Logistisk brist del I

Både som firma og som privatperson bestiller jeg mye via nett. De fleste nettbutikkene befinner seg et annet sted enn der jeg bor, og varene må derfor sendes til meg. Dette har tradisjonelt gått greit, men beklageligvis ser det ut til at utviklingen går feil vei. Jeg må innrømme at det oppstår litt frustrasjon, eller kanskje snarere forundring knyttet til dette, derfor tok jeg like godt med en «del I» i overskriften — slik at ingen blir forundret om det kommer flere!

For noen dager siden fant jeg et «må ha-item» på nettet. Og til litt under to hundre kroner, var det ingen grunn til å vente med bestillingen, selv om den måtte sendes helt fra Hollywood i California. Bestillingen gikk helt greit, og dagen etter var bestillingsbekreftelse og link til sporing av forsendelsen på plass i innboksen min. Jeg tenkte ikke noe mer på det før jeg plutselig fikk en innskytelse om å sjekke hvordan ting sto til i dag.

Her er pakkesporingen:

På formiddagen den 22. april ble altså pakken min meldt inn til FedEx, og like etter barne-TV-tid dagen etter ble den hentet i Hollywood. Senere på natta ble den omlastet i Memphis, og på kvelden den 24. april var den i Paris. Der tilbragte den natten (hvem kan bebreide den for det?), men klokka fem om morgenen den 25. april satte den kursen nordover, og kvart over 9 hadde den kommet fram til Gardermoen.

Fra den ble hentet i Hollywood til den ankom Gardermoen gikk det altså 53 timer og ti minutt. Det er etter mine beregninger en avstand på 11 262 kilometer, hvis du drar innom Memphis og Paris. Det skulle gi en snitthastighet på over 210 kilometer i timen, det. Imponerende.

Etter Gardermoen har ingen hørt noe som helst. Fra Gardermoen til Fauske er det ca. 1200 kilometer langs veien. Den avstanden har hittil tatt 121,5 timer. Dersom pakken kommer fram i dag, noe jeg egentlig tviler litt på, har den altså hatt en gjennomsnittsfart på i underkant av ti km/t.

Jeg har hørt at veiene her til lands skal være veldig dårlige — men det får da være måte på?!

15 tanker om “Logistisk brist del I

 1. Vi har utvilsomt et dårlig postvesen her til lands, og det gjelder vel aller mest for dere der oppe i nord. Du er iallefall ikke alene, det kan jeg skrive under på, og det kan helt sikkert en drøss andre og. Postvesenet er vel kanskje ikke akkurat den tjenesten som har satt mest fokus på effektivitet, men heller velger å henge etter alle andre.

 2. At Posten ikke har råd til å sende all pakkepost med fly har jeg forståelse for, men de tidene jeg (dessverre) ser pakker bruke fra østlandet og opp til Nord-Norge er mildt sagt horrible.

  Det er INGEN grunn til at en pakke skal bruke 5 dager til Fauske når man kommer seg dit med personbil på halve tiden, selv med gode nattestopp.

  Det tragikomiske er når man bestiller varer via firmaer som leverer hele veien frem (husker ikke 100%, men tror det var DHL som leverer via et lokalt budfirma her i Tromsø). Jeg bestilte T-skjorter fra thinkgeek.com og de kom fra USA til døra mi i Tromsø på 3 døgn (helt ordinær levering, ingen express delivery). En pakke fra Oslo til Tromsø tar vanligvis 4 døgn. Hurra for posten. 🙂

 3. Når det gjelder forsendelse av pakker her til lands, mener jeg helt klart at kvaliteten har blitt betydelig forverret de senere årene. Å skylde på «postvesenet» blir vel likevel litt feil, etter som dette er en av de tidligere postale tjenestene hvor det ikke lenger finnes noe monopol.

  FedEx kan velge fritt hvem de vil ha til å frakte forsendelsene sine rundt om i landet. De kan til og med gjøre det selv, hvis de vil. (Jeg vet naturlig nok ikke hvem det er som leverer for dem — etter som jeg ikke har mottatt et eneste spor av pakken ennå …)

 4. Ja, dette er helt vanlig med kurérforsendelser (Fedex/DHL/UPS). At det tar ca to dager å få pakken fra USA eller Hong Kong til Gardermoen, og så tar det 5 dager å få den fra Gardermoen og hjem til meg. Det har trolig noe med det gravide byråkratiet i dette landet å gjøre.

 5. Byråkrati er, Nils, det sikreste tegnet på sivilisasjon. Men like fullt er byråkratiet en populær syndebukk. Det som vanskeliggjør bildet er det som Håvard nevner med DHL, det kan jo også gå temmeig kjapt å få varer fra utlandet. Min egen erfaring med forsendelser fra for eksempel Amazon er akkurat den samme, det kan gå forbløffende raskt å få varene på døra eller i postkassa.

  Så hvorfor denne tilfeldigheten?

 6. Vi har et godt postvesen her til lands! Det er ihvertfall veldig pålitelig, selv om det sikkert kunne funnet på et eller annet for å korte ned 1 — 2 døgn på pakkeposten mellom sør og nord. For eksempel: Jeg har vært medlem i Brafilm i 2 1/2 år, sendt 1 — 3 DVD’er ned og opp til Oslo nesten hver eneste uke, og ikke en eneste gang har en film kommet bort. Nettopp eksistensen av firmaer som FedEx forteller ikke bare at de halvoffentlige postvesenene rundt om i verden kan være litt langsom, men at de rett og slett er upålitelige. Det kan vi ikke si om vårt norske Posten, og det bidrar positivt til livskvaliteten her i landet.

