Java i Acer Aspire One

Det er mange Acer Aspire One-brukere som melder om problemer om å logge seg inn i nettbank, problemer som gjerne kommer av manglende Java i nettleseren. Noen har omgått dette ved å installere Opera — som slettes ikke er noen dum løsning — men det skal gå an å få det til å fungere.

Fra Morten, en leser av denne siden, har jeg fått tilsendt et dokument fra Acer internt. Navnet på dokumentet er How to Install Java VM on Aspire One? (altså «Hvordan installere Java VM på Acer Aspire One»), og det skulle kunne løse problemene for oss.

Veiledningen er merket «Acer Singapore Confidential – For Technical Support Only», men vi er jo på en måte litt supportarbeidere alle sammen her vi holder på, så jeg skal ikke sladre på noen, jeg.

65 tanker om “Java i Acer Aspire One

 1. Flott guide 🙂 Dog liker jeg Opera best. Kan jeg komme med et forslag til din neste guide? Hvordan få OpenOffice 2.41 installert på AAO 🙂 Da tenker jeg på å få norsk språkpakke på den. Kjekt å få inn for de som skal bruke den til skolebruk 😉

 2. Norsk språk på OpenOffice

  Alt + F2
  skriv: pirut
  skriv: passord
  Search: openoffice
  Merk av norsk (langt ned på listen) og andre språk du måtte ønske

 3. ÆØÅ fungerer ikke på acer aspire one, og har prøvd å endre språket etter oppskriften over, men ingenting fungerer. Noen ideer?

 4. [root@localhost Downloads]# cd /usr/lib/mozilla/plugins
  Tusen takk for gode råd og hjelp. Nå fungerer AA1 snart optimalt. Forsøkte å innstallere Java ihht til den konfidensielle oppskriften fra Acer. Det gikk fint helt til trinn 9 (link til Java plugin filen):

  [root@localhost plugins]# ln –s /usr/java/jre1.6.0_07/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so
  ln: accessing `–s’: No such file or directory
  [root@localhost plugins]#

  Noen råd?

 5. Det ser ut som om linja som starter med «ln –s» er feil. Den er sikkert kopiert fra veiledningen? Der har nok bindestreken (-) blitt konvertert til en tankestrek (–), og da blir det feil. Det skal altså stå:

  ln -s /usr/java/jre1.6.0_07/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so

  Kanskje det hjelper?

 6. Tusen takk nå fungerte det. Nå mangler jeg bare muligheten til å se NRK nett tv så er «the one» 100% til mitt bruk. Ser at det har vært diskutert tidligere, og jeg har avinstallert og reinnstallert Mplayer uten suksess.

 7. Hmm. Fulgte guiden i den pdf’n jeg. Og riktig nok, så starter den java på min nettbank (Sparebank1), men etter en stund står det at Java Applet ikke er installert, og prøver jeg flere ganger så kommer feilmelding fra nettbanken at Java ikke er installert.

  Men det fungerer i Opera da, så får bare ta til takke med det ;p

 8. Hei igjen

  Har mye problemer med min acer aspire one. Nå skulle jeg sette opp passord for innlogging på pc’en, men det gikk ikke bra. Nå kommer jeg meg ikke inn i det hele tatt. Skrev passordet, og bekreftet det, men når jeg prøver å skrive det, står det etter tredje forsøket står det: «System will halt!! Press any key».
  Jeg prøvde også det passordet jeg satt opp før å låse opp pc’en, men det var for langt, 13 bokstaver. når jeg kom til 8 bokstaven, går den automatisk over til neste forsøk.

  Så jeg lurer på hvordan man resetter all konfigurasjonen, slik at alt går tilbake til default.

  Trenger virkelig hjelp.

  Gard

 9. @ Lasse

  Det er Firefox 2 som er installert.

  En annen ting, som jeg også lurer på — som ikke har noe med denne artikkelen å gjøre er USB til serial adapter. Den jeg har benytter seg av ftdi_sio driveren, men denne er jo ikke med i Linpus versjonen. Er det noen som veit om en ferdig rpm slik at jeg slipper å compile kjernen?

