Internett overalt – men ikke for alle?

Trådløst bredbånd via mobilnettet har vært denne vårens store «snakkis», i alle fall for den som snakker om reklamene en så på TV dagen i forveien. Det har blitt billigere (500 i måneden for full surf uansett hvor du er, er slettes ikke dyrt), og det har blitt enklere. For eksempel med en sånn der USB-dingest du plugger inn i maskina di:

Når du plugger denne i maskina di, vises den i første omgang som en USB-disk, der det ligger drivere. Disse driverne er selvfølgelig kun for Windows. Kjære Telenor, nå er det på tide å våkne.

Den andre store snakkisen denne våren har nemlig vært sub-notebooks. Komplett har for eksempel bestilt 20 000 ASUS Eee 701 som de regner med blir revet vekk, og i tillegg kommer senere ASUS Eee 900 og selvfølgelig konkurrentene Acer Aspire One og HP Mini-note. Antageligvis snakker vi om bittesmå PC-er solgt i et antall i størrelsesorden hundre tusen maskiner, og mange av disse — i første omgang de fleste — leveres med Linux!

De som kjøper slikt, eller jeg bør vel si vi som kjøper slikt, gjør det fordi vi vil ha kompromissløs mobilitet. Vi er dermed perfekte kunder for bredbåndsabonnementet jeg snakker om lenger oppe. Og med en såpass billig maskin, har vi råd til det også. Men dere gir jo ingen annen Linux-støtte enn å vise til en forumsside! Det er alt for dårlig!

Det kan da umulig være særlig vanskelig å sørge for at denne dingsen deres er støtta i ASUS Eee og Acer Aspire One. Hardwaren er kjent, teknologien finnes, Linux-versjonene er klare til nedlasting og eksperimentering … — dette minner jo bare om latskap. Så, ta dere sammen, Telenor! Lei inn et par utviklere i ei uke eller to, så er dette i boks.

Og husk: Linuxbrukere har mer penger enn Windowsbrukere — de slipper jo å kjøpe operativsystem! Så jeg regner med at dere fikser dette i løpet av et par måneder, og jeg lover dere hauger av nye abonnenter til høsten, når minimaskinene er levert, og de videregående skolene og universitetene åpner.

36 tanker om “Internett overalt – men ikke for alle?

 1. Jeg har tenkt tanken, Audun — men det er jo omtrent umulig å vite hvem det er mest hensiktsmessig å sende det til.

  Vel, vel — jeg prøver en adresse, jeg — men holder ikke pusten mens jeg venter på svar!

 2. Hvilken hastighet får du i dette nettverket?
  Tenker bare at siden så mange «hiver seg på» dette, blir ikke hastigheten så bra, siden der blir så mange som deler det nettet…

  Bror min kjøpte sånn til tanta vår i vinter, men har ikke vært der og prøvd enda. Hun kan surfe etter kl 17 og i helgene… Da er ikke 119 i måneden så veldig ille, og helt greit til hennes bruk.

 3. Det tror jeg varierer veldig, Eugenie, men jeg er ikke sikker på om det har så mye å si hvor mange som deler nettet. Det er visst et større problem med ICE, som bruker det gode, gamle NMT-nettet.

  Telenor-surfingen går via 3G, og der er det vel viktigere med god dekning, og selvfølgelig riktig teknologi på basestasjonen. Jeg satt på ei hytte midt i Trondheimsfjorden og surfa via bluetooth og mobiltelefonen i påska, og hadde hastigheter på mellom 300 og 500 kbit/s, noe som er akseptabelt for surf og mail. Med «super-3G» i en storby, regner jeg med tallene blir ganske anderledes, men jeg er faktisk mer opptatt av tilgjengelighet overalt enn av «veldig bredt bånd».

 4. Jeg har bestilt meg ICE-dingsen, fordi de har dekning i Danmark og jeg skal jobbe på danskebåten:) De har linux-drivere på usb-dingsen sin, men ja, de har begrenset kapasitet og dekning, og ikke noe plan B-dekning (som telenor og netcom, som kan switche til edge osv.) Telenor burde uansett få ut finger’n.

