Halal-grandis?

Jeg har mange bekjente fra ymse kanter av landet og verden, og en del av disse er muslimer.

Da jeg begynte å omgås muslimer (jeg er så gammel at jeg nok er fra en tid hvor andre religioner enn kristendom, og så en og annen ateist, var standarden til og med i temmelig urbane områder), syntes jeg alle reglene de måtte forholde seg til var interessante. For eksempel det med å be fem ganger om dagen, pilegrimsreisen til Mekka og ikke minst reglene om hva man kan spise og hva man ikke må finne på å ha på tallerkenen.

Nå har jeg jo etter hvert erfart at muslimer ofte minner mye om kristne — noen er det veldig, mens andre ikke bryr seg i det hele tatt. Reglene følges ut i fra hvor godt man liker dem, eller hvor fornuftig man oppfatter dem. For eksempel husker jeg en muslimsk klasse på 12 personer, hvorav én ba om et rom til å be i. Jeg spurte høflig om hvorfor de andre ikke bad når Ali gjorde det, hadde de en annen religion? Svaret var noe sånt som «Neida — men Ali er veldig muslimsk, han …».

Det samme er det men mye annet, men en ting jeg har oppfattet, er at de fleste muslimer er temmelig nøye med hvilke dyr de ikke kan spise. Noen er veldig opptatt av det med halal-slakting og slikt, men jeg har inntrykk av at det er de færreste — men likevel spiser de ikke svinekjøtt. Men det er en ting som forundrer meg stort: vet ikke norske muslimer at skinke er svinekjøtt?

Jeg har servert spekemat til muslimer, og vært særlig bevisst på å informere om hva som er svin og hva som ikke er det. Men folk som ellers ikke ville sett på en kotelett, har gladelig spist spekeskinke som den delikatessen det er. Og jeg kjenner til mennesker som sender med barna sine kyllingpølse til grillhappenings hvor ubestemmelige grillpølser alltid dukker opp, men som likevel mer enn gjerne spiser Pizza Grandiosa! Og vi snakker ikke om varianten med kjøttdeig!

Er ikke skinke regnet som svinekjøtt? Eller er det noen i utlendingsnemda som prøver å bevare norsk griseproduksjon ved å fortelle alle innflyttere til Norge at «skinke» betyr «halalkylling» eller noe sånt? Er det Grandiosas status som «mat for Folk Flest™» som har ført til at FrP har fått inn et hemmelig krav om at Grandiosaspising er en forutsetning for oppholdstillatelse? Jeg er forvirret.

Og jeg kan jo ikke spørre noen, heller! Som gjennomsnittsnordmann unngår jeg alle pinlige og følelsesladde situasjoner — så lenge de ikke er relatert til sport. Hvordan skulle det gått dersom jeg fortalte en troende muslim at han har spist svinekjøtt de årene han har gaflet i seg Grandiosa i Norge?

Så er det noen som kan informere meg om hva som egentlig gjelder her? Er skinke halal, er det egentlig ikke så farlig eller er det en sånn regel som alle vet de skulle fulgt, men som ingen snakker om — omtrent som norske kristnes forhold til «tiende»? Forklaring utbes.

7 tanker om “Halal-grandis?

 1. Jeg kan spørre naboen min. Jeg tror han skal takle sannheten om vanlig Grandiosa uten å brenne ned ambassader etterpå. Ikke det at jeg noensinne har sett ham spise grandis, men sønnen hans fikk kylling/kalkunpølse hos meg for første gang i sitt liv, og han har klappet hunden min, uten at jeg måtte bøte med livet.

 2. Jeg hørte om et lignende tilfelle som den veldig muslimske Ali, men motsatt.
  En ung mann som så ut til å ha gener fra Tyrkia eller omegn satt og drakk halvlitere utenfor en pizzarestaurant i Trondheim. Innehaveren var stadig ute i døra og tok en kikk på han som satt der. Han unnskyldte seg til de andre gjestene med at «jeg må bare passe på kameraten min litt, for han er litt muslim og kan ikke drikke så mye».

 3. Mulig det var dårlig merking for 3 år siden, men for de som måtte Google seg inn hit (slik som jeg gjorde, om enn ikke i samme ærend): det står tydelig på Grandiosa-esken at «pizzakjøttet» består av storfe, og er derfor ikke skinke i tradisjonell forstand i det hele tatt.

  Men ifølge Wikipedia skal også oksekjøtt halal-slaktes for å være godtatt.

 4. Takk til deg som bryr seg om andre.
  Det er mange kebab restauranter som sier skinken vi har er Kalkun skivet skinke!!!
  «Unfortunetly» så er vi som er ny i Norge dårlig til språket eller tolkningen.
  Jeg var på en kebab restaurant i dag og skulle bestille pizza hvor han som driver sa Al Hamdu Lilah jeg er Muslim og selger bare HALAL men så menyen han hadde Pizza Napoli med skinke!!!!
  SKINKE og HALAL er jo motsatte.
  Han begynte å skrike Det er KALKUN SKINKE……
  Jeg bor 30 år i Norges stol på meg.
  Desverre er sånne folk på mange steder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.