  USB til serial adapter syns jeg er kjekt at fungerer på aa1, da det er veldig lettvindt å bare boote opp denne lille kjekke saken når en står å skal konfiguere swicther og lignende over telnet. Liten og lett, og slipper å vente flere døgn på at maskinen skal bootes når man står foran switchen.

  -Håvard

 10. Hei

  Takk for tilbakemelding. Søkte på nettet får å prøve å finne en måte å resette hele systemet til factory settings (fordi jeg hadde greid å slette oppgavelinja, som du sikkert husker), så kom jeg over et innlegg. Der stod det at man måtte skrive passordet med STORE BOKSTAVER, og hvis passordet var på mer enn 8 bokstaver, skulle man uansett bare skrive de første 8 bokstavene.

  Takk uansett:)

  Gard

 11. hei du, takk for svar. Det funket veldig bra. Men eg klarer fortsatt ikke å få sett filmene jeg har lastet ned fra vuze. er det noe jeg må gjøre for å konvertere filmene. Får svar fra vlc player at det ikke går å åpne filene. Trodde kodecene allerede var installert…. Kan du hjelpe meg?
  Kiro

 12. Hvilket svar er det du får fra VLC, sier du? Vær så nøyaktig som mulig når du beskriver det.

  Ellers kjenner jeg ikke til «vuze», men Google forteller meg at de har sin egen «player» som de sikkert helst vil at du skal bruke, og det er ikke usannsynlig at de har gjort et eller annet rart for at filmene ikke skal virke andre steder. Videre ser jeg at flere rapporterer at det går greit å spille .mkv-filer (som vel er det som brukes av «vuze»?) i VLC, mens andre rapporterer at en oppdatering har laget problemer. Så det er ett eller annet som ikke stemmer her.

  Hvordan prøver du å åpne «vuze-filene» dine med VLC?

 13. Når jeg åpner video filmen med vlc player står det «Unrecognized format for ‘file:///home/user/Azureus%20Downloads/The.Dark.Knight.PROPER.TS.XViD-mVs/CD1/mvs-dk1.r00’»
  Jeg har både prøvd å åpne filmen med vlc player,(hø. klikker på filen og åpner velger open with vlc player) og direkte med å klikke på filmen.
  Kiro

 14. Skjønner nå at problemet er at jeg ikke har winrar. Jeg har lastet ned winrar, men hvordan får jeg installert winrar på maskinen.
  Takk for hjelpen Lasse!
  K

 15. «Winrar» er vel, som navnet antyder, et Windowsprogram, er det ikke det, da? I Linpus kan du installere «unrar»: Trykk ALT+F2, skriv «Pirut» og trykk ENTER, velg «Search» og søk etter unrar.

 16. Hei på seg,

  Jeg har samme opplevelse som #8467 — Kommentar av Håvard 2008-08-27 13:46:44.
  Jeg skulle hjelpe to venner av meg som har AA1. Det jeg opplevde er at den den ene av dem var oppdater software gikk det greit med «innstallere Java ihht til den konfidensielle oppskriften fra Acer».
  Den andre hadde som ikke var oppdatert, installerte jeg etter oppskrift og fikk samme symtom som Håvard(applet not iniatialized). Så ble den oppdateret med nyeste software og når jeg da begynnte med installerer på nytt etter oppskrift så fikk jeg melding om at java allerede var installert. Jeg er temmelig blank i Linux verden og avhengig av «how to». Har du tips til event reinstallere Firefox eller fjerne java for så å legge den inn igjenn ?
  Takker og bukker

 17. Hei Lasse

  Jeg lurer på en liten ting. Jeg har kjøpt en Aspire One med XP og 160 GB HDD.
  Jeg har et spill som heter Football Manager 2008som jeg har lyst til å spille på PCen, men når jeg trykker på spillet, står det, «Unable to open fullscreen mode»

  Kan det ha noe med at skjermen er for liten??