 5. Hmm, Prinsessa, har ICE Linux-støtte, altså? Det var jeg faktisk ikke klar over. I denne sammenhengen var jo det ganske interessant. Hvor lenge er Telenor interessert i å være dårligere enn konkurrentene?

  Takk for informasjonen, og lykke til på Danskebåten. Dersom jeg kommer innom, skal jeg synge skikkelig høyt og dårlig!

 6. Jeg ser en stor fordel med ICE i forhold til Telenor og Netcom. Det er at de tilbyr ukesabonnement som registrerer automatisk de ukene man benytter det. Man slipper å betale de ukene man ikke har benyttet det mobile brebåndet. Ypperlig for meg som ønsker meg bredbånd de ukene jeg har ferie. Ellers klarer jeg meg fint uten mobilt brebånd.

 7. Lasse,

  Med din tillatelse sender jeg gjerne en formell henvendelse på vegne av min arbeidsgiver av det du her skriver, eventuelt med noen omskrivinger, om nødvendig.

  Vi er Telenor-kunde i dag, og har også en god dialog med Telenor om bruk og deling av fri programvare, selv om vi riktignok ikke er en stor kunde. Jeg tar derfor gjerne denne dialogen med Telenor.

 8. Martin: Versågod og takk skal du ha. Du har full frihet til å bruke deler av eller hele denne teksten i den sammenheng du måtte ønske, og også til å omskrive den slik du ønsker.

  Det gjelder også alle andre som muligens har noen påvirkningskraft overfor Telenor.

 9. Torbjørn: Ukesabonnementet til ICE høres interessant ut, ja. Det er enkelte perioder jeg har mer bruk for mobilt bredbånd, også.

  Hmm … dette begynner jo mer å fremstå som en reklamekampanje for ICE enn et press på Telenor 🙂 Håper det kan virke på telegiganten vår likevel!

 10. Jøss:

  Jeg fikk en mail fra Telenor i dag! Der sto følgende å lese:

  [Vi har] bestilt og mottatt programvare spesielt designet for Linux og USB modemet vi selger i dag, samt nettopp Asus Eee maskinene som nå er på veg inn i det norske markedet. Denne programvaren er nå til test, og når vi har godkjent den vil den komme til nedlasting på siden http://www.telenor.no/MBprogramvare sammen med beskrivelse av hvilke Linux distribusjoner den støtter.

  Jeg vil fremdeles oppfordre alle til å øve et «hyggelig og inspirerende» press på Telenor helt til vi ser at Linux-støtten er reell og ikke bare på prosjektstadiet — men jeg kan likevel ikke stikke under en stol at jeg synes dette var et skikkelig flott og positivt svar, og noe som tegner godt for valgfrihet, mobilitet og Linux som foretrukket OS på de bittesmå bærbare!

  Hvis bare Linux-driveren deres er enkel å installere i andre Linuxer enn Eees Xandros, er jo dette rene juleaften. Ok, da — juleaften light!

 11. Flott lesning, jeg hadde ikke trodd du skulle få svar så fort! Så får man bare håpe at det blir et ordentlig produkt, noe som det ofte viser seg at man ikke får når store firmaer skal lage programvare for Linux.

 12. jeg lurer på… er det bare å plugge usb-modemet inn i maskinen og så kjør i vei, eller må det installeres programvare?
  Vurderer å låne meg et sånt i neste uke da jeg skal bort, og håper derfor det ikke blir en hel mye styr. (for da vet jeg ikke om jeg gidder)

 13. Gratulerer med ny maskin, Yngve. Ser ikke ut som om det er noe nytt fra Telenor ennå, nedlastingssiden viser fremdeles bare en link til et forum hvor du kanskje finner noe som virker. Så, smør deg med tålmodighet eller (helst) fortsett å mas!