  Pakkeposten blir sendt i containertog fra Alnabru/Oslo til Fauske, det tar et snaut døgn. Pakken din kom til Gardermoen fredag kveld. Siden FedEx ikke har noe landsomfattende nett i Norge, bruker de stort sett Posten til sende pakkene utover landet (typisk — kommersielle aktører som FedEx bare skummer fløten av markedet og leverer ikke pakkene selv på mindre sentrale steder). Så fra Gardermoen skal FedEx få sendt den til Postens godsterminal på Alnabru, og siden det kommer noe som heter helg etter fredagen, er det ikke sikkert FedEx gjør det før mandag. Og kanskje kjører de bare pakken til en postterminal i nærheten av Gardermoen, hvor pakken din skal sorteres på nytt. Men i alle fall kommer den antagelig til Alnabru utpå mandagen en gang, og der skal den sorteres på nytt, og så blir den lagt i en container som skal nordover med første tog, som kanskje går tirsdag en gang. Og så kommer den fram til Fauske utpå onsdagen. Der skal den sorteres på nytt, og leveres til Posten Distribusjon på Fauske, men så var det helg igjen, fordi det er 1. mai. Så dette syns jeg er helt normalt og lite å klage over. Alternativet hadde vært at Posten brukte store gods-fly mellom sør og nord i Norge for pakkeposten også, slik FedEx gjør ellers i verden, men det syns jeg er bra at de ikke gjør!

  Forøvrig sitter jeg nå i Svolvær etter jomfruturen på LOFAST i N-Y-D-E-L-I-G vær, og surfer med mobilen som modem på Telenors 3G-nett. Det går så det suser — til sånne vanlige ting som å kverulere litt her, merker jeg overhodet ikke at jeg ikke sitter hjemme på breibåndet.

 7. Oi, Kristian R — har du en fortid som postarbeider? 🙂

  Du har sikkert rett, men jeg mener likevel at kvaliteten på pakkelevering har falt betraktelig de senere årene. Og som jeg nevner, det er ikke bare posten sin feil, dette er et av de områdene hvor det er fri konkurranse. Uten at det ser ut til å gjøre det minste for å bedre kvaliteten.

  Jeg vil for eksempel foreløpig ikke legge skylden på posten for denne forsendelens fravær. I dag fikk jeg nemlig en ny pakkesporingsmail fra FedEx:

  Apr 30, 2008 10:51 AM
  Delivery exception
  OSLO NO
  Customer not available or business closed

  Dersom det er posten de bruker, finner jeg det litt merkelig at postkontoret på Alnabru var stengt klokka ti på elleve på en onsdags formiddag.

  Og mailen jeg mottok i dag vil altså si at pakken brukte fem dager fra Gardermoen til Alnabru. Jeg tror ikke jeg gidder å regne gjennomsnittsfarten på den turen …

 8. Neida, ingen fortid som postarbeider, men jeg er glad i både Posten og NSB og folkene som jobber der, og er alltid klar til å forsvare dem! Fri konkurranse på pakkeforsendelser betyr at aktører som FedEx er inne på markedet og skummer fløten av de større byene og rutene mellom dem, og bryr seg ikke om resten av landet. Hadde det ikke vært for Posten Norge ASA ville Rognan og Fauske virkelig vært uttihuttiheita, og vi måtte kanskje reist til Bodø for å hente pakkene våre?

  Den siste beskjeden på pakkesporinga di kan kanskje bety at de har forsøkt å ringe deg uten å få kontakt? Jeg bestilte nemlig noen bøker fra Italia en gang, og siden Italias «Poste Italiane» ikke er like pålitelig som vårt hjemlige «Posten Norge», brukte den italienske nettbokhandelen FedEx. Fikk da telefon fra FedEx i Oslo, som måtte ha personnummeret mitt før de kunne gjøre noe mer med pakken — dette på grunn av tollbehandlinga. Hadde visst ingenting å si at det bare var bøker, som jo er momsfrie i Norge.

 9. Det er ikke godt å si hva den meldinga betød, Kristian — men i dag kom i alle fall pakken frem, så da regner jeg med egentlig at de fikk videresendt pakken en eller annen gang i løpet av onsdagen likevel.

  Personnummer har jeg aldri blitt avkrevd, selv om jeg har bestilt varer både med- og uten merverdiavgift og tollbehandling. Merkelige greier. Kanskje det var noen bøker som tiltrakk seg POTs interesse eller noe sånt? 🙂

 10. Jeg bestilte en pakke fra Skatewarehouse.com for ca 1 uke siden. Den gikk innom Paris og mange andre steder før den kom til Gardemoen. Altså, det tok 5 dager å få den fra USA til Gardemoen. Imponerende.

  Men pakka mi har vært på Gardemoen i 2 dager nå, og jeg har ikke hørt noe fra dem. det står bare: Int’l Shimpment Realise. Håper den kommer snart.

 11. pakkene i norge går videre med posten, de får et nytt sporingsnummer og dermed stopper sporingen opp på gardermoen, men pakken derimot går videre med engang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.