  Takk

 18. Jeg har ikke noen XP-maskin selv, men det du foreslår høres fornuftig ut. Enten er skjermen for liten, eller så er skjermkortet i AA1 for dårlig eller har for lite ram til å levere det spillet trenger.

 19. Hei, har en liten krise på gang. Kanskje noen her vet hva jeg skal gjøre? Har nettopp kjøpt ny AA1 til au-pairen. Hun pakket den ut og valgte russisk språk!!

  Nå er alt på russisk (så godt som) og norsk er ikke lengre blant valgene i open office f.eks. ÆØÅ bare å glemme…

  Er der noen måte å starte på nytt igjen? Har vært inne i oppsettet (F2 ved oppstart) og valgt factory settings, men det gav ingen effekt.

  Kjempetakknemlig om noen vet hva jeg skal gjøre for å komme ut av uføret.

  Har forsøkt å velge norsk tastatur vha en metode jeg fant på et forum, men passordet til au-pairen ser ikke ut til å virke. Har prøvd med og uten caps lock. Blir bare kastet ut.

  Gå tilbake til butikken??

  Hilsen frustrert.

 20. Anders skriver: «Er der noen måte å starte på nytt igjen? Har vært inne i oppsettet (F2 ved oppstart) og valgt factory settings, men det gav ingen effekt.»

  Prøv recovery ved hjelp av CD-plata som fulgte med maskinen og en stor USB-pinne. Fremgangsmåten er sikkert beskrevet i brukermanualen!

 21. Hei, jeg er fornøyd med min AA0 110 med Linpus. Men jeg har et problem. Jeg har en Xerox Phaser nettverksskriver. For å koble til den AA0 via nett, antar jeg at jeg må bruke Jetdirect (Appsocket).
  Problemet er at jeg min AA0 bare kommuninserer via IIP og Samba.
  Hvordan legger jeg inn Jetdirect (Appsocket)?

  Jeg har prøvd «YUM UPGRADE CUPS», men jeg kommer ikke noen vei.
  Min AA0 kjører CUPS 1.3.3 og jeg har ikke greid å oppgradere denne.

  Gabriel

 22. hei, lasse. jeg er helt ny bruker av linux og aspire one. har fått mye hjelp fra hjemmesida di.

  jeg fulgte innstruksjonen for å få UNRAR, og da kom qcomicbook opp. den ble innstallert uten problem, men da jeg skulle åpne rarfiler med den fikk jeg følgende beskjed: archive not supported. hva skal jeg gjøre? er qcomicbook og unrar det samme? er det andre programmer jeg kan bruke for å åpne rarfiler?

 23. Hei 🙂
  Vet du omd et er mulig å spille Sims på AA1? Vurderer maskina for min datter.I tillegg til tekstbehandling og surfing er sims noe hun bruker mye tid på.

 24. Jeg tviler sterkt på at det er noen særlig fornøyelse å spille Sims på en slik maskin som dette. The Sims krever Windows, det krever en maskin med litt prosessorkraft og jeg tviler på at spillet fungerer noe særlig på en så liten skjerm.

  Kjøp heller en «vanlig» bærbar til henne, du — det blir helt sikkert mye morsommere.

 25. Prøver å komme inn i nettbanken til Nordea med min Acer One, men både i opera og firefox får jeg opp når java laster på siden til Nordea «applet startet» og i neste øyeblikk står det « applet not initalized»-

  Installert java og prøvd alle triks og tips på siden her, men jeg får det ikke til.

  Noen tips?

 26. Hei!

  Jeg får ikke til å laste ned Java, eller så å si noe som helst..er helt ukjent med linux så prøver meg så godt jeg kan.. ble glad for denne hjelpen men når jeg skal høyre klikke på fila og på «open terminal here»..det er problemet..for når jeg høyreklikker kommer ikke «open terminal here» fram i det hele tatt:(

  Hilsen en skuffet Maja med ny pc.