 14. Jøss, Geir — det ser kjempebra ut!

  Jeg har ikke noen sånn dings selv, og dermed ingen mulighet til å prøve om det fungerer på min minimaskin (Aspire One), men jeg håper andre kan sjekke dette. Uansett er det en veldig god og grundig gjennomgang du har skrevet, og Linux-miljøet er deg takk skyldig.

  Det samme er forøvrig Telenor — men jeg vet ikke om de er så gode på det der med å si takk?

 15. Hei Geir

  Testet guiden din på min EEE, men får ikke opp modemet på listen når jeg prøver å legge til en ny nettverkstilkobling. Noen ideer ?

  Når jeg skriver lsusb ser jeg: Bus 002 Option

  Forresten, før steg 6 i guiden din på en skrive su root. Dette for å få lagret filen.

  Takker for guiden så langt!

 16. Hei! Har prøvd litt forskjellige veier til Rom, men jeg kommer til kort..

  I beskrivelsen til Geir (som forøvrig var kjempegrei å finne, den jeg brukte forrige gang var fransk 😛 ) så bruker han icon 7.2 og sier at man må sikkert kan fikle litt for å få til icon 225 som er det usb modemet som telenor selger nå..
  Men når jeg ser på koden i usbmode_switch.conf så ser det da ut som om alle er klargjorte (altså ikke kommentert ut).
  Om noen hadde kunnet forklare meg hva som må byttes hadde nok jeg og mange andre vært mye nærmere 🙂

 17. //Bruker nå mobilt bredbånd fra Telenor på min Acer One.
  //Oppkoblingen gjøres ved hjelp av HSOConnect.
  //Veiledning for installasjon og oppsett finnes på:
  //http://fedorarules.wordpress.com/2008/06/27/mobile-broadband/

  Espen, jeg har virkelig prøvd å følge guiden du linker til.
  Kan du være så snill å forklare steg for steg hva du gjorde for å få din Acer aspire (linux) til å fungere på Telenors mobile bredbånd?

  Takk.

 18. Hei! Jeg har kjøpt meg en Aspire One og har telenor mobilt bredbånd, men får ikke dette til å fungere. Det hadde vært bra om noen som har den samme maskinen kunne forklart steg for steg hvordan de fikk det til å fungere:) Har lest alt på siden her, men ikke helt til hjelp.. Men utrolig bra at noen har skjønt det og lager til en sånn side.. Helt supert! 😀
  Håper på et fort svar og er det noen som har et svar på mitt spørsmål hadde det vært ekstra bra om du/dere kan sende svaret på mail;) djejay_@hotmail.com
  På forrhånd takk..
  Mvh André 🙂

 19. Hei! Hvordan får jeg installert Firefox3? Jeg får lastetdet ned,men jeg prøver på Extract, blir det bråstopp. Er jeg helt på jordet?

 20. «Pakk ut firefox til den mappen der du vil ha den. Det jeg gjorde, var å pakke den ut i /tmp, der fikk jeg en mappe som het «firefox-3.0.1», og i den lå en mappe som bare het bare «firefox». »
  Her er det jeg sliter. Når jeg åpner /tmp er det ingen mappe som heter «firefox-3.0.1» . Samt at alle mappene som faktisk er der,er tomme.

 21. Ja,jeg fulgte oppskriften din slavisk, og pakket ut i /tmp. Og forvirringen var total 😉 Men jeg skal prøve å begynne helt på nytt nå.

 22. Hei igjen.

  Sent svar, men Telenor Mobilt Bredbånd var bare plug and play på min acer one. Jeg skrev dette i en annen tråd her på siden, men husker ikke helt hvor. Jeg fant det ut etter jeg tok feil usb pinne, når jeg skulle flytte bilder fra minnekortet til kamera og over på usb minne. Plugget inn Telenor pinnen, og 3G nettet var til min overraskelse opperativt umiddelbart. Da jeg tidligere hadde spurt Telenor om netopp dette, fikk jeg til svar at det ville komme programvare «om en stund».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.