Filsynkronisering i Windows

Jeg bruker stort sett utelukkende Ubuntu Linux på mine maskiner, men jeg har en del kunder som av forskjellige grunner bruker Windows, så jeg leter av og til etter løsninger på problemer på den plattformen, også. Og forleden dag kom jeg over en løsning som faktisk var ganske praktisk for enkel sikkerhetskopiering / speiling.

Programmet heter ironisk nok SyncToy (det er bare Microsoft som finner på å kalle verktøyene for leker og leketøyene for verktøy, jamnfør Microsoft Powertools) og er egentlig utviklet med tanke på folk som driver med digital bildebehandling, men det fungerer like godt uansett hvilke data du trenger å speile.

Det fungerer på den måten at du oppretter et «Folder pair», altså mappe-par. Disse kan du så synkronisere på en rekke måter. De forskjellige måtene avhenger av om du ønsker å duplisere endringer begge veier, eller om du vil ha en «master» og en «kopi». Det siste er det mest aktuelle for sikkerhetskopiering.

Her er hele det avanserte brukerinterfacet. Første gang du starter opp, velger du knappen «Create new folder pair» nederst i vinduet. Så velger du først mappen du vil ha en kopi av, deretter mappen du vil kopiere til. Denne siste legger du helst på en USB-disk, nettverksstasjon eller lignende. Ca. midt på programvinduet finner du valget for «Action», altså hvilken type synkronisering som skal utføres.

Her har jeg valgt «Contribute», hvor SyncToy ikke sletter filer. Dermed kan jeg gjenopprette dersom jeg sletter noe ved vanvare. Legg imidlertid merke til at dersom du oppretter en ny fil med samme navn som en tidligere slettet en, vil den gamle versjonen i backup-mappa i utgangspunktet bli overskrevet. Men alt dette er utførlig beskrevet i hjelpen til programmet.

Når alle innstillinger er gjort, er det bare å klikke på knappen «Run», og SyncToy lager eller oppdaterer kopien av filene du har valgt. Du kan også starte kopieringen fra kommandolinja, med kommandoen «"%PROGRAMFILES%SyncToySyncToy.exe" -R» eller tilsvarende, noe som gjør det enkelt å automatisere kopieringen.

Så, Microsoft SyncToy anbefales altså på det varmeste. Den siste versjonen som er sluppet, er 1.4, og det finnes også en 2.0 beta tilgjengelig. Adressen for nedlasting er http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=c26efa36-98e0-4ee9-a7c5-98d0592d8c52, men Microsoft har en uvane med å endre adressene sine til stadighet, så bruk Google dersom denne linken ikke fungerer.

Til sist en liten advarsel: Dersom du bruker dette verktøyet til å kopiere dataene dine, er du ikke nødvendigvis trygg mot alt som kan gå galt. Dersom du kopierer til en nettverksstasjon eller en USB-disk som alltid står tilkoblet, vil et virus kunne ødelegge både originalen og sikkerhetskopien, og dersom noen stjeler PC-veska di og USB-disken med sikkerhetskopien ligger i den, har du likevel mistet alle data. Men en kopi av dataene er alltid første ledd i prosessen med å sikre dine data.

3 tanker om “Filsynkronisering i Windows

  1. Du hersker! Jeg har lett etter et gratis backupprogram for Windows en stund nå, og der var det! Kjørte full backup av disken min over til en ekstern USB i natt. Funket knakelibrakbra!

  2. Jeg har brukt SyncToy til sikkerhetskopiering et par år nå og programmet fungerer bra. Takk for tips om oppstart fra kommandolinja! Nå skal jeg også få satt opp SyncToy til å kjøre sikkerhetskopiering automatisk en gang i døgnet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.