 27. Vi har nå mottatt vår Acer Aspira One. Men har et stort problem, den er på nynorsk. Jeg har selv prøvd å gå inn på Inntastingsspråk og SCIM Input Method Setup under Global Setup, men finner ikke Norwegian bokmål. (hva skal jeg gjøre?) Netleser går heller ikke ann å få over til bokmål. Ser at begge både bokmål og nynorsk er der. Men tar jeg bort nynorsk og lar bokmål ligge der blir det bare engelsk. (hva skal jeg gjøre)
  Open Office 2.3 var også på nynorsk, men der har jeg klart å bytte til bokmål. Håper noen kan hjelpe!
  Ha en fin dag!

 28. Kjære Maja.
  For å få fram «open terminal» må du høyreklikke ved siden av filen og IKKE på filen. Hadde samme problemet selv;)
  Håper du får det til. høyreklikke ved siden av filen og IKKE på filen.

 29. Kom inn, men jeg må igjen stille et spm.
  står at jeg må taste inn Root password, har ikke noe passord jeg….og har heller ikke laget noe.
  Så som du ser, trenger litt veiledning.

 30. Hvis du ikke har noe passord, og ikke har laget noe, skal det jo ikke være noe. da er det bare å trykke «enter» når maskina spør om passord.

  Ellers skal du bruke det vanlige innloggingspassordet ditt når Acer ber om rootpassord for å utføre slike administratoroppgaver.

 31. 2. Right click at Downloads
  Folder and click Open Terminal
  here.
  3. At Terminal, type su and enter
  the root Password.
  This is the same Password enter
  by user during the initial open
  box Linux OOBE password.

  hvis jeg trykker «su» og enter, kommer det «passord» opp, å om jeg trykker noe eller skriver inn noe, kommer det «su incorrect password»

  Samboern min som ga meg denne pc i gave er litt skuffet, hehe…er det bare jeg som ikke forstår ting..eller er linux j*** vanskelig?

 32. Hei, maja.

  Det passordet som skal legges inn, er det passordet som ble lagt inn under klargjøringen av maskinen, første gang den ble slått på. Det fungerer helt greit hos meg, nettopp testet.

  Problemet er kanskje at du har glemt dette passordet, eller at noen andre satte opp maskinen for deg?

 33. Jeg har samme problem som maja.Når jeg trykker su og enter kommer neste linje opp med Passord og en sort firkant-markør bak. Det er da umulig å taste inn nye tegn, dvs maskinen reagerer kun på enter-tasten og da kommer neste linje opp med su incorrect password.

 34. Hei, Martin!

  Joda, det er mulig å taste inn tegn — de bare vises ikke. Det er standard sikkerhet, på samme måte som stjernene eller prikkene som ofte brukes i grafiske grensesnitt når man skriver inn passord. På denne måten kan ikke noen kikke deg over skulderen for å stjele passordet ditt. Men man må være pinlig nøyaktig når man skriver inn!

  Og passordet som skal skrives inn, er det passordet du valgte deg da du startet opp maskinen første gang. Det må skrives inn på akkurat samme måte, og det skulles mellom STORE og små bokstaver.

  Hvis man har glemt dette passordet, kan man ikke utføre noen administratoroppgaver på maskinen. I så fall, tror jeg det enkleste er å installere operativsystemet på nytt.

 35. Juhu, endelig et passord!

  men en ting som går galt igjen…sukk

  [user@localhost Downloads]$ su
  Password:
  [root@localhost Downloads]# chmod a+x jre-6u7-linux-i586-rpm.bin
  chmod: cannot access `jre-6u7-linux-i586-rpm.bin’: No such file or directory
  [root@localhost Downloads]# ls
  firefox-3.0.5 firefox-3.0.5.tar.bz2 jre-6u11-linux-i586-rpm(4).bin
  [root@localhost Downloads]# chmod a+x jre-6u7-linux-i586-rpm.bin
  chmod: cannot access `jre-6u7-linux-i586-rpm.bin’: No such file or directory
  [root@localhost Downloads]#

  noen andre måter å gjøre det på?..går jo tydeligvis ikke..

