anbefalt lesning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.