Mat-meme

Annetten på engelsk inviterte til matmeme i mars, men jeg så det ikke før nå. Likevel, jeg trår ufortrødent til:

1: What is your favourite ingredient?

Her må jeg si som andre har sagt, svart pepper. Nykvernet. Jeg tror ikke jeg noen sinne har laget mat uten pepper. Men det skal brukes med omhu, for mye av det gode er for mye av det gode. Mat som smaker pepper er kjedelig.

2: What is the one (or two, or three) ingredient that you just can’t cook without?

Vel, jeg er ikke helt sikker på reglene her, men pepper er en av dem, i alle fall. Fett kommer som nummer to, og det kan være både soyaolje, olivenolje, smør, flesk og annet. Mat uten fett og pepper kan umulig være mat? Og hvitløk er en fin nummer tre.

3: Favourite dish?

Som hjemmekokk burde jeg kanskje si «alt jeg ikke lager selv», slik min mor pleide? Men egentlig er det vel kanskje skikkelig god rømmegrøt med skikkelig god spekemat. Og hjemmelaget rødsaft!

4: Describe a meal you’ve had that you’d really like to relive (it doesn’t have to do with the food, necessarily).

Jeg bare linker til min ti års bryllupsdagsmiddag på Le Canard

5: What do you like to cook the most?

Jeg liker å lage mat, jeg! Nesten uansett. Men ok, kinamat er morsomt fordi det er så raskt og kan bli til så mye forskjellig, og bacalao fordi den er så full av kultur og historie. Og smaker nydelig!

6: Share a recipe with me!

Ok – jeg kunne kanskje ha linka til oppskriften på rekefarfalle, men for å få dette meme-svaret til å stå litt på egne ben, limer jeg inn oppskrifta her:

 • 400 g farfalle
 • 3 ss god olivenolje
 • 2 fedd hakket hvitløk
 • 200 g rensede reker (tørk dem litt i tørkepapir hvis de er fra boks)
 • 1 halv rød chilipepper, hakket
 • Salt
 • 12-14 cherrytomater, delt i to
 • 4 ss hakket, frisk persille

Slik gjør du:

Kok farfalle etter anvisningen. Den skal ha litt tyggemotstand. Mens denne koker: Fres hvitløk og reker svakt gyldne i oljen i middels varm stekepanne. Dryss chili og litt salt over, og ha i tomatene og persillen. Vend dette forsiktig og varm det litt, men uten at tomatene knuses.

Bland rekeblandingen forsiktig med den ferdig kokte pastaen, og server med revet parmesanost og nykvernet pepper over.

2 tanker om “Mat-meme

 1. Kan jeg komme med et bittelite unntak til punkt en? Jeg synes nemlig at peppersaus skal smake veldig, veldig mye pepper (og den nestbeste jeg noengang har fått hadde de på Jimmy’s på Aker Brygge, av alle steder. Den aller beste lager de på Chez Guy i Vence).

 2. Selvfølgelig kan du det, Annetten! 🙂 Og joda, peppersaus kan få lov til å smake pepper. Men bare hvis kokken vet hva han — eller hun — holder på med. Brunsaus med for mye pepper er brunsaus med for mye pepper, uansett hvordan du snur og vender på det.

  Min favoritt-peppersaus, tror jeg er en sjokolade-peppersaus jeg fikk til en entrecôte på en meksikansk restaurant en gang. Det var smaksensasjon, det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.