  Dere er noen engler som gidder å hjelpe meg så mye:) takk!

 36. ls
  firefox-3.0.5 firefox-3.0.5.tar.bz2 jre-6u11-linux-i586-rpm(4).bin

  Dette forteller deg jo at fila du er interessert i, heter jre-6u11-linux-i586-rpm(4).bin, altså av en eller annen grunn har den fått tegnene (4) med i navnet. Du må enten gi den nytt navn, eller bruke det riktige navnet videre i prosessen.

  Hvis du bruker «ls -l», får du forøvrig en litt mer oversiktlig filliste.

  Jeg er forøvrig veldig imponert over tålmodigheten og innsatsviljen din, og håper ærlig og oppriktig at det krones med et godt resultat.

 37. [user@localhost Downloads]$ su
  Password:
  [root@localhost Downloads]# ls-l
  bash: ls-l: command not found
  [root@localhost Downloads]# ls -l
  total 27836
  drwxr-xr– 3 user user 8192 2009-01-02 15:28 firefox-3.0.5-rw-rw-r– 1 user user 8883500 2009-01-02 15:06 firefox-3.0.5.tar.bz2
  -rw-rw-r– 1 user user 19565413 2009-01-08 11:31 jre-6u11-linux-i586-rpm.bin
  [root@localhost Downloads]# chmod a+x jre-6u7-linux-i586-rpm.bin
  chmod: cannot access `jre-6u7-linux-i586-rpm.bin’: No such file or directory
  [root@localhost Downloads]#

  se på jre-6u11
  og jre-6u7
  skal det egentlig være samme??

  i’ll never give up!,,,
  er jo stuck med pc uansett:D

  en ting jeg ikke forstår da. er at det står på nordea plutselig at jeg har java.men at det er noe galt med nettleser osv. + applet not installed eller hva det pleier å stå..:P

 38. Det fungerer hvertfall ikke:) uansett hva slags komando jeg prøver..så det er jo rart…dumt med forum..man får ikke «beskrevet» ting riktig, litt pinlig å spørre om evt. msn adresse så man kan bli guidet. heh..uff!

 39. Etter å ha vært på Acer sin support side med drivere og programmer for aspire One 110 så fant jeg filen Firefox 3.sh. Men med denne virker ikke Java ordentlig, jeg får ikke logget innpå nettbank i alle fall.. Jeg har fulgt oppskriften øverst her og den fungerer med firefox 2 som er fra før.. Hva kommer dette av og er det mulig å løse dette ?

 40. Jeg har en Acer Aspire One med Linux, og har aldri før brukt noe annet enn Windows. Det er ikke noe problem å bruke de programmene som ligger der, men jeg får ikke logget på msn. Får bare feilmelding. Når jeg skal kjøre Live Update (leste et sted at det kunne hjelpe for å få i gang msn) får jeg også feilmelding om at tilkoblingen ikke virker. Kjørte Live Update i går men den ble avbrutt pga nettverket, og nå går det ikke i det hele tatt. Ser folk snakker om å resette til factory settings, men jeg finner ikke noe om factory settings når jeg klikker F2 ved oppstart…? Noen råd om hva jeg kan gjøre? Evt hvor jeg kan finne svar?? Evig takknemlig! 😉

 41. Hei, Silje. Messenger skal virke med den applikasjonen som er med, ja — og den virka til meg i dag. Tipset om å kjøre Live-update er nok bra. Hva mener du når du sier «nå går det ikke i det hele tatt»?

 42. Det følger med en DVD med Aspire one 110, den kan du sette inn i en stasjonær pc. Sett Bios slik at den booter fra DVD-spilleren, nå kan du lage en recovery USB minne-pinne som du etterpå kan plugge i Aspire one. Nå kan du kjøre recovery på Aspire, bare pass på at minnepinnen er på minst 1GB, det er noen som har meldt om problemer med 1GB minnepinner, jeg også. Jeg bruker en på 2GB nå for å være sikker..
  Ta vare på denne minnepinnen til senere bruk også.

