Idiotsystem gir stor frustrasjon

På hjemmemaskina mi har jeg Windows 2000. Det er et operativsystem som jeg egentlig er relativt fornøyd med. Men det har sine store, store feil. Og en av de mest uforståelige store, store feilene har jeg møtt i dag.

I Windows ligger alle systeminnstillingene lagret i noe som heter «registeret», eller «registry». Dette er egentlig noen filer hvorav enkelte tar seg av brukerinnstillinger, noen styrer med generelle innstillinger for installerte programmer, og andre har med maskinvaren å gjøre.

Hvis man er snill med systemet sitt og ikke installerer all slags tull og vås, oppfører registeret seg stort sett skikkelig. Og dersom det oppstår en feil i det, finnes det sikkerhetskopier av alt på maskinen. Derfor ble jeg litt overrasket da maskinen min møtte meg med denne hilsenen i dag:

Manglende eller korrupt WINNTSYSTEM32CONFIGSYSTEM

Dette er da en av filene som utgjør registeret. Og jeg kunne ikke skjønne at både denne og sikkerhetskopien av dem var ødelagte. Jeg prøvde å reparere systemet, uten videre hell. Så installerte jeg en «ekstrainstallasjon» for å se hva det var som feilet. Filen lå der den skulle, og det var ikke noe i veien med den. Så, jeg måtte begynne å lete litt etter hva det var som kunne være feil. Og jeg fant det ut:

SYSTEM-fila var for stor. Den kan nemlig bare ha en viss størrelse – hos meg så det ut til å være 24 MB – og er den større enn det, får du ikke startet systemet. Og selvfølgelig: Får du ikke startet systemet, får du ikke gjort noe med størrelsen på SYSTEM-fila! Så her står jeg, da. Jeg må installere Windows og alle programmene jeg bruker på nytt, selv om systemet mitt fungerte feilfritt. Idiotsystem.

For andre som har en Windows 2000-installasjon som ikke trenger reinstallasjon hver annen måned, anbefaler jeg denne guiden: How to back up, edit, and restore the registry in Windows 2000.

2 tanker om “Idiotsystem gir stor frustrasjon

  1. Velg et bedre operativsystem uten register: http://www.ubuntu.com

    (Jeg kan ikke svare for andre, men etter min overgang til Ubuntu for snart ett år siden, har jeg, selv om jeg beholdt windowspartisjonen, ikke brukt den — så «avhengig» var jeg altså)

  2. Joda – jeg kjører Ubuntu, Kubuntu, Windows XP, Windows 2003, Windows 2000 og et par generasjoner av FreeBSD på forskjellige maskiner, så det er ikke det at jeg mangler oversikt over alternativene.

    Men på den maskinen vi snakker om her, må det finnes mulighet til å kjøre blant annet Adobe Photoshop, InDesign, Dreamweaver – og ikke minst Max Payne og Trackmania Nations!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.