  Jeg har innstalert opera nå, fordi java ikke fungerer med firefox3.sh innstallert.

 43. ser at en her ikke kom inn etter å ha satt passord. setter man passord FØR bios altså med en gang den starter må man holde nede shift knappen altså bruke store bokstaver selv om passordet va med små. det kan hjelpe noen
  drfilmz

 44. heij, når jeg skal fikse æ ø å på pcn til moren min så skriver jeg inn d som står jeg skal (su) og trykker enter, så kommer det opp password:, men når jeg skal skrive det inn så skjer det ingenting, får ikke til å skrive inn noe, akkurat som om at tastene ikke virker når jeg skal skrive inn passordet. Noen tips på hvordan jeg kan fikse det?

 45. heij, vi får ikke til å legge til æ ø å på dataen..d går ikke ann å skrive noe på passord, det stopper helt opp der. Noen tips, trenger det gjerne nå

 46. Hei, Camilla. Det går an å skrive inn passord, det er bare det at det ikke vises noe passord eller «stjernetegn» på skjermen når du skriver. Det passordet du skal skrive inn, er det passordet du lagde da du starta opp maskinen for første gang.

  Men hvis du kjører «liveupdate» og oppdaterer maskinen, så skal funksjonen for å skifte tastaturspråk installeres, og du skal ha en liten blå boks nederst i høyre hjørne som du kan velge språk med.

 47. Hei, Ser innlegg til Daniel 26.11.08 i #11126 med «applet not initialized» når han skal i nettbanken. Jeg ønsker å kunne jobbe fra min Acer One med Linpus hjemmefra via Citrix løsning. Å jobbe med kartprogram på flatskjerm i stua er veldig bra. Jeg har nå kommet så langt at jeg kan logge meg inn med passord på Citrix løsningen. Jeg tykker på Merkantil Desktop, et vindu åpner seg, men her ender jeg opp med et tomt vindu og beskjeden «applet not initialized». Jeg har lest, sjekket at jeg har Java, jeg har 1.7.0, men har foreløpig ikke funnet løsningen. Kan noen hjelpe meg — eller må jeg heller starte maskinen med Ubuntu på en minnepenn??? Jeg mener å ha hørt på jobb at noen klarte å bruke Citrix løsningnen med sin Linux maskin, men med Ubuntu.
  Rita

 48. Endelig Firefox 3 på min Acer, jeg fant oppdateringer her
  http://www.acer.com/aspireone/support/files/connect.html
  og håpte at jeg ville få opp skjermbilde med Citrix løsningen nå, men fortsatt står
  Start: applet not initialized — nederst på skjermen.
  Øverst står
  https://aeweb.ae.no/Citrix/MetaFrame/site/appembed.aspx?NFuse_Application=Citrix.MPS.App.AE.Merkantil+Desktop&NFuse_AppFriendlyNameURLENcoded=Merkantil+Desktop&NFuse_WindowWidth=330&NFuse_WindowHeight=142&Title=Forbindelses-sentral
  Jeg håpte Lasse kunne hjelpe meg her ved anledning. Må innrømme at jeg sitter godt fast nå.
  Rita

 49. Det er enkelte som sier at aspire one 110 ikke er noen kraftig maskin. Til dette vil jeg si at den har trossalt en CPU på 1.6Ghz (tilsvarer høyere en Pentium 4 1.6Ghz) og Rammen er på 667Ghz som. Problemet og flaskehalsen på denne maskine er hardisken som er en ganske treg SSD disk. Det holder til vanlig bruk, men når det først er lagt inn i den raske Rammen så går det unna. Jeg har kjørt film og spill osv.. Til og med Alien arena, men som sakt disken bremser opp hele greia.

 50. Hei og takk for tips vedr innst, av Java, funket veldig bra, har fått bekreftet at Java er korrekt innstallert (versjon 1.7.0)men kommer fremdeles ikke inn i nettbanken, får samme feilmelding («kunne ikke finne brukbar Java på din maskin»), noen som kan hjelpe?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.